Amgen ve TED Üniversitesi Bilim İçin El Ele Verdi - Son Dakika
Güncel

Amgen ve TED Üniversitesi Bilim İçin El Ele Verdi

Proje kapsamında, 400'ün üzerinde fen bilimleri, biyoloji ve kimya öğretmenine üç yıl boyunca mesleki eğitim verilecek.

16.09.2014 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genç kuşakların bilim ve teknolojiye ilgilerinin artması, sürdürülebilir ekonomik büyüme için önemli. Ancak araştırmalar, öğrencilerin fen odaklı eğitimlerden ve meslek tercihlerinden uzaklaştığını, buna karşılık gençlerin "sorgulama temelli eğitim" yöntemiyle, yani deneyler yaparak, soru sorarak ve tartışarak öğrendikleri konulara daha fazla ilgili duyduklarını ve bu alanlarda daha başarılı olduklarını gösterdi. "Sorgulama Temelli Eğitim", öğrencilere düşünme becerilerinin yanı sıra bilgiyi uygun zaman ve bağlamda kullanabilmeleri için gereken yeterliliği de kazandırıyor.

Bu gelişmeler ışığında biyoteknolojinin öncüsü Amgen ve TED Üniversitesi, genç kuşakların düşünme becerilerinin geliştirilmesi, fen, matematik ve teknolojiye ilgilerinin artırılması ve bu alanlarda kariyer yapmalarının teşvik edilmesi amacıyla "Amgen Teach: Bilim için El Ele" fen bilimleri eğitimi projesini hayata geçirdi.

Brüksel merkezli sivil toplum kuruluşu European Schoolnet'in sağladığı yönlendirme ve teknik destekle, Amgen Vakfı tarafından Avrupa'da 10 ülkede, 2 milyon Avro ile ?nanse edilen "Amgen Teach: Bilim İçin El Ele" projesi kapsamında Ankara'daki okullarda görev yapan öğretmenler, 1-3 Eylül ve 8-10 Eylül'de araştırma sorgulama tabanlı eğitim konusunda mesleki eğitim aldı. TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Günel'in koordine ettiği proje kapsamında, 150 fen bilimleri, kimya ve biyoloji öğretmeni, bilgi, deneyim ve yeterliliklerini artırmak üzere üç gün süren çalışmalara katıldı.

Projenin yürütücüsü TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Günel "Öğretmenler, toplumdaki değişimin katalizörü. Ancak ne yazık ki, özellikle bilim eğitimi ve öğrencilere bilimin sevdirilmesi konusunda, pek çok öğretmenimiz bugün, çağımızın gerektirdiği modern eğitim imkanlarına erişemiyor ve bu alanda mesleki gelişimden mahrum kalıyor. Bu yüzden fen bilimleri branşlarında uzmanlaşmış öğretmenlerimizin eğitimine yapılan yatırımların, ülkemizdeki bilimsel gelişmelerin önünü açmak için hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Genç kuşakların bilime olan ilgilerini ve bilim okuryazarlığını ancak bu şekilde geliştirebiliriz" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Prof. Dr. Ali YILMAZ konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Amgen Teach programı gibi yenilikçi girişimler sayesinde bilim eğitimi yeni dinamiklerine kavuşmakta, sektör ve okul işbirliklerinin de bu sayede önü açılmaktadır. Bunun pek tabii ki ekonomiye yansımaları da olumlu olmaktadır. Gerekli bilimsel ve teknik bilgiden yoksun, kalifiye olmayan bir işgücü, Türkiye'yi günümüzün rekabetçi küresel pazarında geri plana atacak, yabancı yatırımcıları çekmedeki cazibesini önümüzdeki yıllarda kaybetmesine neden olacaktır."

Amgen Türkiye Genel Müdürü Alper Üreten ise şöyle konuştu: "Yenilikçi ve bilim temelli biyoteknoloji şirketi olarak faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde, genç kuşaklara yönelik olarak bilim eğitiminin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına hizmet etmek stratejik önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu alanda fark yaratan, değer katan, anlamlı girişimlerde bulunarak yaptığımız yatırımlarla Avrupa Komisyonu'nun hedeflerine destek veriyoruz. Bilgi temelli bir ekonomi yaratmak, Avrupa'nın gelecekteki bilim insanlarına ilham vermek ve genel olarak bilim okuryazarlığını yaygınlaştırmak bu alandaki temel hedeflerimiz. Avrupa genelindeki farklı müfredat ve eğitim sistemlerine uyumlu olarak geliştirilen Amgen Teach eğitim programımızın asıl odak noktası ise bilim adına çalışmayı ortak bir tutku haline getirerek, farklı fikirlerin paylaşılması için bir platform yaratmak ve öğretmenlerimizin akran desteği ile vizyonlarının, bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak.

Önümüzdeki üç yıl boyunca devam edecek projeyle 400'ün üzerinde öğretmene ulaşılması, atölye çalışmaları ve uzaktan öğrenme etkinlikleriyle mesleki gelişimlerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Amgen ve TED Üniversitesi Bilim İçin El Ele Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement