Askeri Geçiş Sırasında Saldırıya Uğrayan Hasan Ruhani Kimdir? - Son Dakika
Güncel

Askeri Geçiş Sırasında Saldırıya Uğrayan Hasan Ruhani Kimdir?

İran'da askeri geçiş töreninde gerçekleştirilen saldırı sırasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, terör saldırısından son anda kurtuldu. Peki, Hasan Ruhani kimdir?

22.09.2018 11:06  Güncelleme: 11:08

Askeri geçiş töreni sırasında düzenlenen terör saldırısında kadın ve çocuklarında aralarında bulunduğu 20 kişi yaralandı 8 asker yaşamını yitirdi. Saldırı esnasında alanda olan İran Cumhurbaşkanı yi ise olay yerinden götürdüler.

HASAN RUHANİ KİMDİR?

, 12 Kasım 1948'de Simnan Eyaleti'nin Surhe şehrinde doğdu. Surhe'de bir baharat dükkanına sahibi olan babası Hac Esedullah Feridun, Muhammed Rıza Pehlevi zamanında siyasi olarak aktif olduğu için önce 1962'de tutuklandı ve İran Devrimi'nden önce de Feridun'un yirmi kez tutuklandığı biliniyor.

Askeri Geçiş Sırasında Saldırıya Uğrayan Hasan Ruhani Kimdir?

BRİTANYA'DA HUKUK EĞİTİMİ ALDI

dini eğitimlerinin ardında 1969 yılında başladığı Tahran Üniversitesi'ndeki hukuk eğitimini 1972 yılında bitirdi.1979 yılında Büyük Britanya'ya giderek İskoçya'daki Glasgow Caledonian Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürdü ve 1995 yılında hukuk alanında masterını 1999 yılında ise doktorasını tamamladı.

HUMEYNİ'NİN İZİNDEN GİTTİ

İyi derecede Fransızca, Almanca, İngilizce, Arapça ve Rusça bilen , İran İslamcı hareketinin başlangıcında 'nin izinden giderek siyasi faaliyetlerine başladı. 1965 yılında İran'da Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin hükümetine karşı konuşmalar yapmaya başladı. O yıllarda birçok kez tutuklanan Kasım 1977'de, 'nin oğlunun ölümünü anmak için Tahran'ın Ark Camii'nde düzenlenen halka açık bir tören sırasında İslamcı hareketin sürgündeki lideri Ayetullah Humeyni için "İmam" unvanını ilk kez kullandı.

İRAN MECLİSİNE SEÇİLDİ

Yurt dışında okuyan İranlı öğrencilere halka açık konuşmalar yapan , Fransa'ya giden'ye katıldı. İran Devrimi'nin ardından yeni oluşan İslam Cumhuriyeti'ni istikrara kavuşturmak için elinden geleni yaptı ve ilk adım olarak, düzensiz İran ordusunu ile askeri üslerini örgütlemekle işe başladı. 1980'de İran Meclisine seçildi. Devrim sonrası Mecliste toplam 20 yıllık dönem boyunca görev aldı.

NÜKLEER BAŞMÜZAKERECİLİK KOLTUĞUNA OTURDU

İslam Devrimi sonrasında kritik görevlerde yer aldı, orduda etkili bir isim haline geldi. İran- Irak savaşında da Tahran'ın askeri beyin takımında olan , yıllar içerisinde, Yüksek Milli Güvenlik Konseyi Üyeliği ile İran dış siyasetinin en önemli koltuklarından Nükleer Başmüzakerecilik pozisyonuna geldi.

NÜKLEER KRİZİ ÇÖZDÜ

, 2013 Haziran'ın da İran'ın yeni cumhurbaşkanı seçildiğinde, nükleer krizi2 yıl içerisinde çözüme kavuşturdu. 'nin nükleer anlaşması ekonomide bir hareketlilik yaratsa da beklenen etkiyi göstermedi. İran ekonomisinin durgunluğu, onun önündeki en büyük sorun oldu. 'nin hedefi ise tüm yaptırımları kaldırmak. Batıyla vardığı anlaşma nedeniyle, özellikle muhafazakarların sert eleştirisiyle karşılaşan , kimileri tarafından reformcularla muhafazakarlar arasında bir köprü olarak nitelendiriliyor.

1968 yılında Sahibe Arabi ile evlenen 'nin 5 de çocuğu var.

Askeri Geçiş Sırasında Saldırıya Uğrayan Hasan Ruhani Kimdir?

Son Dakika Güncel Askeri Geçiş Sırasında Saldırıya Uğrayan Hasan Ruhani Kimdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement