3. Kültürlerarası Diyalog Forumu - Son Dakika
Güncel

3. Kültürlerarası Diyalog Forumu

Azerbaycan'da düzenlenen 3. Kültürlerarası Diyalog Forumu'nun ilk gününde, milli ve dini çatışmaların azaltılması için dünya kamuoyunun işbirliği ve dayanışma içerisinde olması yönünde çağrılar dile getirildi.

18.05.2015 16:57

Azerbaycan'da düzenlenen 3. Kültürlerarası Diyalog Forumu'nun ilk gününde, milli ve dini çatışmaların azaltılması için dünya kamuoyunun işbirliği ve dayanışma içerisinde olması yönünde çağrılar dile getirildi.

Forum kapsamındaki "Kültürü ortak güvenlik için paylaşalım:  Çağdaş dünyada yumuşak güç ve çeşitliliğin müspet yönlerine katkılar" başlıklı oturumda Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Margarita Popova, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev, Paris'in 7. Bölge Belediye Başkanı ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Rachida Dati konuşma yaptı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Popova, farklı din ve kültürlere sahip ülkeler arasında dayanışmanın temin edilmesi gerektiğini belirtti.

Kamil insan toplumunun kurulması için işbirliğinin gerekliliğini vurgulayan Popova, "Dayanışma sergilemeliyiz. Başarının yolu karşılıklı saygıdan geçer. Tarihte yaşanan olaylarda ders çıkarmalı ve doğru yol seçmeliyiz. Bunu zamanında yapamazsak sorunlarımız artar. Bugünkü mesajımız barış ve insan onurunun korunmasıdır" dedi.

"Her ülke bu sorumluluğu üzerine götürmeli"

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Garayev ise dünyada olayların çok hızlı değiştiğini ve geliştiğini, bu nedenle yorum ve değerlendirme yapmanın zor olduğunu söyledi. Milli, kültürel, ideolojik ve dini çelişkilerin arttığına dikkat çeken Garayev, bunun sonucunda yaşanan çatışmaların dehşet dolu facialar doğurduğunu belirtti.

İnsanların milli ve dini kimliklerinin diğerleri tarafından kabul edilmemesi sonucunda ortaya çıkan durumun can güvenliğini tehdit eden sonuçlara vardığını söyleyen Garayev, "Bu nedenle her yerde diyalog, anlaşma, barış, birlikte mutlu yaşama, hoşgörü gibi kavramların yayılması çok önemlidir. Her ülke bu sorumluluğu yerine getirmelidir" diye konuştu.

Paris'in 7. Bölge Belediye Başkanı ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Dati de terör olaylarının engellenmesi için çabaların birleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Azerbaycan'da bütün dinlerin barış ve hoşgörü içinde yaşandığını hatırlatan Dati, şöyle konuştu:

"Azerbaycan örneğinden faydalanmak gerekiyor. Fransa'da terörist saldırılar yaşadık. Bu nedenle kültürlerarası diyaloğa destek veriyoruz. Kültürlerarası diyalog, ortaokullarda ve üniversitelerde müfredatlara yerleştirilmelidir."

Yüzden fazla ülkeden 500'den fazla katılımcının yer aldığı forumda Türkiye'yi Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ve Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Metin Mutanoğlu'nun da dahil olduğu heyet temsil etti.

Forum, yarın düzenlenecek "Değişim aracı olarak diyalog" ve "Küresel güven kurucusu olarak diyalog" konulu seminerler ve katılımcı bakanların toplantısının ardından sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 3. Kültürlerarası Diyalog Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement