21. Yüzyıl Türk Sanatı Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" - Son Dakika
Yerel

21. Yüzyıl Türk Sanatı Lisansüstü Eğitim Çalıştayı"

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü tarafından düzenlenen "21. Yüzyıl Türk Sanatı Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" başladı.

16.03.2015 19:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü tarafından düzenlenen "21. Yüzyıl Türk Sanatı Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" başladı.

Güzel Sanatlar Enstitüsü Konferans Salonu'nda düzenlene çalıştaya katılan 12 profesör, 20 yardımcı doçent, doktora ve yüksek lisans öğrencileri, Türk sanatı üzerine yapılan workshoparla katkı sağlayacak.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Fatih Başbuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalıştayın amacının dünü, bugünü, geleceği 21. yüzyılda bağlamında tartışmak ve gelecekten neler beklendiği üzerine fikir ortaya koymak olduğunu belirtti.

Çalıştay kapsamındaki workshop çalışmalarında, atölye ortamında bulunma fırsatı olmayan ancak Türk sanatı merakı olan insanların çini ve ebru sanatını görme fırsatını elde edeceğini ifade eden Başbuğ, "Çini, ebru ve hat sanatı süreç isteyen ve sanatçı açısından da zorluğu olan sanatlardır. Çalıştayda katılımcıların sanatlarını sunmasıyla atölye ortamında bulunamayanlar için iyi bir tecrübe olacak" dedi.

Başbuğ, çalıştayda farklı teknikler kullanılarak, modern sanatla klasik ebru sanatının bir araya getirilip yeniden biçimlendirileceğini ifade ederek, 5 farklı teknik kullanılıp bir ebru tablosu ortaya konulacağını belirtti.

Çalıştaya katılacak sanatçıların kullandıkları malzemelerin tamamen doğal olduğunun altını çizen Başbuğ, şunları kaydetti:

"Ebru yapacak arkadaşlarımız endüstriyel boya malzemesi kullanmıyor. Boyaları tamamen kendileri yapıyorlar. Bir takım bitkiler, toprak ve kaya parçalarını topluyor, ezerek toz haline getiriyorlar. Daha sonra malzemelere laboratuvarda çeşitli işlemler uygulanıyor. Ebru yapımında kullanılan sıvı, yani kitre sanayide hazır halde bulunmasına karşın çalıştayda ebru çalışması yapacak arkadaşlarımız farklı olarak sığırdan elde edilen ödleri kaynatarak kitreyi elde ediyorlar. Ebru sanatında kullanılan kimyasal boyalar çabuk bozuluyor, uzun süre dayanıklı olmuyor. Sığır ödünden yapılan kitre doğal olduğu için ömürlük ebru elde edilmiş oluyor. Büyüteçle detaylandırıldığı zaman kimyasal boyalardan farklı olarak binlerce su damlası rahatlıkla seçilebiliyor."

Bağbuğ, çalıştayın yarın sona ereceğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 21. Yüzyıl Türk Sanatı Lisansüstü Eğitim Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement