2çavuşoğlu: Kürt Petrolü Ticaretimizin Irak Anayasasına Uygun Bir Şekilde Olmasını Arzu Ediyoruz - Son Dakika
Güncel

2çavuşoğlu: Kürt Petrolü Ticaretimizin Irak Anayasasına Uygun Bir Şekilde Olmasını Arzu Ediyoruz

2çavuşoğlu: Kürt Petrolü Ticaretimizin Irak Anayasasına Uygun Bir Şekilde Olmasını Arzu Ediyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ikili görüşmelerinin ardından basın açıklaması yaparak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

05.11.2014 20:07

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ikili görüşmelerinin ardından basın açıklaması yaparak gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kürt petrolünün satın alınmasına ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, "Petrol dahil bir çok ticari ilişkimizi Irak Anayasasına uygun bir şekilde olmasını arzu ediyoruz. Başta hidrokarbon yasası olmak üzere buradaki gelirlerin paylaşılması konusunda Bağdat ile Erbil ve Irak'ın tüm halklarını kapsayacak şekilde bir çözümün olmasını kendi aralarında bu sorun yaratan durumu düzeltmelerini arzu ediyoruz" dedi.

Kürt petrolünün satın alınmasına ilişkin soruya Caferi, "Asıl olan husus, ilişkilerimiz istikrarlıdır. Petrol satışı Irak anayasasına göre merkezi hükümeti ilgilendirir. Kürt bölgesinde çıkarılan petrolün satışını Irak anayasasına göre çözeceğiz. Meseleyi pratik çözümlerle çözeceğiz. Yeni bir sayfa açmak için, Kürdistan'daki kardeşlerimizle yeni bir sayfa açmaya başlayacağız" diye yanıt verdi.

Çavuşoğlu yapılan görüşmede, Irak'ın siyasi durumuna ilişkin görüş alış verişinde bulunulduğunu belirterek, "Türkiye Irak'ın siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklemektedir. Türkiye, bugün Irak'ın karşı karşıya bulunduğu terör ve güvenlik tehdidi ile mücadelesinde Irak hükümetinin ve Irak halkının yanında olacaktır. Bu desteği kararlı bir şekilde devam ettirecektir. IŞİD veya diğer terör örgütleri ile mücadele konusunda Türkiye, Irak'ın yanında olacaktır" dedi.

"IRAK'TA YUVALANAN PKK TERÖR ÖRGÜTÜ İLE MÜCADELE KONUSUNDA BEKLENTİLERİMİZİ PAYLAŞTIK"

"IŞİD'i ortak bir tehdit olarak görüyoruz" diyen Çavuşoğlu, IŞİD'i ortak bir tehdit olarak görüyoruz. Birlikte hareket etmeliyiz. Irak'ta yuvalanan PKK terör örgütü ile mücadele konusunda beklentilerimizi ve düşüncelerimizi de paylaşma fırsatı bulduk. Son derece verimli oldu görüşmeler. Bu görüşme Türkiye Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığını ve açmaya başladığını söyleyebiliriz. Bundan şüphemiz yok" diye konuştu.

"IRAK STRATEJİK BÜYÜK BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYA BULUNMAKTADIR"

Irak'ın stratejik büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, "Türkiye ile bizim stratejik ilişkiler bazında bugün bilindiği gibi Irak büyük bir tehlike ile karşı karşıya bulunmaktadır. Stratejik bir tehlike. Yerüstündeki IŞİD tehlikesidir. IŞİD'e karşı tutumumuz stratejik bir tutum. Yanımızda yer alan bütün devletlerin, uluslararası düzeyde de ortak tehlikeye karşı durmaları çok önemli bir husus bizim için. Biz silahlı kuvvetlerimizin kahramanca dayanıyor. Irak'taki bütün din ve diller Irak'ı savunmaktadır. IŞİD dışarıdan desteklenmektedir" ifadelerine yer verdi.

"IRAK IŞİD'E KARŞI ULUSAL ASKERİ OPERASYON SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMİŞTİR"

Caferi, "IŞİD'in iddiaları yalandır. Irak, IŞİD'e karşı askeri operasyon sorumluluğunu üstlenmiştir. Operasyon ulusal bir operasyondur. Musul'un tamamı Sünni'dir. IŞİD'in işgali altındadır" dedi.

"KÜRT PETROLÜ TİCARETİMİZİN IRAK ANAYASASINA UYGUN BİR ŞEKİLDE OLMASINI ARZU EDİYORUZ"

Kürt petrolünün satın alınmasına ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, "Bazı konularda farklı düşünebiliriz. Ama daha önceki sorunların nedeni bir önceki yönetim. Şimdi yeni ve daha kapsayıcı bir yönetim var. Hataların tekrar edilmeyeceği yönündeki kanaatimiz mevcut. Siyasi ilişkilerimizin yanında ekonomik ilişkilerimizi de güçlendirmek istiyoruz. Irak ile ticaretimizin, 20 milyar dolar düzeyine çıkmasını arzu ediyoruz. Irak'ın güvenlik ve istikrarı sağlandığı zaman bu rakamı da aşabileceğimize inanıyoruz. Petrol dahil bir çok ticari ilişkimizi Irak Anayasasına uygun bir şekilde olmasını arzu ediyoruz. Başta hidrokarbon yasası olmak üzere buradaki gelirlerin paylaşılması konusunda Bağdat ile Erbil ve Irak'ın tüm halklarını kapsayacak şekilde bir çözümün olmasını kendi aralarında bu sorun yaratan durumu düzeltmelerini arzu ediyoruz. Irak ile olan ilişkilerimizi, Irak Anayasa ve yasalarına uygun olarak sürdürmek istiyoruz" diye yanıt verdi.

"PETROL SATIŞI IRAK ANAYASASINA GÖRE MERKEZİ HÜKÜMETİ İLGİLENDİRİR IRAK ANAYASASINA GÖRE ÇÖZECEĞİZ"

Kürt petrolünün satın alınmasına ilişkin soruya Caferi, "Asıl olan husus, ilişkilerimiz istikrarlıdır. Petrol satışı Irak anayasasına göre merkezi hükümeti ilgilendirir. Kürt bölgesinde çıkarılan petrolün satışını Irak anayasasına göre çözeceğiz. Meseleyi pratik çözümlerle çözeceğiz. Yeni bir sayfa açmak için, Kürdistan'daki kardeşlerimizle yeni bir sayfa açmaya başlayacağız" diye yanıt verdi.

"IŞİD'E KARŞI KAPSAMLI BİR STRATEJİ OLUŞTURULMASINA KATKI SAĞLIYORUZ"

IŞİD'e karşı mücadele konusuna ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu şu ifadelere yer verdi: "Terörle mücadelede kapsamlı bir strateji gerekiyor. Şu anda uluslararası koalisyonun bölgedeki IŞİD terör örgütü ile ve bölgedeki terör ile mücadelesinde kapsamlı bir strateji yok. IŞİD'e karşı kapsamlı bir strateji oluşturulmasına katkı sağlıyoruz. Bölgeyi iyi bilen, objektif değerlendiren bir ülke olarak koalisyon ve müttefiklerimizle paylaşıyoruz."

"SADECE HAVA SALDIRILARI İLE IŞİD'İ BIRAKIN YOK ETMEYİ DURDURMAK BİLE MÜMKÜN OLMAMIŞTIR"

"Hava saldırıları ile IŞİD'i bırakın yok etmeyi durdurmak bile mümkün olmamıştır" diyen Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "IŞİD olayının Kobani ekseninde değerlendirmesini doğru bulmuyoruz. Sadece Musul değil, Bağdat'a da yaklaşmıştır. Burada sadece hava saldırıları ile IŞİD'i bırakın yok etmeyi durdurmak bile mümkün olmamıştır. Sadece Kobani üzerinden bakmak gerçekçi olamayacaktır. Suriye ve Irak'ı bir bütün olarak görüyoruz. Kapsamlı bir strateji olmalı. Türkiye üzerine düşeni yapmaktadır. Bugüne kadar da Irak'a destek vermiştir. Bundan sonra da yanında olamaya devam edecektir. Siyasi gelişmeleri memnuniyetle karşılıyoruz."

"IRAK ORDUSUNUN POLİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK SAVUNMA VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ BİZDEN TALEBİ VAR"

Irak ordusunun ve polisinin güçlendirilmesine yönelik savunma ve içişleri bakanlığının talebi olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Irak ordusunun güçlendirilmesine yönelik, savunma ve içişleri bakanlığının bizden talebi var. Askerin, polisin donatılması ve eğitilmesi konusunda. Bu konuda desteğimizi vereceğiz. Toplumun terör örgütüne desteğini kesmemiz gerekiyor. Irak halkını kapsayıcı somut adımlar atmak gerekiyor. Terör örgütlerini bölgeden tamamen temizlememiz lazım. Irak ve Suriye'ye istikrarı güveni getirmemiz lazım. İki ülkenin sınır güvenliğini ve toprak bütünlüğünü sağlamamız lazım. Bu konuda desteklerimiz kararlı bir şekilde devam edecektir" diye konuştu.

"IRAK YABANCI ASKERLERİN IRAK'A GELMESİNİ REDDETMEKTEDİR"

Caferi, "Irak, yabancı askerlerin Irak'a gelmesini reddetmektedir. Kendi kendine Irak, bu görevi üstlenecektir. Kardeşlerden ve dostlardan her türlü yadımı kabul etmeye de hazırdır. Savaş çetrefilidir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 2çavuşoğlu: Kürt Petrolü Ticaretimizin Irak Anayasasına Uygun Bir Şekilde Olmasını Arzu Ediyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement