Niğde'den Göç Eden Rumların Çocukları Ziyarete Geldi - Son Dakika
Güncel

Niğde'den Göç Eden Rumların Çocukları Ziyarete Geldi

Makedonya'ya göç etmek zorunda kalan Rum ailelerin çocukları ve torunları, 90 yıl sonra, Niğde'de, atalarının doğdukları toprakları ziyaret etti.

24.11.2013 14:36  Güncelleme: 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet'in ilanından sonra mübadele kapsamında Makedonya'ya göç etmek zorunda kalan Rum ailelerin çocukları ve torunları, 90 yıl sonra, Niğde'de, atalarının doğdukları toprakları ziyaret etti.

Makedonya'nın Drama şehrinin Kalambaki köyünden gelen ve yaşları 45-70 arasında değişen 50 kişilik grup atalarının yaşadığı evleri bulmak için Niğde'nin Gölcük beldesine geldi.

Babasının yaşadığı evi bulan Simon Sümbüloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ev sahibi Mustafa Olgun'a ailesinin Türklerle dostluk içinde yaşadıklarını, bunu şimdi de devam ettirmek istediklerini anlattığını ifade etti.

Ailesinin 1923 yılında Gölcük'ten derin üzüntülerle göç ettiğini vurgulayan Sümbüloğlu, "Annem, babam ve dedem burada büyümüş, yaşamışlar, mübadeleden dolayı burdan Makedonya'nın Drama şehrine bağlı Kalamak köyüne yerleşmişler. Babam buradaki evde 22 yıl yaşamış, 93 yaşında vefat etti. Hiçbir zaman 'Kalambaki benim memleketim.' demedi. 'Benim memleketim Gölcük'tü, Gölcüklüyüm' derdi." diye konuştu.

'AYRILMAKTA GÜÇLÜK ÇEKMİŞLER'

Küçük yaştan beri annesinin, babasının ve dedesinin yaşadığı yerleri görmeyi çok istediğini aktaran Sümbüloğlu, "Allah kısmet etti, gelebildim şükür Allah'ıma, Gölcüğe gelmeyi çok istedim, Gölcüklülerle tanışmak, arkadaşlık, dostluk yapmak istedim. Birlikte gelen arkadaşlarımın da akrabalarının babalarının yaşadıkları evi bulmalarını isterim. Ben atalarımın yürüdüğü, yaşadığı yerleri buldum. Ne söylesem kelimeler yetmez mutluluğumu anlatmaya. Babam derdi ki, 'Biz kardeş gibi yaşadık' mübadele döneminde birbirlerinden ayrılmakta güçlük çekmişler, ayrılmak istememişler." diye konuştu.

Ev sahibi Olgun ise, "Annem evlendiğinde Simon'un annesi de burada yaşıyormuş. Babalarının ocağını gördüklerine ben de sevindim, her zaman gelsinler ziyaret etsinler." dedi.

Kalambaki Belediye Başkanı Hacilazaro Anastasyos ve Kalambaki Kilisesi papazı Panayodis Papatapulos'un da yer aldığı grup, Gölcük Belediye Başkanı Salih Ertul ve belde halkı tarafından karşılandı.

Gölcük'te Türklerin evinde kalan misafirler, üç günlük ziyaretin son günü Niğde merkezde bazı ziyaretlerde bulundu.

Niğde Haber

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Niğde'den Göç Eden Rumların Çocukları Ziyarete Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement