Balyoz Davası Bilirkişilerinin Yargılanmasına Devam Edildi - Son Dakika
Güncel

Balyoz Davası Bilirkişilerinin Yargılanmasına Devam Edildi

Balyoz Davası'nda delil kabul edilen 19 CD ile ilgili eksik ve yanlı bilirkişi rapor hazırladıkları iddia edilen TÜBİTAK eski çalışanı 3 tutuksuz sanığın yargılanmalarına devam edildi.

25.12.2015 16:28

Balyoz Davası'nda delil kabul edilen 19 CD ile ilgili eksik ve yanlı bilirkişi rapor hazırladıkları iddia edilen TÜBİTAK eski çalışanı 3 tutuksuz sanığın yargılanmalarına devam edildi. Yurt dışındaki sanıkların avukatı müvekkilleri hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını talep etti, ancak mahkeme bu talebi reddetti.

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 3'er yıla kadar hapisleri istenen tutuksuz sanıklar Erdem Alpaslan, Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi katılmadı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ve CHP İstanbul Milletvekili olan emekli Albay Dursun Çiçek'in aralarında bulunduğu 15 şikayetçi ise duruşmada hazır bulundu.

YAKALAMA KARARININ KALDIRILMASINI İSTEDİ

Hakim İlhan Karagöz sanıklarla, hakkında çıkarılan yakalama kararlarının henüz infaz edilmediğini ve sanık avukatlarınca "müvekkillerinin yurt dışında çalıştıkları, yılbaşı tatilinde Türkiye'ye gelebileceklerinin" belirtilmesi üzerine sanıkların gelmesi durumunda değerlendirme yapacaklarını karara bağladıklarını açıkladı. Sanıkların avukatı Nebil Alparslan'ın celse arasında, yakalama kararlarının kaldırılmasına yönelik talepte bulunduğunu belirten Hakim Karagöz, yakalama kararlarının itirazı mümkün olmadığından "karar vermeye yer olmadığı" şeklinde hükme bağladıklarını, bunun üzerine avukatın karara itiraz ettiği, itirazın ağır ceza mahkemesinde incelenmesinin talep edildiğini tutanağa geçti. Söz alan avukat Alparslan, müvekkillerinin yeni işe başladıklarını, tatilin yurt dışında bir gün olduğu gerekçesiyle yurda gelme ihtimallerinin olmadığını söyledi.

"İTİRAZ DEĞERLENDİRİLMESİN"

Şikayetçi avukatlarından Erdal Akyazan ise sanıkların avukatı tarafından belirtilen hususların çoğunun doğru olmadığı ve sanıkların yurt dışında çalıştıklarına dair dosyada herhangi bir belgenin bulunmadığını belirterek yapılan itirazın değerlendirilmemesini istedi. Mahkeme, sanıklarla ilgili "yakalama emrinin kaldırılması" talebine ilişkin, yakalamalara itiraz olamayacağı gerekçesiyle, "herhangi bir karar verilmesine yer olmadığı" yönünde hüküm kurulduğunu hatırlatarak bu karar sonrasında, "talebin ağır ceza mahkemesince incelenmesi" talebini de aynı gerekçeyle reddetti. Duruşma ertelendi.

İDDİANAME...

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Balyoz Davası'ndan beraat eden Ali Yasin Türker "şikayetçi" sıfatıyla yer alıyor. Türker'in şikayet dilekçesine yer verilen iddianamede, tutuklanmasına gerekçe olarak 19 adet CD ile ilgili TÜBİTAK'ta görevli şüpheliler Erdem Alparslan, Tahsin Türköz, Hayrettin Bahşi tarafından düzenlenen 19 Şubat 2010 tarihli bilirkişi raporunun gösterildiği ifade ediliyor.

Şüphelilerin hazırladığı raporun sonuç bölümünde, "CD'lerin içerisinde kayıtlı dosyaların oluşturulma ve son kaydetme tarihlerinin 2003 ve öncesine ait olduğunun tespit edildiği, dosyalar oluşturulurken ve CD'ler yazdırılırken kullanılan programların ve üzerine yazılan CD'lerin dokümanlarının oluşturulduğu tarihe ait olduğu kanaatine varıldığı, CD'lere sonradan ekleme yapılmadığının tespit edildiği..." hususlarının belirtildiği ifade ediliyor. Dilekçede, bilirkişilik hizmeti veren kuruluşlar arasında yer alan Computer Investıgateve Assocıates (CIA) ve Cyber Diligence adlı bilişim uzmanı firmalara, dosyadaki şüpheliler tarafından hazırlanan bilirkişi raporu ve Askeri Savcılığa ait bilirkişi raporu incelettirildiği kaydediliyor. Bu firmalar tarafından hazırlanan raporlarda "Dokümanlardaki üst verilerin veya zaman damgasındaki tarihlerin doğruluğunun şüpheli olduğu ve gerçek olarak kabul edilemeyeceği" görüşünün bildirildiği aktarılıyor.

Dilekçede, şüphelilerin hazırladığı raporun eksik olduğu, şikayetçi Türker'in haksız yere tutuklandığı, hatalı olduğu, şüphelilerin bilirkişilik yapmaya ehil olmadıkları kaydediliyor. İddianameyi kabul eden mahkemeye bugüne kadar, "Balyoz Planı" davasından beraat eden 130 kişi tarafından müdahillik talebinde bulunuldu. Şüphelilerin "Görevi Kötüye Kullanma" suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapsi isteniyor. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balyoz Davası Bilirkişilerinin Yargılanmasına Devam Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement