"Balkan Coğrafyasında 5 Milyon İnsan Katledildi" - Son Dakika
Güncel

"Balkan Coğrafyasında 5 Milyon İnsan Katledildi"

"Balkan Coğrafyasında 5 Milyon İnsan Katledildi"

Bosna'nın Saraybosna Üniversitesi Milletlerarası Hukuk ve İnsanlık Suçu İşleyenleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Smail Çekiç, Balkan coğrafyasında 5 milyon insanın katledildiğini ifade ederek, "Bosna Hersek soykırımı insanlığa yapılmış bir soykırımdır.

04.01.2012 18:41

Bosna'nın Saraybosna Üniversitesi Milletlerarası Hukuk ve İnsanlık Suçu İşleyenleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Smail Çekiç, Balkan coğrafyasında 5 milyon insanın katledildiğini ifade ederek, "Bosna Hersek soykırımı insanlığa yapılmış bir soykırımdır. Ben de toplama kampında kaldım. Kızım da ağabeyim de bu kamplardan birinde öldürüldü" dedi.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Balkan Kongre Merkezi'nde 'Bosna Hersek Cumhuriyeti'ne yapılan saldırılar ve Boşnaklara karşı işlenen soykırım' konulu konferans düzenledi. Toplantıya Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Saraybosna Üniversitesi Milletlerarası Hukuk ve İnsanlık Suçu İşleyenleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Smail Çekiç, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Alp, çok sayıda akademik personel ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Bosna'da 4 yıl süren soykırımın bir insanlık dramı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"4 yıl süren insanlık dramı, diğer bir deyişle Cenosit diğer bir deyişle katliam. Avrupa'nın İnsan Hakları Mahkemesi'nin 'Cenocit' olarak kabul etmediği olayı, bugün burada anlatmak için gelen Smail Çekiç'e "Hoş geldiniz" diyorum. Bu balkanların ortasında öyle bir savaş ki, Müslüman Boşnak kardeşlerimiz burada öldürülürken, yaralanırken evlerinin yüzde 87'si yok edilirken, Saraybosna Cumhuriyeti kurulurken biz ne yaptık? Elimizde ne varsa onlarla paylaştık. Srebrenica'da 8 bin 372 genci, 4 şişe viskiye kurban eden Hollandalılara karşı ne yaptık? İnsanlık suçu işleyen Avrupalılara karşı biz ne yaptık?" dedi.

"AB DEĞERİ İSTİYORUZ"

Avrupa Birliği'nin yanı sıra asıl Avrupa Birliği ülkelerinin kendi vatandaşlarına olan değerini istediklerini söyleyen Rektör Duran şöyle devam etti:

"Bunlar bize ders olmalı. Biz Avrupa Birliğini istiyoruz. Ama AB'nin değerlerini istiyoruz. AB'nin kendi vatandaşlarına uyguladığı değerleri istiyoruz. Yoksa bize Boşnaklara, Saraybosna'ya Makedonya'ya, Kosova'ya uyguladığı değerleri istemiyoruz. Gözünüzü dört açın, kulaklarınızı açın. Avrupa dedikleri yerde sözde bize örnek olacaklar. İşte Sarkozy'nin yaptıkları gözümüzün önünde. Bu dersi iyi dinleyin ve iyi dersler çıkaralım. Boşnak kardeşlerimizin yanında durduğumuzu bir kere daha hatırlatalım."

"BALKAN COĞRAFYASINDA 5 MİLYON İNSAN KATLEDİLMİŞ"

Prof. Dr. Smail Çekiç ise yaşadığı günleri anlatarak yapılanın tam bir 'soykırım' olduğunu söyledi. Toplama kamplarında kaldığını ve soykırımı bizzat yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Çekiç, şöyle konuştu:

"Bosna Hersek soykırımı insanlığa yapılmış bir soykırımdır. Ben de toplama kampında kaldım. Kızım da. Ağabeyim bu kamplardan birinde öldürüldü. Bosna Hersek'in tarihi soykırımla özdeşleşmiştir. Geçmişinde hep soykırıma maruz kamıştır. 300 senedir bu devam etmektedir. Özellikle 19 Yüzyıl'da Sırp topraklarında bu soykırımlar gerçekleşmiştir. Berlin Kongresi'ne kadar Balkan coğrafyasında 5 milyon insan katledilmiş ya da bölgelerinden zorunlu göçe tabi tutulmuşlardır. Bu Avrupa'nın en büyük felaketlerinden biri olarak sayılıyor. Maalesef 20'nci Yüzyıl'da da insanlık suçu işlenmeye devam edilmiştir."

Soykırımın çok iyi planlanarak devreye sokulduğunu kaydeden Prof. Dr. Smail Çekiç, şöyle devam etti:

"Son soykırım çok iyi planlanarak devreye sokulmuştur. Psikolojik, askeri ve medyada baskıda tutularak planlanmıştır. Savaş başlamadan soykırım ortamı hazırlanmıştır. Eski Yugoslavya'nın parçalanması ve soykırımda bugün çok konuşuluyor. Sırp tarihçiler bu soykırımı Vatikan ve 'Amerika'nın parmağı var' diyerek kendilerini masum göstermeye çalışıyorlar. Batılı kaynaklar da Sırpların tezini benimsemiş, Bosnadaki savaşı basit bir olay gibi göstermeye çalışıyorlar. Soykırım olarak kabul etmiyorlar. Bu savaş bağımsız Bosna Hersek'e bir saldırıdır. Bosna Hersek'te soykırım uygulanmıştır. Bosna tarihindeki en ağır soykırım uygulanmıştır. 'Büyük Sırbistan' ve 'Büyük Hırvatistan' kurma tezlerine göre yapılmıştır. Uygulamalar Sırp ve Hırvat faşizmidir. Savaş başlamadan silahları toplanmıştır ve silah alamaması için ambargo konmuştu. Saldırı silahsız savunmasız Bosnalılara karşı yapılmıştır."

UZUN KONUŞAMALAR ÖĞRENCİLERİ UYUTTU

Balkan Kongre Merkezi'ndeki konferansa katılan bazı öğrenciler ise konuşmalar sırasında uyukladı. Öğrencilerin bazıları arkadaşlarının omuzuna yaşlanarak, bazılarını da oturdukları koltuklarda uyukladı. Alkışlara rağmen uyanmayan öğrencileri yanlarında oturan arkadaşları ikaz ederek uyandırdı. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Balkan Coğrafyasında 5 Milyon İnsan Katledildi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement