Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Gökoğuz Yeri'nde - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Gökoğuz Yeri'nde

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Gökoğuz Yeri'nin kalkınma politikasına her zaman aktif destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini söyledi.

20.12.2017 15:26

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Gökoğuz Yeri'nin kalkınma politikasına her zaman aktif destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini söyledi.

Resmi temaslarda ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) yapımını sürdürdüğü projelerde incelemelerde bulunmak üzere Moldova Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'ne gelen Çavuşoğlu, Gökoğuz Yeri Başkanı İrina Vlah ve beraberindeki heyet ile başkent Komrat'ta görüştü.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Gökoğuzların Türk halkının kan kardeşi ve soydaşı olduğunu belirterek, "Gökoğuzlarla beraberiz, kardeşiz ve birlikte olmaya devam edeceğiz." dedi.

Gökoğuzların Moldova ile Türkiye ilişkilerinde önemli bir unsur olduğunu ve adeta köprü vazifesi gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, bu hususta 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel'in katkısı bulunduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, Gökoğuz Türklerinin Moldova'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, Gökoğuz Yeri'nin gelişen ekonomisini dikkat ve takdirle takip ettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "Gökoğuz Yeri'nde 2016'da bir önceki yıla göre tarım ve hayvancılık sektöründe yüzde 27,3, ayrıca sanayi alanında da yüzde 11,1'lik büyüme gerçekleşmesi bölge için önemli bir göstergedir." diye konuştu.

"Türkiye üzerine düşeni yerine getirecektir"

Gökoğuz Yeri'nin yabancı yatırımcı için cazip hale gelmeye başladığını belirten Çavuşoğlu, açılan serbest ticaret bölgesinin bunda etkili olduğunu anlattı.

Gökoğuz Yeri'nde üretilen sanayi ürünlerinin ihraç edilmesinin önemine işaret eden Çavuşoğlu, bölgeden 50 ülkeye ihracat yapıldığı bilgisini paylaştı.

Çavuşoğlu, Gökoğuzların Türkiye için özel öneme sahip olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, Gökoğuz Yeri'nin kalkınma politikasına her zaman aktif destek verdi ve vermeye devam edecek. Moldova'da üst düzey görüşme ve platformlarda bu bölgenin refah seviyesini yükseltmek gerektiğini sürekli dile getiriyoruz. Bölgenin gelişmesi için atılacak adımlar ülkelerimizi daha da yakınlaştıracaktır."

"Girişimlerimizi daha spesifik sürdürmede kararlıyız"

Moldova ile Türkiye arasında geçen yıl serbest ticaret anlaşması imzalandığını anımsatan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticarette en büyük payı Gökoğuz Yeri'nin almasını çok arzu ettiklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, Gökoğuz Yeri'nde TİKA tarafından halihazırda yürütülen ve gelecekte yapılacak projeler olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Türkiye bundan sonraki süreçte de Gökoğuz Yeri'nin ekonomik refahını, gelişmesini ve istihdamını arttırmasına yönelik önemli adımlar atılmasına destek verecek. Serbest ticaret bölgesinde Türk iş adamlarının yatırım yapması ve istihdam sağlaması için girişimlerimizi daha spesifik ve sıcak şekilde sürdürmede kararlıyız."

Seracılık ve hayvancılık vasıtasıyla bölgenin ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, bu konuda ilerleyen tarihlerde TİKA vasıtasıya bazı projeleri hayata geçireceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "Gökoğuz Türklerinin bulundukları yerde yaşamlarını temin ettirmeleri, kalkınması için Türkiye üzerine düşeni yerine getirecektir." dedi.

"Gökoğuz Yeri'ne Türkiye'den yatırımcı gelmesini bekliyoruz"

Gökoğuz Yeri Başkanı İrina Vlah da Türkiye'nin Gökoğuz Yeri'ne yardımlarını çok önemsediklerini belirterek, bu yardımların devamını diledi.

Özellikle Gökoğuz dilinin ve kültürünün korunması için Türkiye ile eğitim alanında ortak projeler sürdürüldüğünü bildiren Vlah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu projeleri desteklediğine dikkati çekti.

Gökoğuz Yeri'nde kalkınmanın sağlanabilmesi için bölgede yeni iş yerleri açılmasını istediklerini kaydeden Vlah, "Gökoğuz Yeri'ne Türkiye'den yatırımcı gelmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Vlah, Türkiye'nin Komrat'ta açmayı planladığı konsolosluğun önemine işaret ederek, bunun iki halkın birbirini tanıması için faydalı olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gökoğuz Yeri'ne gelmesini istediklerini dile getiren Vlah, "Gökoğuz Yeri'ne yıllarca yatırım gelmedi, adeta görmezden gelindi. Son yıllarda Türkiye'nin ilgisi sayesinde bölgemize yönelik olumlu gelişmeler oluyor." diye konuştu.

Vlah, bölgede bir Türk bankasının açılması halinde kalkınmaya ve bölgeye yatırım yapılmasına olumlu etki edeceğini de sözlerini ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Gökoğuz Yeri'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement