Amerikalı Gazeteci Hersh'ün Türkiye'ye Yönelik İddiaları - Son Dakika
Güncel

Amerikalı Gazeteci Hersh'ün Türkiye'ye Yönelik İddiaları

İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan "Türkiye'nin Suriye'deki kimyasal saldırıya bulaşmadığı net" başlıklı makale, söz konusu iddiaları yalanlıyor Makalenin yazarları Higgins ve Kaszeta: "Hersh'ün iddialarına rağmen biz, roketlerin Suriye hükümeti tarafından ve hükümetin kontrolündeki toprakların.

22.04.2014 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikalı gazeteci Seymour Hersh'ün, Suriye'de geçen yıl 21 Ağustos'ta düzenlenen kimyasal saldırının arkasında Türkiye'nin olduğuna yönelik iddiaları, İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan makaleyle yalanlandı.

Eliot Higgins ve Dan Kaszeta tarafından kaleme alınan "Türkiye'nin Suriye'deki kimyasal saldırıya bulaşmadığı net" başlıyla Guardian'ın internet sitesinde yer alan makalede, "Hersh'ün iddialarına rağmen biz, roketlerin Suriye hükümeti tarafından ve hükümetin kontrolündeki toprakların menzilinde kullanıldığını açıkça görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Hersh'ün söz konusu makalesinde birçok eksikliğin olduğunu belirten gazeteciler, bu eksikliklerin makalenin ve kaynakların güvenirliğinde soru işareti oluşturduğuna dikkati çekti.

Hersh'ün makalesinde "yaşananları daha iyi anlamak için kilit önem taşıyan Suriye'de 21 Ağustos tarihinde kullanılan gazın mühimmatından hiç bahsetmemeyi" tercih ettiğine dikkat çekildi. Hersh'ün verdiği bir röportajda (Democracy Now) "silahların ev yapımı olduğunu ve Suriye'deki askeri cephaneliklerde üretilmediğini" ileri sürdüğüne değinilerek, "Bu iddiaların her ikisi de yanlış" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Saldırıda kullanılan roket Sovyet dönemine ait"

Guardian'da yayınlanan makalede, geçen yıl 21 Ağustos tarihinde kulllanılan maddedin sarin gazı ile ilişkili olduğunun Birleşmiş Milletler (BM) Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) raporlarında yer aldığı, saldırıda kullanılan roketin Sovyet dönemine ait  ve "kesinlikle ev yapımı" olmayan "M14 140mm" tipi bir roket olduğu vurgulandı.

Yazıda, saldırı sonrası muhalif güçler tarafından yayınlanan çeşitli fotoğraf  ve video görüntülerinde yer alan "Volcano" füzesinin, Hersh'ün iddialarının aksine Suriye ordusu tarafından bir yılı aşkın süredir yoğun bir biçimde kullanıldığı ve "ev yapımı" olmadıklarının açıkça görüldüğüne dikkat çekildi. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Amerikalı Gazeteci Hersh'ün Türkiye'ye Yönelik İddiaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement