Aoç Arazisinin Tarihi Sit Statüsünün Kaldırılmasına İptal Kararı - Son Dakika
Güncel

Aoç Arazisinin Tarihi Sit Statüsünün Kaldırılmasına İptal Kararı

Aoç Arazisinin Tarihi Sit Statüsünün Kaldırılmasına İptal Kararı

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Küçükaydın: "Gazi Yerleşkesinin eskiden sahip olduğu 1. derece doğal SİT koruma statüsü mahkeme kararıyla tekrar korunmuş olmaktadır" "Şu anda mahkemenin verdiği karar, bazı basın yayın organlarında bahsedildiği gibi yürütmeyi durduma değil, bu bir iptal kararı. Şu anda mahkemenin verdiği, 1. derece tarihi ve doğal SİT alanının, 3. derece tarihi ve doğal SİT alanı olarak değiştirilmesiyle ilgili açtığımız davada iptal kararı veriyor.

05.03.2014 13:46

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Küçükaydın, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) bütünlüğü içinde yer alan birinci derece doğal ve tarihi SİT koruma statüsünün kaldırılmasının iptaline ilişkin, "Gazi Yerleşkesinin eskiden sahip olduğu 1. derece doğal ve tarihi SİT koruma statüsü, mahkeme kararıyla tekrar korunmuş olmaktadır" dedi.

Küçükaydın, Orman Mühendisleri Odası Genel Merkezindeki basın toplantısında yaptığı konuşmada, Ankara 11. İdare Mahkemesinin, Atatürk Evi, bira, şarap, meyve suyu fabrikaları, tarihi köprünün de içinde yer aldığı 7 hektarlık alan ile başbakanlık binası inşaatının içinde bulunduğu 46 hektarlık alanın tarihi sit statülerinin kaldırılmasına ilişkin işlemleri iptal ettiğine işaret etti.

Alanın SİT derecesinin, 1. dereceden 3. dereceye indirilmesi üzerine Ankara 11. İdare Mahkemesinde 7 Kasım 2011'de iptal davası açtıklarını belirten Küçükaydın, "Yargılama sonucunda Ankara 11. İdare Mahkemesinin 17 Şubat 2014 tarihli kararıyla 46 hektarlık Gazi Yerleşkesinin 1. derece doğal ve tarihi SİT koruma statüsünün 3. derece doğal SİT koruma statüsüne indirilmesine dair Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu'nun 11 Ağustos 2011 tarih ve 6281 sayılı kararı iptal edilmiştir. Böylece Gazi Yerleşkesinin eskiden sahip olduğu 1. derece doğal ve tarihi SİT koruma statüsü, mahkeme kararıyla tekrar korunmuş olmaktadır" diye konuştu.

Küçükaydın, mahkeme kararına göre başbakanlık inşaatının durdurulması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Şu anda mahkemenin verdiği karar, bazı basın yayın organlarında bahsedildiği gibi yürütmeyi durdurma değil, bu bir iptal kararı. Şu anda mahkemenin verdiği, 1. derece tarihi ve doğal SİT alanının, 3. derece tarihi ve doğal SİT alanı olarak değiştirilmesiyle ilgili açtığımız davada iptal kararı veriyor. Yani bu ne demektir? Burası 3. derecede doğal ve tarihi SİT alanı değil, geçmişte olduğu gibi 1. derecede doğal ve tarihi SİT alanıdır. Elbette yargı yolu tükenmiş değil. Üst mahkemeye gidecek itirazlar. Karar ne çıkacak bilemeyiz. Elbette ona da herkesin saygılı olması gerekir."

Davalı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile davaya müdahil olan Başbakanlığın, bir ay içinde kararı temyiz etmesi gerekiyor. Temyiz istemini Danıştay görüşecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aoç Arazisinin Tarihi Sit Statüsünün Kaldırılmasına İptal Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement