800 YILLIK EĞRİ MİNAREDE DEPREMLER SONRASI KAYMA YOK - Son Dakika
Güncel

800 YILLIK EĞRİ MİNAREDE DEPREMLER SONRASI KAYMA YOK

800 YILLIK EĞRİ MİNAREDE DEPREMLER SONRASI KAYMA YOK

AKSARAY'da Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad'ın babası 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1221- 1236 yıllarında yaptırılan caminin eğri minaresi, depreme dayanıklı çıktı.

13.04.2023 17:40  Güncelleme: 17:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AKSARAY'da Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad'ın babası 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1221- 1236 yıllarında yaptırılan caminin eğri minaresi, depreme dayanıklı çıktı. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, "Eğri minareyi ivme ölçerlerle 1 yıl boyunca test ettik. Bu test kapsamında herhangi bir eğilme olmamıştı. Biz güçlendirme projesi yaptık. Projeyi şu an da uygulayacağız. Yaptığımız iş o kadar isabetli oldu ki, 800 yıllık eserimiz depremlerden hiçbir yara almadı. Bu sistemle yıkıma tehlikesi olmadığını tespit ettik" dedi.

Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan kent merkezindeki caminin yanına Horasan harcıyla kırmızı tuğladan yapılan minare, eğikliğiyle dikkat çekiyor. Kızıl Minare Camisi olarak bilinen caminin eğik minaresinde, bir hareketliliğin olup olmadığı, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından deprem sonrası tekrar incelendi. İncelemede 800 yıllık minarede hareketlilik ve kayma olmadığı belirlendi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, 'Eğri minaremizi bundan 2 yıl önce güçlendirme projesi yapıp, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan geçirmiştik. Bu kapsamda 6,5 şiddetinde depreme bir depreme hazırlık maiyetindeydi, yapılan faaliyette ivme ölçerlerle 1 yıl boyunca test ettik. Bu test kapsamında herhangi bir eğilme olmamıştı. Biz güçlendirme projesi yaptık. Projeyi şu anda uygulayacağız. Yaptığımız iş o kadar isabetli oldu ki 800 yıllık eserimiz depremlerden hiçbir yara almadı. Bu sistem ile yıkıma tehlikesi olmadığını tespit ettik. Biz her şeye rağmen 800 yıllık eserimizi önemli bir güçlendirme projesini tamamlayarak gelecek nesillere taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

'GÜNÜMÜZDEKİ MİNARELERDEN DAHA SAĞLAM'

Osmanlı, '800 yıllık eğri minaremizin statik açıdan yaptığımız kontrollerde bütün bölgemiz kapsamında birçok minareden çok daha sağlam olduğunu gördük. Aksaray ile bölgede depremde birçok caminin minaresi yıkıldı ve yıkılma tehlikesi ile karşı karışa kaldı. Adı eğri ama kendisi maşallah sapa sağlam ayakta duruyor. Genel müdürlüğümüzün desteğiyle güçlendirme yapacağız. Eserimiz çok güçlü bir şekilde yerinde duruyor. Hiçbir sıkıntı ve sorunu yok. Günümüzdeki minarelerden ise çok daha sağlam ve güçlü bir yapı olduğunu da öğrenmiş olduk" diye konuştu. (DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 800 YILLIK EĞRİ MİNAREDE DEPREMLER SONRASI KAYMA YOK - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement