Avrupa'nın En Büyük Gözlem Evine İbrahim Hakkı'nın Adı Verilecek - Son Dakika
Güncel

Avrupa'nın En Büyük Gözlem Evine İbrahim Hakkı'nın Adı Verilecek

Avrupa\'nın En Büyük Gözlem Evine İbrahim Hakkı\'nın Adı Verilecek

Erzurum'da düzenlenen 'Bütün yönleriyle Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri' sempozyumunda konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hikmet Koçak, "Palandöken'de kurulacak Avrupa'nın en büyük gözlem evine İbrahım Hakkı adını vereceğiz" dedi.

16.11.2011 18:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'da düzenlenen 'Bütün yönleriyle Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri' sempozyumunda konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, " Palandöken'de kurulacak Avrupa'nın en büyük gözlem evine İbrahım Hakkı adını vereceğiz" dedi.

Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Vali Sebahattin Öztürk, İslam Konferansı Örgütü Parlemento Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, eşi Gülsüm Kılıç, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Müftü Yakup Arslan ile dekanlar, daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr Hikmet Koçak, "Palandöken'de 53 milyon liralık gözlem evi projesini hayata geçireceğiz. Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyüklükteki gözlem evi olacak. Buraya İbrahim Hakkı Gözlem Evi adını vereceğiz. Şu anda üzerinde çalıştığımız astronomi müzesi projesiyle de gök olaylarını, cisimleri ve uzayı inceleyeceğiz. Bu müzeye de İbrahim Hakkı'nın adını vereceğiz" diye konuştu. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Koçak, katılımcılara İbrahim Hakkı'nın beyitlerinin Arapça yazıldığı tablolardan hediye etti.

Öte yandan 2 gün sürecek sempozyumda İbrahim Hakkı'nın şiirlerinden bestelenmiş ilahiler seslendirilecek.

---- KUTU ----

İbrahim Hakkı kimdir

İBRAHİM Hakkı, 18 Mayıs 1703 tarihinde Erzurum'un Hasankale (Pasinler) ilçesinde dünyaya geldi. Büyük amcası Molla Muhammed'in himayesinde 8 yıl Erzurum'daki medreselerde eğitim aldı. 33 yaşındayken babasının da görev yaptığı Habib Efendi Camiine imam oldu. İstanbul'da kütüphanelerde araştırma yapan İbrahim Hakkı, 1755 yılında, günümüze kadar ulaşan ve çok konuşulan eseri Marifetname'yi yazdı. İyi bir araştırmacı, din ve fen bilimcisi olan İbrahim Hakkı, Arapça ve Farsça'yı öğrendi. Din ve tasavvufun yanısıra tıp, anatomi, astronomi, fizyoloji, matematik ve fizik gibi ilimlerle de uğraşan İbrahim Hakkı 1780 yılında 77 yaşında hayatını kaybetti. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avrupa'nın En Büyük Gözlem Evine İbrahim Hakkı'nın Adı Verilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement