Bdp: Barış Köprüsünün İlk Temellerini Onlar Attı - Son Dakika
Güncel

Bdp: Barış Köprüsünün İlk Temellerini Onlar Attı

BDP, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın "halkların kardeşliği şiarına yürekten inanan, bunun temellerini atan devrimci önderler" olduğunu belirterek, "Bu ülkede barış ve kardeşlik köprüsünün ilk temellerini onlar attı" açıklamasında...

06.05.2013 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın "halkların kardeşliği şiarına yürekten inanan, bunun temellerini atan devrimci önderler" olduğunu belirterek, "Bu ülkede barış ve kardeşlik köprüsünün ilk temellerini onlar attı" açıklamasında bulundu BDP, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın "halkların kardeşliği şiarına yürekten inanan, bunun temellerini atan devrimci önderler" olduğunu belirterek, "Bu ülkede barış ve kardeşlik köprüsünün ilk temellerini onlar attı" açıklamasında bulundu.

BDP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, 41 yıl önce, 6 Mayıs 1972'de tarihe kara bir lekenin düştüğü belirtilerek, "İdam cezaları TBMM tarafından onaylanan 68 kuşağının devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edildiler. Aslında onların şahsında idam sehpasına çıkartılan; bu ülkenin aydınlık geleceğiydi. Çünkü onlar, demokratik Türkiye mücadelesinin öncüleri, bu ülkenin ezilen emekçileri, özgürlüğün, adaletin, eşitliğin sesiydiler. Onlar; halkların kardeşliği şiarına yürekten inanan, bunun temellerini atan devrimci önderlerdi. Bu ülkede barış ve kardeşlik köprüsünün ilk temellerini onlar attı" denildi.

Halkların kardeşliğinin yıkılmasına izin verilmediğine işaret edilen açıklamada, "Aralarında Ulaş Bardakçı, Mahir Çayan, Ömer Ayna, Sebahattin Kurt, Deniz Gezmiş ve Hüseyin Cevahir'in bulunduğu bir grup Dev-Genç'li, 1968'de Hakkari'ye kadar giderek, Zap Suyu'nun üzerine bir köprü yaptılar. "Boğaza değil Zap'a köprü" dediler. Bu köprü aynı zamanda halkların kardeşliğinin de köprüsüydü. Ancak bu kardeşlik ve adalet köprüsü Mahirleri Kızıldere'de hunharca katleden, Denizleri darağacına götüren zihniyetin bombalarıyla 1990'larda yıkıldı. Bu köprüyü yıkanların hedefi halkların kardeşliğini yıkmak, yerine düşmanlığı geliştirmekti. Ama başaramadılar. Türkiye halkları bu kardeşliğin yıkılmasına izin vermedi" ifadelerine yer verildi.

Deniz Gezmiş'in idam sehpasına giderken söylediği "Yaşasan Kürt ve Türk halklarının Kardeşliği" sloganının yarattığı etkinin hiçbir zaman yıkılamadığı, bundan da sonra da yıkılamayacağı vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, farklı kimlik ve inanç gruplarının yürüttüğü barış, demokrasi, özgürlük ve emek mücadelesi herkesin barış içerisinde ve eşit koşullarda özgürce yaşayabileceği demokratik ve özgür bir Türkiye'yi yaratacaktır. Bugün Denizler'i özüne uygun bir biçimde anmak ve anlamak için demokrasi güçlerinin, hepimizin önünde duran görevler vardır. Demokratik kurtuluş için örgütlü gücümüzü daha da büyütmek, dayanışma ve ortak mücadele hattını, duygularını güçlendirmek hepimizin öncelikli görevleri arasında yer alıyor. Bu, hem 6 Mayıs'ta Denizleri idam sehpasına gönderen zihniyetle hesaplaşmak, hem de demokratikleşmeyi gerçekleştirebilmek için sol, sosyalist tüm demokrasi güçlerinin önünde duran bir görevdir. Bizler bugün, ülkemizin demokrasi, sosyalizm ve özgürlük mücadelesinde, en önde bayrağı taşıyan Denizlerden aldığımız mücadele ve direniş mirasını büyük bir kararlılıkla sürdürmeye devam ediyoruz, edeceğiz. Bir kez daha, Denizler şahsında, yaşamlarını demokrasi, özgürlük ve sosyalizm mücadelesi için feda eden tüm demokrasi ve barış şehitlerini anıyoruz. Anılarının, dün olduğu gibi bugün de demokrasi ve özgürlük mücadelemizi aydınlatmaya devam ettiğini belirtmek istiyor ve önlerinde saygıyla eğiliyoruz." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Bdp: Barış Köprüsünün İlk Temellerini Onlar Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement