28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

Emekli Albay Koşal: "7 Nisan 1997'deki toplantıya Yücel Özsır'ın emriyle katıldım. Kaç kişinin katıldığını hatırlamıyorum. Toplantıda, BÇG kuruldu ve ismi 'Batı' olarak benimsendi, o kadar. Ka...

10.12.2013 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Şubat Davası sanığı emekli Albay Cengiz Koşal, "7 Nisan 1997'deki toplantıya Yücel Özsır'ın emriyle katıldım. Kaç kişinin katıldığını hatırlamıyorum. Toplantıda, BÇG kuruldu ve ismi 'Batı' olarak benimsendi, o kadar. Kayıt tutuldu mu bilmiyorum" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıklar savunmalarını yapmaya devam ediyor.

Genelkurmay Karargahında 7 Nisan 1997'de yapılan "irtica konusunda alınacak tedbirler" başlıklı toplantıya katıldığını belirten Koşal, kamu görevlilerinin amirinden aldığı emri yerine getirmek zorunda olduğunu ifade  etti.

Sahte olup olmadığı belirlenemeyen, 16 yıl boyunca saklanan, 7 Nisan 1997 tarihli toplantı tutanağının hukuki gerçekliğinin olmadığını savunan Koşal, darbe suçunun, cebir ve şiddet içerdiğini, kendisinin, böyle bir suça iştirak etmediğini söyledi.

BÇG'nin, 7 Nisan 1997'de yapılan toplantının ardından oluşturulduğu iddasının yer aldığını hatırlatan Koşal, "7 Nisan 1997'de yapılan toplantı dışında, BÇG faaliyetleriyle hiçbir ilgim olmamıştır. BÇG bölüm listesi, toplantı listesi ve telefon rehberinde ismim yer almamaktadır. Müşteki beyanlarında da ismim geçmemiştir. Amirlerimden BÇG faaliyetleriyle ilgili hiçbir emir almadım. BÇG faaliyetleriyle ilgim olmadı" dedi.

"İddianameyi okuyunca adeta küçük dilimi yutacaktım" diyen Koşal, iddianamede yorum yapıldığını, sanıkların lehine hiçbir belgeye yer verilmediğini öne sürdü.

İddianamede yapılan en büyük haksızlığın, dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve bakanlarının imzaladığı belgelere yer vermemek olduğunu savunan Koşal, bu durumu, dönemin devlet adamlarına yapılmış bir "saygısızlık" olarak nitelendirdi.

-"Nasıl aynı ifadeyi verdiler?"

BÇG'nin, 7 Nisan 1997'den önce kurulduğu iddialarının yalan olduğunu savunan Koşal, bunun, kendilerini 28 Şubat mağduru olarak göstermek isteyenlerin uydurması olduğunu iddia etti.

BÇG'nin hiyerarşi dışında kurulmuş bir yapı olmadığını öne süren Koşal, "Kara ve deniz kuvvetlerinden ihraç edilen küçük rütbeli kişilerin, aynı ifadeyi nasıl verdiğini merak ediyorum. BÇG, Genelkurmay Başkanlığı'nın ve kuvvet komutanlıklarının bilgisi dahilinde, 10 Nisan 1997'de kuruldu. Genelkurmay'da ihtiyaç duyuldukça bu tür çalışma grupları kurulur" diye konuştu.

-"Toplantıda acayip sözler geçmedi"

Savunmasını tamamlamasının ardından, Koşal'ın sorgusuna geçildi.

Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal'ın, "7 Nisan 1997 tarihli toplantıya kimler katıldı hatırlıyor musunuz?" sorusuna Koşal, "İstihbarat başkanlığından sadece ben katıldım.  Kimlerin katıldığını hatırlamıyorum" cevabını verdi.

Köksal'ın, "Toplantıda bir tutanak tutuldu mu?" sorusuna Koşal, "Benim bildiğim bir kayıt yapılması lazım. Toplantı salonlarında kayıt sistemleri vardır. Tutanak tutulup tutulmadığını bilmiyorum" yanıtını verdi.

"Tutanaklarda, kişilere atfedilen sözler söylendi mi?" sorusunu, Koşal, "Böyle acayip sözler geçmedi toplantıda. Hükümete yönelik sözler olmadı, hatırlamıyorum" diye cevapladı.

- "Çevik Bir kapanış konuşması yaptı"

Sanık avukatı Akın Şenol'un, "Toplantıya kesin katıldınız mı? Kimin emriyle katıldınız? Toplantıda kimler vardı ve kaç kişiydiniz?" sorusuna Koşal, "Yücel Özsır'ın emriyle katıldım. Kaç kişinin katıldığını hatırlamıyorum. Toplantıda, BÇG kuruldu ve ismi 'Batı' olarak benimsendi, o kadar. Kayıt tutuldu mu bilmiyorum" diye cevapladı

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in, "Bu toplantının nerede yapıldığını hatırlıyor musunuz?" sorusuna Koşal, "Hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

Çetin'in, "Toplantının sonunda Çevik Bir konuşma yaptı mı?" sorusuna, Koşal, "Çevik Bir, kapanış konuşması yaptı" cevabını verdi.

Savcı Çetin'in, "Savcılık sorgunuzda, 7 Nisan 1997 tarihli belgede el yazması birşeyler gösterildi mi?" sorusu üzerine, Koşal, "Savcılıkta gösterilen belge büyük harflerle yazılmıştı,  ama bana gelen belge küçük harfli. Belgeyi hatırlamıyorum el yazmasımıydı, daktilomuydu bilmiyorum" dedi. Koşal, aradan 16 yıl geçtikten sora, bazı şeyleri hatırlamakta zorlandığını söyledi.

-"Başka çalışma grupları da vardı"

Müşteki avukatı Reşat Petek'in, "BÇG gibi o dönemde oluşturulmuş başka gruplar var mıydı?" sorusuna Koşal, "Vardı, Güven Çalışma Grubu vardı. Bu da bölücü faaliyetlere ilişkin çalışma grubuydu. BÇG'den çok daha önce kurulmuştu" yanıtını verdi.

Petek'in, "7 Nisan tarihli toplantıdan sonra BÇG çalışmalarına katılmadığınızı söylediniz, bunda bir çelişki mi var? Hiç mi katılmadınız?" sorusuna Koşal, "7 Nisan tarihli toplantıya katıldım ancak, görev almadım. Neden almadım, komutanlarımız başkasını görevlendirmişti. Eğer görev verilseydi alırdım" cevabını verdi.

Avukat Petek'in, "Başbakanlığın, Bakanlar Kurulunun size verdiği bir emir var mı? Yoksa tamamen sözlü emirlerle mi toplantılar yapıldı ve siz katıldınız?" sorusunu, Koşal, "Emri aldım, katıldım. Bunu sorgulamak benim görevim değil" diye yanıtladı.

-"Hava Kuvvetleri istihbaratı yoğundu"

Müşteki avukatı Namık Kemal Urhan'ın, "BÇG'nin kuruluş  emirlerinde alt birliklerde de benzer tarzda oluşumların yapılması öngörüldüğünden, Hava Kuvvetleri'nde de böyle bir birim kuruldu mu?" sorusu üzerine, Koşal, "Kesinlikle kurulmadı. Hava kuvvetleri istihbaratı o kadar yoğundu ki bir de bu işi yapacaksınız... Bu mümkün değil. Hava kuvvetlerinde böyle birşey ne kurulur, ne de imkan vardır" dedi.

Sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan, "BÇG'nin oluşturulmasıyla ilgili, 4 Nisan 1997'de bir emir var. 7 Nisan'da tekrar kurulması için toplantı yapılmasında çelişki yok mu? Sizin hazırladığınız toplantı, gerçekten çalışma grubunun oluşturulmasına karar verilip, emrin yayımlanmasından sonra yapılan bir toplantı olamaz mı?" sorusunu yöneltti.

Soruya itiraz eden Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, "Sanık, Koşal'ı yönlendirmeye yönelik açıklama yapıyor" dedi.

Koşal da "4 Nisan'da yayımlanan emirden haberdar olmadığını" söyledi.

-"Güven grubunun BÇG ile ilgisi yok"

Sanık emekli Orgeneral Çevik Bir'in, "Koşal'ın savunmasından, Güven Çalışma Grubu, BÇG'nin devamı gibi anlaşılmıştır. Güven Çalışma Grubu, ne zaman kuruldu?" sorusuna Koşal, "Güven Çalışma Grubu çok önce kuruldu. BÇG ile ilgisi yoktur" cevabını verdi.

Çevik Bir de  "Güven Çalışma Grubu, iç güvenlikle ilgili kurulan önemli bir çalışma grubudur, karıştırılmaması lazım" ifadesini kullandı

Sanık Vural Avar'ın, "7 Nisan tarihli belge, savcılıkta müsvette olarak gösterildi. Bu belge daha sonra savcılıkta bilgisayar çıktısına dönüştü. Belge nasıldı hatırlıyormusunuz?" sorusuna, Koşal, "Büyük harfle yazılmış el yazısıydı, ama doğru mu hatırlıyorum, bilemiyorum" karşılığını verdi.

Bunun üzerine üye Hakim Hakan Oruç, "Genelkurmay tarafından gönderilen belge emanette var" dedi. Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin de bu belgede Genelkurmay'ın da kaşesinin bulunduğunu söyledi.

Koşal'ın avukatı Naci Sözen de BÇG'nin hükümete yönelik hiçbir çalışmasının olmadığını savunarak, "Müvekkilim suçsuzdur. Süreç Anayasal çizgide ilerlemiştir. Beraatını talep ediyoruz" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement