Adıyaman'dan Kısa Kısa - Son Dakika
Yerel

Adıyaman'dan Kısa Kısa

Adıyaman'da, 16 kütüphane ile 12 konferans salonunun toplu açılışı yapıldı.

05.06.2012 18:40

Adıyaman'da, 16 kütüphane ile 12 konferans salonunun toplu açılışı yapıldı.

Sosyal Destek Programına sunduğu "Kitap Dostu Şehir" ve "Kültür ve Sanatın Buluşma Noktası Okullar" projeleri kapsamında Adıyaman Merkez ve ilçelerindeki okullara yapılan, 16 kütüphane ile 12 konferans salonunun toplu açılışı Adıyaman Valisi Ramazan Sodan tarafından yapıldı.

Toplam bedeli 44 bin TL olan, projelerin açılışına, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, İl Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Taş, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Açılışı yapan Vali Ramazan Sodan, SODES Projelerinde özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere Adıyaman'ın fazlasıyla faydalandığını belirterek bu konuda emeği geçenlere teşekkür etti. Sodan, 2012 yılında Doğu Anadolu illerinin de SODES kapsamına alındığını belirterek, daha çok çalışılması gerektiğini aktardı.

Fen Lisesi Müdürü İbrahim Halil Alkayış'ın teşekkür konuşmalarının ardından, Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Çalışır projeler kapsamında yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

-Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Kutlu:

"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi insanlara kenelerin bulaştırdığı ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır"

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının insanlara kenelerin bulaştırdığını ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu belirtti.

Kutlu, yaptığı açıklamada, keneler tarafından taşınan bir virüsle insanlara bulaşan ve kişilerde ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, bulantı kusma, ishal gibi belirtilerle başlayan KKKA hastalığı ağır vakalarda ölümle sonuçlandığına dikkat çekti.

Kutlu, şunları kaydetti:

"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi insanlara kenelerin bulaştırdığı ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Hastalık ilk olarak Rusya'nın Kırım bölgesindeki askerlerde ve daha sonra Afrika kıtasındaki Kongo'da kanamalı ateş şeklinde görüldüğünden bu hastalığa Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi denilmiştir. Ülkemizde 2002-2003 yılından beri tespit edilmiştir. Ülkemizde daha önceki yıllarda da mevcut olduğuna dair çeşitli bilgiler vardır.

Hastalık insanlara daha çok kene tutunmasıyla bulaşır. Bunun yanında hayvanların üzerinden çıplak elle kene toplanması, patlatılması (kene kırma) veya ezilmesi ile de bulaşabilir. Ayrıca kanında mikrop bulunan hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına çıplak elle dokunmakla ve bu hastalığa yakalanan insanların tükürük, idrar ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle de hastalık bulaşabilir. Hasta hayvanın sütü ile hastalığın bulaştığına dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Kene tutunmasından veya kenelere çıplak elle dokunulduktan sonra mikrobun alınmasını takiben hastalığın belirtileri genellikle 1-3 gün içinde, en fazla 9 gün içerisinde çıkar. Bu yüzden kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca kendinizi takip etmelisiniz. Hasta insanların veya enfekte hayvanların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarına korunmasız (çıplak elle) temas sonucunda ise hastalığın belirtileri 5-6 günde, en fazla 13 gün içerisinde ortaya çıkabilmektedir"

Muhabir: Hakan Furkan

Yayıncı: Mehmet Öztaş - ADIYAMAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adıyaman'dan Kısa Kısa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement