Barış İçin Yeni Bir İvme: - Son Dakika
Güncel

Barış İçin Yeni Bir İvme:

Cem Ailesi ve Yorgo Papandreu tarafından hayata geçirilen "Cem-Papandreu Uluslararası Barış Ödülü" ilk sahiplerini buluyor.

13.04.2016 08:31

Türk-Yunan ilişkilerinde köklü bir dönüşüm gerçekleştiren İsmail Cem ve Yorgo Papandreu adına dünya barışına önemli bir katkı.

Türkiye ve Yunanistan'ın yakınlaşmasında ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde büyük emeği geçen işadamları Şarık Tara ve Theodoros Papaleksopulos ile Türk Yunan Forumu, "Cem Papandreu Uluslararası Barış Ödülü"ne değer görüldü.

Ödüller, 16 Nisan Cumartesi günü düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek

Bin yıldır aynı coğrafyada yaşamış, pek çok şeyi paylaşmış, buna rağmen aralarında sorunlar eksik olmamış, yeni bir savaşa girmelerine ramak kalmış iki ülkenin ilişkilerinde köklü değişimin yolunu açmış iki devlet adamı... Dönemin Türkiye Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Yunanlı mevkidaşı Yorgo Papandreu, bu tarihi girişimi 2001 yılında Samos Adası'nda sembolik olarak diktikleri zeytin fidanıyla ölümsüzleştirdiler. Ellerinde küreklerle diktikleri o barış fidanı, otuza yakın anlaşma ile daha da derinlerde kök saldı. Toplumdan gelen güçlü destekle, onları izleyenler bu ilişkiyi daha sağlamlaştırdı. İki toplum da birbirine çok daha yaklaştı; Türkiye için Yunanistan, Yunanistan içinse Türkiye adeta 'komşu kapısı' oldu. Barış için bu sevindirici gelişmeler yaşanırken, İsmail Cem, 66 yaşında, takvimler 24 Ocak 2007'yi gösterdiğinde aramızdan ayrıldı.

Türk siyasetinin en değerli isimleri arasında kendine unutulmaz bir yer edinen İsmail Cem'i son yolculuğunda da yalnız bırakmayan Papandreu, cenaze töreninde, "Ortak hayalimiz barışın güçlenmesiydi. Türk-Yunan dostluğunun devamıydı. Ben sözümde duracağım" demiş ve barışı güçlendirmek adına ortak bir hayalleri olduğunu söylemişti. Papandreu'nun Ocak 2007'de dile getirdiği o hayal, Cem Ailesi'nin katkılarıyla gerçek oluyor ve "Cem Papandreu Uluslararası Barış Ödülü", ilk kez 16 Nisan 2016'da sahibini buluyor.

Ödülün İlk Sahipleri

Papandreu, 1999 yılında Yunanistan Dışişleri Bakanı olarak göreve atandığında iki ülke arasındaki yaşanan krizlerin anıları daha çok sıcakken, İsmail Cem'in gönderdiği bir mektup ve bunu izleyen yoğun temasların yarattığı dostluk, iki ülke arasında karşılıklı güvenin temelini atmıştı. 2015 yılında yaptığı konuşmada, Papandreu, Cem ile karşıtlıklar ve farklılıklar yerine, işbirliği imkanlarına odaklanan diyalogları başlatmaya karar verdiklerini söylemişti. Papandreu, böylece anlaşmazlıklara karşı güven inşa etmeye başladıklarını anlatmıştı. Bu ödülü, iki ülkenin ve toplumlarının inşa ettiği dostluk için müşterek hayali gerçekleştirmek üzere atılan bir adım olarak nitelemişti.

Barışa katkı sağlayacak özgün ve ilham verici kişi ya da gruplara verilecek "Cem Papandreu Uluslararası Barış Ödülü" ilk sahiplerini buluyor. Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin normalleşmesi için büyük çaba sarf eden işadamları Şarık Tara ve Theodoros Papaleksopulos ile Türk-Yunan Forumu, atılan tohumda payı olan öncü isimler olarak 2016'da ilk ödülün sahipleri olacak. Refah ve gelişmenin ancak istikrarlı ve güvenilir bir jeopolitik çerçevede sağlanabileceğine inanan Tara ve Papaleksopulos, iki ülke arasında geliştirilen dostluk ve işbirliğine ortak çalışmalarıyla öncülük ettiler.

Amaç Barış Ruhunu Daha ileri Taşımak

Yakın coğrafyada barış için büyük emek veren İsmail Cem ve Yorgo Papandreu adına verilecek "Cem Papandreu Uluslararası Barış Ödülü", iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri her daim daha ileri taşımayı amaçlıyor. Tara, Papaleksopulos ve Türk-Yunan Forumu'na verilen ödülün, gelecek nesillere barış ruhunu aktarması hedefleniyor. Ödülle ilgili çalışmaları yürüten İsmail Cem'in kızı İpek Cem Taha'ya göre ödül, barış için çözüm odaklı çalışan kişi ve kurumlara destek ve ilham kaynağı olacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Barış İçin Yeni Bir İvme: - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement