Ağrı İlinden İlk Umre Kafilesi Yola Çıktı - Son Dakika
Güncel

Ağrı İlinden İlk Umre Kafilesi Yola Çıktı

Ağrı İlinden İlk Umre Kafilesi Yola Çıktı

Umre yolcusu adaylar, sevdikleri ve dostlarıyla birlikte sevinç yumağı oluşturdular.

22.02.2012 08:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlimiz Fatih Sultan Mehemet İlköğretim okulu civarında toplanan mubarek Umre yolcusu adaylar,sevdikleri ve dostlarıyla birlikte sevinç yumağı oluşturdular. Burada sevdikleri ve dostlarıyla helaleşen mubarek UMRE yolcuları daha sonra sevenlerinin ve dostlarının oluşturdukları konvoylarla Ağrı havalanına hareket ettiler.Burada yine sevinç gözyaşalrı içerisinde hareket eden yolcular,Ağrı-İsatanbul arası THY uçağıyla saat15:00 sıralarında İstanbul'a hareket ettiler.Ağrı ilinmden Mubarek Umre zitaretinde buluncak adayların gece geç saatlerde Suudi Arabistan'a Kutsal toptaklara hareket edecekleri bildirildi.

Uzmanlar, "Ülkemizden Umreye gidenlerin yıllara göre dağılımına baktığımızda 10 yılda 25 kat arttı" dedi.

Bu yıl Umre'ye gidecekler için kayıtlar başladığı . 2012 Umre sezonunun Şubat'ta başlayan kayıtları ile birlikte ilimiz Ağrı ilk kafile Umre adaylarını bugün Ağrı Havalanından Uğurladı.Adaylar AĞRI havaalanından bugün saat 15:00 sıralarında kalkan Ağrı-İstanbul uçağıyla uğurlandı.Gerekli pasaport işlemlerinden sonra Umre adaylarının gece vakitlerinde Kutsal topraklara İstanbul Atatürk Havalimanından hareket edecekleri alınan bilgiler arasındaydı.

Bilindiği gibi Suudi Arabistan Hac Bakanlığı'nca her yıl hac mevsiminden bir müddet sonra Umre takvimi ilan edilmekte ve vize verilmektedir.

Maliyetlerde yüzde 8-10 arası bir artış söz konusu. THY fiyatlarını artırmadı ve İstanbul fiyatına Anadolu'dan uçurma imkânı ve mayıs-haziran aylarında indirim yaparak daha hesaplı uçma imkânı sundu. Mekke otellerinde yüzde 8-10, Medine otellerinde yüzde 5-8, transferde yüzde 10 artış söz konusu. Fakat biz fiyatlarımızı artırmadık 2011 fiyatlarıyla piyasaya çıktık.Peki

En düşük ve en yüksek Umre fiyatları ne kadar?diye soracak olursak

En düşük 800 euro, en yüksek ise 2 bin euro. Aradaki fark, otel, transfer, operasyonel hizmet kalitesi ve verilen hediyelerden kaynaklanmakta. Bunların içinde farka sebep olan en önemli faktör otel kalitesi ve Haremeyn'e yakınlık.

Nüfusumuz artıyor

Umre'ye olan talep her geçen gün artıyor!!!

Evet artıyor. Ülkemizden Umreye gidenlerin yıllara göre dağılımına baktığımızda 10 yılda 25 kat arttı. Artışın en önemli sebebi, nüfus sayımızın giderek yükselmesi. Ayrıca Türkiye'de her geçen yıl ekonomik durum da iyeleşiyor. Kota sebebiyle hacca gidemeyenler Umreye gidiyorlar.

Yanlarında eğitimli Umre rehberleri ile birlikte va aynı zamanda, eğitimli olmalarının yanında tecrübeli, güler yüzlü, insani ilişkileri iyi, medeni cesareti güçlü, sabırlı, Allah ve Resulü'nün misafirlerini kendi misafirlerinden aziz tutan insanların olması gerektiğini belirten uzmanlar:.

Umre içe yolculuk ve arınma vesilesi olduğunu belirtiyorlar.

Yüz binlerce insan ciddi masraflar ederek Umreye gitmekte, Umre ibadetinin öneminden bahsedecek olursak:

Peygamber Efendimiz (sav) buyurmuşlar ki: "Kim beni vefatımdan sonra ziyaret ederse, hayatımda ziyaret etmiş gibidir." "Umre, daha sonraki Umreye kadar, ikisi arasında işlenen günahlar için kefarettir." "Beyti (Kâbe'yi) kim 50 defa tavaf ederse günahlarından çıkar ve tıpkı annesinden doğduğu günkü gibi olur." Bu hadis-i şeriflerden de anlaşıldığı gibi Umre aslında bir içe yolculuk ve arınma vesilesidir. Zira Peygamberimizin müjdesiyle biliyoruz ki; mebrur (kabul olunan) bir Hacc ve Umre bütün günahlarımızın silinmesine vesile olacaktır.

Az yiyip az uyuyup çok ibadet yapılmalı

Umreye gidenlere tavsiyeler şu olmalıdır.

Umre ve Hacca gidenlere hususi bir şeytan musallat olur. Bu şeytana mani olmak adına Umreci kendine söz vermeli; gidip-dönünceye kadar kimseye kızmamalı, kimsenin kalbini kırmamalı, kötü söz söylememeli, gıybet etmemeli, başkalarının eksiklerini görmemeli ve hiç kimsenin kusurlarıyla meşgul olmamalı. Umrecimizin aklı sadece ibadette olmalı, kısa bir süre kaldığı mukaddes yerlerde alış-veriş ve başka şeylerle meşgul olmamalı . Bunun için Mekke'de az yiyip, az uyuyup çok ibadet etmeye çalışmalı. Yüzünden tebessümü eksik etmemeli, alçakgönüllü ve nazik olmalı.

AĞRI Havaalanından İsatanbul'a Ordan da Kutsal topraklara gidecek Umre ibadetlerini yerine getirecek adayları Ağrı havaalnından kalakan uçak öncesi Akraba ve dostlarla Helalleşip vedalaştılar.

Gitmeden önce neler yapılmalı, orada neler yapılmalı?

Gitmeden önce, borçları varsa ödemeli, dargın olduğu kişiler varsa barışmalı, günahlardan tövbe etmeli, akraba ve dostlarla vedalaşmalı, helalleşmeli, başkasına ait bir emanet varsa iade etmeli, fakirlere sadaka dağıtmalı, Umre hakkında bilgi sahibi olmalı, Peygamber Efendimize (asm) hediye etmek üzere Kur-an, cevşen, salat-ü selam, kelime-i tevhid okumalı. Orada, Kâbe'yi ilk görünce uzun uzun kendinden başlayarak bütün sevdiklerine ve arkadaşlarına dua etmeli. Zira Kâbe'yi ilk görünce yapılan duanın reddedilmeyeceğine inanıyoruz. Bütün vakit namazlarını Medine'de Mescid-i Nebevî'de, Mekke'de ise Mescid-i Haram'da kılmaya çalışmalı. Fırsat bulunca Kabe'nin örtüsüne tutunarak bütün günahları için hayatının en uzun ve en samîmi tövbesini yapmalı.

İşte bu duygu ve düşüncelerle Ağrı'dan ilk Umre kafilesi hareket etti.Kafilenin hareketinden önce duygularını sorduğumuz mubarek Umre ziaretçileri arasında yer alan Metin Gökçe,ilk defa çıkacağım bu kutsal yolculuk öncesi oldukça heyacanlıyım. Allah bu mekanları herkese nasip etsin temennisinde bulundu.Gökçe daha sonra konuşmasına şöyle devam etti:

Umre yapmak isteyen kimse "Mikat" sınırları dışında gerekli temizliği yaptıktan sonra umreye niyet edip, telbiye getirerek İhram'a girer. Mekke'ye varınca usulüne uygun Kâbe'nin etrafında umre tavafını yapar. Tavaf bitince iki rekat "Tavaf namazı" kılar. Daha sonra Safa ile Merve arasında umrenin say'ını yapar. Say'ı bitirince tıraş olur ve ihramdan çıkar. Böylece umre tamamlanmış olur.

Umrenin maddi ve manevi birçok faydaları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır

Umreye giden Müslüman, Allah'ın kendisine verdiği vücut sağlığı ve mal zenginliği gibi dünya nimetlerinin şükrünü yerine getirmiş olur.

Değişik ülkelerden gelen Müslümanlar görüşüp tanışır ve bilgi alış-verişinde bulunur, aynı zamanda ticarî ilişkilerde bulunurlar.

Umre, insanın günahlarının affedilmesine sebeptir. Bunun için günahlarının affedilmesi için dua ederler. Bir daha kötü bir iş yapmamak, dürüst ve ahlâklı olmak üzere Allah'a söz verirler.

Umre, çeşitli Müslüman ülke insanları arasında kardeşlik kurulmasına yardımcı olur. İslâm dininin birlik ve beraberlik dini olduğu, daha net olarak anlaşılır.

Umre ibadetini yerine getiren Müslüman dünya menfaatleri için yapılan kötü işlerin ne kadar boş ve anlamsız olduğunu kavrar.

Biliyoruz ki seyahat insan sağlığı için çok faydalıdır. Hatta ruhî sıkıntılardan kurtulması için insanlara seyahat tavsiye edilir. Allah da Kur'an'da gezip dolaşmayı tavsiye etmiştir. İşte umreye gidenler bu seyahati tabiî olarak yapmış olurlar.

Bütün umreye gidenlerin renk, ırk ve meslek ayırımı gözetmeden bembeyaz ve aynı tip ihram içinde bulunmaları eşitlik fikrinin yerleşmesine yardımcı olur.

Aynı zamanda umre ibadeti dünya Müslümanları arasında tanışma, yakınlaşma, birlik ve beraberlik, yardımlaşma ve kardeşlik duygularının gelişmesine yol açtığı için evrensel boyutları olan bir ibadettir.

Kısaca umreye gidenlerin inançları tazelenir. İnsanlığa hizmet aşkları artar. Yardım duyguları gelişir. Bütün insanların eşit ve kardeş olduğunu kavrar. Böylelikle dostluk, sevgi ve barış sağlanmış olur diyerek genci yaşlısı herkesin bu duyguları yaşamasını istiyorum dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ağrı İlinden İlk Umre Kafilesi Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement