Anadilde Eğitim Protestosu - Son Dakika
Güncel

Anadilde Eğitim Protestosu

BDP Antalya İl Başkanı İhsan Nergiz, anadilde eğitim istediklerini belirterek, 'Siz eğer bunu geliştirmiyorsanız, biz zeminimizi hazırlayalım." dedi.

13.09.2013 18:17  Güncelleme: 09:28

BDP Antalya İl Örgütü üyeleri, Kepez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde bir araya geldi. Ellerinde taşıdıkları dövizle slogan atan BDP üyeleri adına Abdullah Karaağaç, Kürtçe okuduğu basın bülteninde, anadilde eğitim istediklerini vurguladı. Daha sonra BDP İl Başkanı İhsan Nergis, basın açıklaması yaptı.

AK Parti uygulamalarının 12 Eylül'ün uygulamaları ile aynı olduğunu dile getiren Nergis, bu coğrafyada yaşayan Kürt halkı ve diğer halkların kendi anadillerinde eğitim alma haklarının reddedildiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'asimilasyon insanlık suçudur' sözünü söylediğini aktaran Nergis, şöyle konuştu: 'Kendisi suç işliyor şu anda. Eğer bu ülkede asimilasyon politikasını siz devam ettirirseniz, milli eğitim müfredatını değiştirmezseniz ve müzakere sürecinde Kürtlerin talebi anayasal güvence altına alınmazsa sormamız gerekiyor; 'Siz bu çözümün neresindesiniz ve hangi çözümü geliştiriyorsunuz?"

Demokratikleşme paketinde çözüm süreci ve anadilde eğitim yer almazsa sorunun çözülemeyeceğini aktaran Nergis, öğrencilik yıllarında kendisine andımızın baskıyla okutulduğunu anlattı. Anadilde eğitim hakkının sağlanması için yasaların değiştirilerek demokratik bir anayasa oluşturulması gerektiğini belirten Nergis, "Seçmeli dersten bahsediliyor. Biz yabancı dil mi okuyoruz. Ben yabancı bir insan mıyım? Türkiye'de yaşamıyor muyuz? Seçmeli ders, paralı eğitim değil, talebimiz devlet halkın eğitimini, öğretmenini, okulunu hazırlamak zorundadır." dedi.

Pazartesi günü okulların açılacağını hatırlatan Nergis, şunları söyledi:

"Bu mantık devam ederse Kürtlere kimse diyemez; 'Ya siz bu coğrafyada yaşıyorsunuz, anayasayla yönetiliyorsunuz, aynı bayrağın altındayız.' O zaman Kürtler de diyecek 'Siz eğer bunu geliştirmiyorsanız, biz zeminimizi hazırlayalım. Biz kendi anadilde eğitim hakkımızı kendimiz başlatalım. En demokratik haktır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Anadilde Eğitim Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement