Barış Gemisi İzmir'de - Son Dakika
Yerel

Barış Gemisi İzmir'de

Barış Gemisi İzmir\'de

1945 yılında Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atılan atom bombaları sonucu yaşamını yitirenlerin anısına, Nükleer savaşın yaşattığı yıkımı anlatmak için Türkiye'ye gelen Barış Gemisi'ne (Peace Boat) Konak Belediyesi ev sahipliği yaptı.

18.08.2013 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1945 yılında Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atılan atom bombaları sonucu yaşamını yitirenlerin anısına, Nükleer savaşın yaşattığı yıkımı anlatmak için Türkiye'ye gelen Barış Gemisi'ne (Peace Boat) Konak Belediyesi ev sahipliği yaptı.

Hibakusha adıyla anılan, atom bombası saldırısından kurtulan savaş mağdurlarının katıldığı 'Nükleersiz bir dünya için' sloganıyla düzenlenen toplantı Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kükltür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de karşılayan kimse olmadığı için etkinliklerini gerçekleştiremeyen Barış Gemisi gönüllülerine bu yıl Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan sahip çıktı.

NAGASAKİ'DEN BARIŞ MEKTUBU

Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi'nde Japon konuklar ve Avrupalı gençlerin katıldığı panel, Konak Belediyesi tarafından hazırlanan belgesel gösterimiyle başladı. Savaşın izlerini, yarattığı yıkımı anlatan filmin ardından savaşın canlı tanıklarından Takashi Miyata, Nagasaki Belediye Başkanı Tomishisa Taue'nin İzmirlilere gönderdiği barış mektubunu okudu. Yaşanan derin acıyı ve nükleersiz bir dünya istemini anlatan mektupta şu ifadeler yer aldı: "9 Ağustos 1945'te kentimize atılan atom bombası şehrimizi yok etti. 74 bin insanımızın yaşamına kastedildi ve kurtulanlar da aradan geçmesine rağmen hala yaşıyor. Biz, Japonya'da ve dünyanın hiçbir yerinde bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması için atom bombasının zararlarını anlatmak üzere bu projeyi gerçekleştirdik. Dünya da halen 17 bin nükleer savaş başlığı var. İnanıyorum ki Barış Gemisi'nin Hibakusha projesine birçok ülke destek verecek ve nükleer silahların yok edilmesi için öncü olacağız."

MUTLAK KURTULUŞ: BARIŞ

Yaşamı boyunca barıştan yana olan ve her fırsatta barış söylemini İzmir'den Türkiye'ye ve dünyaya ileten Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Barış Gemisi'ni karşılamak ve Hibakusha projesine İzmir'de ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu söyledi. Nagasaki Belediye Başkanı Tomishisa Taue'ye de teşekkürlerini ileterek barış mesajını yanıtlayan Başkan Tartan, "Savaş askerlerin, barış herkesin işi" diyerek dostluk ve barışa vurgu yaptı. Sözlerine Eflatun'un "Savaşın bittiğini sadece ölüler görür" ifadesini hatırlatarak başlayan Başkan Tartan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "1945 yılında yaşanan dramın izleri belleklerimizde duruyor. Platon 2 bin yıl önce 'Savaşın bittiğini sadece ölüler görür' demiş. Savaşlar bitmez bu yüzden insanın barışa duyduğu özlem de bitmemeli. ve unutulmamalı ki barış, son ve mutlak kurtuluştur. Bu nedenle ben bugün Konak Belediye Başkanı olarak Japonya'dan gelen dostlarımızı İzmir'de konuk etmekten, insanların başındaki en büyük tehlikelerden olan nükleere karşı başlattıkları çabaya katkı koymaktan mutluluk duyuyorum. Biz barış şarkısını İzmir'de söylemeye gücümüz ve ömrümüz yettiğince devam edeceğiz. Savaş askerlerin, barış herkesin işi."

BARIŞ GEMİSİ

Barış Gemisi Japonya merkezli bir sivil toplum kuruluşu olarak 1983'ten bu yana çeşitli organizasyonlar ile barışın sürdürülebilirliği alanında çalışmaktadır. Yaklaşık 100 gün süren bu yolculukta 20'ye yakın ülkeyi ziyaret eden 500 katılımcının yanı sıra Atom bombası faciasından kurtulan 130 Hibakusha da eşlik etmektedir.

HİBAKUSHA

Atom bombaları patladığı anda Hiroşima ve Nagazaki'de bulunup hayatta kalan insanlara denir. Japon hükümetinin verilerine göre 31 Mart 2011 itibariyle 219.410 Hibakusha halen hayattadır. Barış Gemisi'nde 130 Hibakusha barış yolculuğu yapmaktadır. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Barış Gemisi İzmir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • izel: yazik o insanlara Kahrolsun Amerika Allah belasini versin... Yazik insanlara yaa 0 0 Yanıtla

Advertisement