AYM: Balyoz Sanıklarının Hakları İhlal Edildi - Son Dakika
Güncel

AYM: Balyoz Sanıklarının Hakları İhlal Edildi

AYM: Balyoz Sanıklarının Hakları İhlal Edildi

Anayasa Mahkemesi Balyoz sanıkları hakkında "Dijital veriler ve sanık dinlemelerinde hak ihlali var." kararını verdi.

18.06.2014 17:21  Güncelleme: 09:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek. Sanıklar bugün tahliye olabilir!

OY BİRLİĞİYLE "HAK İHLAL EDİLDİ" KARARI ALINDI

Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası kapsamında Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yapılan 230 başvuruyu birleştirerek, bugün görüştü. Başvurularla ilgili tek dosya üzerinden karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

SANIKLAR YENİDEN YARGILANACAK

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek. Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alındı.

ŞİMDİ NE OLACAK

Anayasa Mahkemesi'nin, şu anda kısa kararı yazdığı belirtildi. Karar, Kartal 4. Ağır Ceza veya Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Tahliye kararlarını ilgili mahkeme verecek. Bugünden itibaren tahliyelerin başlaması bekleniyor.

SANIK AVUKATI ERSÖZ KONUŞTU

Sanık avukatı Hüseyin Ersöz, Balyoz Plan Davası sanıklarının Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları bireysel başvurunun ardından Yüksek Mahkeme'nin verdiği "hak ihlali kararı" doğrultusunda, yargılanmanın yenilenmesi talebinde bulunacaklarını ve sanıkların bu süreçte tahliye edileceğini belirtti.

"SANIKLAR TAHLİYE EDİLECEK"

Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yargılanmanın yenilenmesi talebiyle başvuracaklarını kaydeden Ersöz, "Mahkemenin yargılanmanın yenilenmesi dışında bir karar vermesi söz konusu olmaz. Zira Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararlar bütün yargı organları tarafından bağlayıcı bir neticeye sahip. Ben, bu çerçevede Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılanmanın yenilenmesi, infazların durdurulması ve tahliye kararı vereceğini de düşünüyorum. Mahkeme tarafından bir an önce bu kararlar verilmeli. Hatta sanıklar ve avukatlar tarafından başvuru yapılmadan bu kararlar direk verilmeli. Benim beklentim, hiçbir gecikmeye yer vermeksizin bu akşam ya da en geç yarın cezaevindeki insanların özgür bırakılmasıdır. Bundan sonrada adil yargılanma hakkına uygun şartlar yaratılarak, yargılanmanın yenilenmesidir" diye konuştu.

"10. AĞIR CEZA MAHKEMESİ ÜYELERİNE DAVA AÇACAĞIZ"

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, delillerin tartışmalı olduğu ve bazı tanıkların dinlenilmediği vurgusu yapıldığını hatırlatan Ersöz, "Bu sebepten direk davanın özünü ilgilendiren adil yargılanma sorunu var. İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu noktada inisiyatif alması söz konusu olamaz. Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamaya sokacaktır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurular hakkında verdiği kararın gerekçesinin ellerine ulaşmasının ardından yargılamayı yapan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında da harekete geçeceklerini kaydeden Ersöz, "Bu yargılamayı yapan hakimler ve savcılar hakkında da HSYK'ya suç duyurusunda bulunacağız. Bunun yanında söz konusu hakimlerle ilgili, özgürlük hakkını hukuka aykırı bir şekilde ihlal eden uygulamaları hakkında tazminat davası açılması da gündeme gelebilir" ifadelerini kullandı.

BALYOZ DAVASININ 4 YILLIK KRONOLOJİSİ

- Balyoz davası süreci; 20 Ocak 2010'da bir gazetede yayımlanan haber üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma açmasıyla başladı.

- İddiaya göre, 2003'te 1. Ordu Komutanlığı'nda yapılan seminer, cami bombalanması, jet düşürülmesi senaryoları, darbe ortamı oluşturulmasının hazırlığıydı.

- Belgeler bavul içinde savcılara teslim edildi ve operasyonlar başladı.

- 2.5 yılı aşan yargılamanın ardından Özel Yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davasına ilişkin kararını 21 Eylül 2012'de açıkladı.

- Mahkeme 361 sanıktan 324'ünü mahkum etti.

- Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına 20 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

- Davada 78 sanık 18 yıl, 214 sanık 16 yıl, 28 sanık 13 yıl 4 ay ve 1 sanık 15 yıl hapis cezası aldı.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 9 Ekim 2013'te açıkladığı kararıyla 361 sanıklı Balyoz Darbe Planı Davası'nda 237 sanık hakkındaki toplam 3 bin 944 yıl ceza onandı. Daire, 25'i "delil yetersizliği", 63'ü "amaçlanan suçu işlemekten soruşturma başlamadan vazgeçtikleri" gerekçesiyle toplam 88 sanık hakkında mahkumiyetleri bozarak, bu kişilerin tahliye edilmesine karar vermişti.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel AYM: Balyoz Sanıklarının Hakları İhlal Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • adil: bunlar vatan haini çıkarın bence vatana ihanetten yargılayın.. 4 17 Yanıtla
  • sivridil: Suclu sucsuz ayirt edilmeyip 500 yıl ceza istemiyle yargilanip 2 kez muebbet cezası verilen insanların bir -iki yıl içersinde salıverildiği bir ülkenin yargısına kim güvenir? Her taraf hile her taraf dümen, vah ülkem vah ne hallere geldin, hele de dünyanın gözünde. 18 2 Yanıtla
  • VATANDAŞ: YETER ARTIK YUVALAR DAGILDI ASKERLERİMİZ SERBET KALSIN 17 1 Yanıtla
  • omer: Ayip degil mi insanlari sahtekarlik yapip hapse atmanin cezasi yok mu Dava surecinde olenler oldu aileler dagildi turkiyenin itibari besparalik oldu simdi ne olacak Yillardir her firsatta yapilmadik hakaret kalmadi simdi herkes temize cikmaya calisiyor aynaya bakip kendinizden utaniyormusunuz merak ediyorum. 14 3 Yanıtla
  • firat: bizdeki ana yasa mahkemesi degil baba yasa mahkemesi nerde bir godaman var onun cikarina karar veriyor birgün bir mazlumun yaninda karar vermedi gitti. bu arad akp sahtelik etti diyen iftiracilar sanki bu ülkede 28 şubatlar 12 eylüler başbakanlar asilmadi e posta muhtura akp kapatma davapari ve gazetlerde darbe tellahlıgı yapilmadı sanki eskiden bizim askerler basinda en cok cikanlar deyildi sanki bu ülkede askeri vesayet yokdu körlere ufak bir hatilatma akp askeri vesayeti bitirmistir artik secilmisler silah ile iktidardan indirmek isteyenlerin elleri kirilacagini görmüşlerdir. Demokrasi icin askerin siyasetciye karsi elindeki silahi almistir akp sevmeynler sizin demokrasi anlayisiniz sadece sizin gibiler icin bizim demokrasi anlayisimiz herkes icin 3 7 Yanıtla
  • TOKMAK: SEÇİMLERİN GELDİGİNİ ANLAMAMIZA YARAYAN EMARELER 1-KENAN EVREN YARGILANIR BIRAKILIR.2-TURGUT ÖZAL MEZARDAN ÇIKARILIR ÖLDÜRÜLDÜGÜ HABERLERI YAYILIR..3-KARADENIZDE PETROL BULUNURHEM DE YÜKSEK GRAVITE4-RTE YE SUIKAST PLANLARI ORTAYA ÇIKARILIR Ama kimse tutuklanmaz 5-MILYONLARCA YÜZSÜZÜN DEVLETE BORCU SILINIR...6-FİLİSTİN-ARAKAN-SOMALİ GİBİ DEVLETLERE GİDİLİR KAMERALAR CANLI YAYINA GEÇİNCE GÖZLERDEN SİCİM GİBİ YAŞLAR DÖKEREK KALMIŞ BİM İAŞELERİ BÜYÜK BİR TÖRENLE DAĞITILIR..7-BALYOZ VE ERGENEKON DAVALARI BIR DAHA GÖRÜLÜRKEN RECEP TAYYIB MADUR OLARAK KONUŞMA YAPAR... 6 2 Yanıtla
  • Kurt: ÇOK GEÇ KALINMIŞ ADALET YERİNİ BULDU 7 1 Yanıtla
  • Karaca: Canlarımız tahliye edilecekler allahın izni ile..Yıllardır hapislerde çürüttüğünüz askerlerimiz paşalarımız yeniden özgürlüklerine kavuşacaklar.. 5 2 Yanıtla
  • firat: bizdeki ana yasa mahkemesi degil baba yasa mahkemesi nerde bir godaman var onun cikarina karar veriyor birgün bir mazlumun yaninda karar vermedi gitti. bu arad akp sahtelik etti diyen iftiracilar sanki bu ülkede 28 şubatlar 12 eylüler başbakanlar asilmadi e posta muhtura akp kapatma davapari ve gazetlerde darbe tellahlıgı yapilmadı sanki eskiden bizim askerler basinda en cok cikanlar deyildi sanki bu ülkede askeri vesayet yokdu körlere ufak bir hatilatma akp askeri vesayeti bitirmistir artik secilmisler silah ile iktidardan indirmek isteyenlerin elleri kirilacagini görmüşlerdir. Demokrasi icin askerin siyasetciye karsi elindeki silahi almistir akp sevmeynler sizin demokrasi anlayisiniz sadece sizin gibiler icin bizim demokrasi anlayisimiz herkes icin 2 5 Yanıtla
  • TOKMAK: SEÇİMLERİN GELDİGİNİ ANLAMAMIZA YARAYAN EMARELER 1-KENAN EVREN YARGILANIR BIRAKILIR.2-TURGUT ÖZAL MEZARDAN ÇIKARILIR ÖLDÜRÜLDÜGÜ HABERLERI YAYILIR..3-KARADENIZDE PETROL BULUNURHEM DE YÜKSEK GRAVITE4-RTE YE SUIKAST PLANLARI ORTAYA ÇIKARILIR Ama kimse tutuklanmaz 5-MILYONLARCA YÜZSÜZÜN DEVLETE BORCU SILINIR...6-FİLİSTİN-ARAKAN-SOMALİ GİBİ DEVLETLERE GİDİLİR KAMERALAR CANLI YAYINA GEÇİNCE GÖZLERDEN SİCİM GİBİ YAŞLAR DÖKEREK KALMIŞ BİM İAŞELERİ BÜYÜK BİR TÖRENLE DAĞITILIR..7-BALYOZ VE ERGENEKON DAVALARI BIR DAHA GÖRÜLÜRKEN RECEP TAYYIB MADUR OLARAK KONUŞMA YAPAR... 4 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement