Son dakika! Belarus'ta Lufthansa'ya ait yolcu uçağı terör tehdidi nedeni ile arandı - Son Dakika
Güncel

Son dakika! Belarus'ta Lufthansa'ya ait yolcu uçağı terör tehdidi nedeni ile arandı

Son dakika! Belarus\'ta Lufthansa\'ya ait yolcu uçağı terör tehdidi nedeni ile arandı

Son dakika habere göre Belarus'un başkenti Minsk'te Minsk-Frankfurt seferini yapacak olan Lufthansa Havayollarına ait yolcu uçağında olası terör saldırısı nedeni ile arama yapıldı.

24.05.2021 15:33  Güncelleme: 20:06

Belarus'un başkenti Minsk'te Minsk- Frankfurt seferini yapacak olan Lufthansa Havayollarına ait yolcu uçağında olası terör saldırısı nedeni ile arama yapıldı.

Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Litvanya'nın başkenti Vilnius'a giden uçağın Belarus Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağı tarafından Minsk'teki havaalanına yönlendirilmesi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin yankıları hala devam ederken, Belarus'un başkenti Minsk'ten Almanya'nın Frankfurt kentine gidecek olan Alman havayolu şirketi Lufthansa'ya ait yolcu uçağında olası terör saldırısı nedeni ile arama yapıldı. Minsk Havaalanı tarafından yapılan açıklamada, "Kimliği belirsiz kişiler tarafından havaalanı atılan bir e-posta ile Minsk-Frankfurt rotasındaki Lufthansa LH1487 sefer sayılı uçuşuna karşı terörist eylemde bulunulacağına dair bir mesaj aldık" denildi.

Uçağın kalkış saatinin 14.20 olduğunu ifade eden havaalanı, yolcuların uçağa binişlerinin askıya alındığını duyurarak, uçakta baştan aşağı arama yapıldığını açıkladı. Uçağın yeniden kalkışa hazır olduğunu bildiren havaalanı, terör saldırısına ilişkin bir iz bulunmadığını açıkladı.

Lufthansa tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, Minsk yetkililerinin bir güvenlik uyarısı sonucu LH1487 uçuşundan bagajları ve kargoları indirdiğini belirtilerek, 5 mürettebat da dahil olmak üzere 51 kişi üzerinde yenilenmiş güvenlik kontrolleri gerçekleştirdiği ifade edildi.

airBaltic, Belarus hava sahası üzerinden gerçekleştirdiği uçuşlarını askıya aldı

Yaşananların ardından Letonya'nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi airBaltic, Atina-Vilnius seferini yapan Rynair yolcu uçağının Minsk'e zorla indirilmesinin ardından Belarus hava sahasını kullanarak gerçekleştirdiği uçuşlarını askıya aldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, ticari uçağın Minsk'e yönlendirildiği haberini alır almaz airBaltic'in derhal harekete geçerek durum açıklığa kavuşana ve yetkililer bir karar verene kadar Belarus hava sahasını kullanmaktan kaçınma kararı aldığı belirtildi.

Wizz Air de Belarus hava sahasını kullanmadı

Macaristan'ın düşük bütçeli havayolu şirketi Wizz Air de bugünkü uçuşunda Belarus hava sahasını kullanmadı. Wizz Air, bu sabah Ukrayna'nın başkenti Kiev'den Estonya'nın başkenti Tallinn'e gerçekleştirdiği uçuşunu Polonya hava sahası üzerinden gerçekleştirdi. Söz konusu uçuş süresinin Belarus hava sahası kullanılarak yapılan uçuşa oranla yüzde 30 daha uzun sürdüğü belirtildi.

Belarus, Rynair uçağının uluslararası kurallara uygun olarak indirildiğini savundu

Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anatoliy Glaz, duruma tepki gösteren ülkeleri olayı politize etmekle suçlayarak, "Ortak çabalarla sağlanmış olan bu olaya öncelikle güvenlik açısından bakmak gerekir. Hiç şüphe yok ki, yetkili makamlarımızın eylemleri de yerleşik uluslararası kurallara tamamen uygundur. Bu çerçevede, elbette bazı ülkeler ve Avrupa kurumları tarafından yapılan saldırgan ve aceleci beyanlar çarpıcıdır. Durum doğrudan ve açıkça tırmandırılıyor, kasıtlı olarak politize ediliyor ve asılsız suçlamalar geliyor, yafta vuruluyor. Bununla birlikte konuyu objektif olarak anlamak için açık bir istek de yok. Bunun yerine yaptırım sloganları hemen yankılandı" demişti.

Uçağın bomba ihbarı doğrultusunda Minsk'e indirildiğini savunan Glaz, güvenlik kurallarının insani anlamda en önemli unsur olduğunu ifade etmiş, özellikle batılı ülkelerin tepkilerini yersiz bulduklarını belirtmişti.

Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Litvanya'nın başkenti Vilnius'a giden ve içerisinde 123 yolcusu bulunan Ryanair'e ait yolcu uçağı dün Belarus üzerinden transit geçiş yaptığı sırada başkent Minsk'e zorla iniş yaptırılmıştı. Belarus Hava Kuvvetlerine ait MiG-29 tipi savaş uçağının eşlik ettiği yolcu uçağının havaalanına inmesinin ardından yolcular özel kuvvetler tarafından uçakta indirilmiş ve güvenlik taramasından geçirilmişti. Uçağın Minsk'e indirilme gerekçesinin ise bomba ihbarı olduğu öne sürülmüştü. Uçakta seyahat eden ve şu an Litvanya'da yaşayan Belaruslu muhalif gazeteci Raman Pratasevich gözaltına alınmıştı. - MİNSK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Son dakika! Belarus'ta Lufthansa'ya ait yolcu uçağı terör tehdidi nedeni ile arandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement