2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

AK Parti'li Berber: "Danıştay'ın, Ağaçlandırma Yönetmeliği'nde kiralık Hazine arazisine zeytin ağacı dikilmesine ilişkin hükmü iptal etmesi üzerine Orman Bakanlığı zeytin ağacı dikilmesine izin vermiyor.

19.11.2014 20:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Manisa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, Danıştay'ın kiralık Hazine arazisine zeytin ağacı dikilebilmesine ilişkin yönetmelik hükmünü iptal etmesi üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın zeytin ağacı dikilmesine izin vermediğini belirterek, yönetmeliğin değiştirilmesi ve zeytin ağacı dikilmesinin önünün açılması gerektiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü komisyonda Soma'nın Yırca Köyü'nde kesilen zeytin ağaçları tartışma konusu oldu.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, bu yıl Manisa'nın Soma'daki maden kazası ve zeytin ağaçlarının kesilmesi nedeniyle kötü günler geçirdiğini söyledi. Manisa'daki çevre sorunlarının giderek arttığını ifade eden Öz, " Gediz'in suyu siyah akıyor. Çaldağı'nda nikel madeni için 15 yılda 2 milyon ağacın kesilmesi öngörülüyor. İnsanı diksen bitecek verimlilikteki bölgeye vereceği zararı anlatmaya çalıştık. Sayın Bakan, hassasiyet gösterin" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam kesilen ağaçların yerine milyonlarca ağaç dikildiğine ilişkin söylemlerin kamuoyunun gözünü boyamaya yönelik olduğunu savunarak, "Bu sözler hiçbir şey ifade etmemektedir. Nereye dikildi, kaçı tuttu, kaç lira harcandı?" dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise konuşmalarda sanayi ve kalkınma boyutunun gözardı edildiğini ifade ederek, "Kimse koruma kullanma dengesinden ve korumanın halkı sıkıntıya soktuğundan bahsetmedi. Önemli olan kullanırken korumak" diye konuştu.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de Yırca Köyü'ndeki ağaçların kesilmesinden sonra zeytin ağaçlarının kutsallığının konuşulduğunu belirterek, "Müsait arazileri zeytin ağacı dikerek değerlendirecek imkan olabilir mi?" sorusunu yöneltti.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise yasalara göre enerji yatırımlarında zeytinlik alanların korunmasının kapsam dışı olduğunu, bir santrale üç kilometreden daha yakın zeytinlik olmaması gerektiğini söyledi.

Soma'daki termik santral yapımında kesilen ağaçlar nedeniyle ciddi sorun yaşandığını dile getiren Berber, Danıştay'ın, kiralık Hazine arazilerine ceviz, badem, zeytin gibi odun olmayan ağaçların dikilmesine imkan veren Ağaçlandırma Yönetmeliği'ndeki "zeytin" ibaresini iptal ettiğini kaydetti. Berber, Danıştay'ın kararı üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bu tür yerlere zeytin ağacı dikilmesine izin vermediğini anlatarak, "Bir yandan zeytin ağaçları azalmasın diye uğraşıyoruz bir yandan 'zeytin dikemezsin' diyoruz. Bu büyük bir çelişki. Yönetmeliğin değiştirilmesi ve zeytin ağacı dikilmesinin önünün açılması gerekiyor" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ise AK Parti hükümetleri döneminde ormanlarla ilgili birçok yasal düzenleme yapıldığını, koruma yerine kısa vadeli anlayışla konuya yaklaşıldığını söyledi.

Yatırımlarda fayda-maliyet analizi yapılması gerektiğini vurgulayan Türeli, "Madenlere verilen izinler işletmelerle halkı karşı karşıya getiriyor, toplumda ciddi sorunlara yol açıyor. Bu yatırımlar, ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra ne olacak? İnsanlar oralarda uzun yıllar yaşayacak" dedi.

Türeli, orman köylülerinin geçimiyle ilgili tedbirler alınmasını da istedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement