Bakü'de Türk Filmleri Haftası Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Bakü'de Türk Filmleri Haftası Sona Erdi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen "Türk Filmleri Haftası" sona erdi.

12.12.2015 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen "Türk Filmleri Haftası" sona erdi.

Bakü Türk Filmleri Haftası'nın sanat organizatörü ve yönetmen Öner Kılıç, yaptığı açıklamada Azerbaycan'da Türk film ve dizilerinin çok izlendiğini  ancak uzun zamandır Türk filmleriyle ilgili etkinliklerin yapılamadığını belirtti.

Azerbaycanlı sanatseverlerin Türk sinemasını tanıdığını anlatan Kılıç, "Azerbaycanlıların Türk sinemasını yapan kişilerle tanışmasında fayda olduğunu düşünerek filmlerin yönetmen, oyuncu ve senaristlerini buraya davet ettik. Amacımız, sadece film seyrettirmek değildi. Amacımız, ortak kültürdeki insanların birlikte, ileriye dönük sinema üzerine neler yapabileceğini görmekti" dedi.

Azerbaycanlıların da Türkiye'den yönetmen ve senaristlerin gelmesini ve ortak filmlerin yapılmasını istediklerini aktaran Kılıç, "Esas sonucu ilk günde yakaladık. Düşüncemize uygun doğru bir projeyle gelmişiz. Azerbaycanlı yönetmenler, sinemacılar ve öğrenciler bizimle çok ilgilendi. Burada ortak film yapımı düşüncesinin başlangıcı yaptık. Beklediğimizin üzerinde ilgiyle karşılaştık" diye konuştu.

Haftanın organizatörü Cahit Yıldız ise etkinliğe 9 sinema bir de belgesel filmiyle katıldıklarını, halkın ve Azerbaycanlı sinemacıların ilgisinden çok memnun olduklarını ifade etti.

Benzer etkinliklerin sürekli hale getirilmesinin önemine değinen Yıldız, "Bu projenin tamamlandığını hissetmemiz için buradaki sinemacıların Türk sinemacılarla ortak projelerde buluşmasını umut ediyoruz" dedi.

"Tam bir sinema bayramı"

Azerbaycanlı yönetmen Elçin Musaoğlu ise sinemanın "dünya dili" olduğunu belirterek, insanların bazen birbirlerinin dilini anlamadan sinema ile iletişim kurduğunu vurguladı.

Türk filmlerinin Azerbaycan için önemine değinen Musaoğlu, şöyle konuştu:

"Türk Filmleri Haftasını duyunca çok sevindim. Bu büyük işi görenlere teşekkür ederim. Bizim için tam bir sinema bayramı yaptılar. Daha önce izlemediğim filmleri izledim. Osman Sınav'la görüştük. Bizim filmi izledi. Sinemacıların birbiriyle iletişime ihtiyacı var. Bu etkinlik hayatımıza renk kattı. Devamının yapılması ve Türkiye'de Azerbaycan filmleri haftası düzenlenmesini arzu ediyorum."

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün ana sponsorluğu, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla düzenlenen hafta boyunca yönetmen Osman Sınav'ın "Uzun Hikaye", Murat Saraçoğlu ve Özhan Eren'in "120", İsmail Güneş'in "The İmam"  filmleri Azerbaycanlı sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Tüm filmlerin ücretsiz izlendiği haftada, Reis Çelik'in "Lal Gece", Atıf Yılmaz'ın "Selvi Boylum Al Yazmalım", Ömer Lütfü Akad'ın "Gelin", Burak Arlıer'in "Kırımlı" filmleriyle Öner Kılıç'ın "Tünel" belgeseli de gösterildi.

Türk Filmleri Haftası kapsamında, yönetmen Reis Çelik, sinema yazarı Suat Köçer, senarist Alper Aksoy ve Azerbaycanlı iki yönetmen, "Türk Sineması ve Ortak Yapımlar" konulu panel vererek sinemaseverleri bilgilendirdi.

Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı ile Prof. Dr. Tofik İsmailov da "Ömer Lütfü Akad Sineması" konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakü'de Türk Filmleri Haftası Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement