Benden Çok Uzakta; Size Çok Yakın - Son Dakika
Güncel

Benden Çok Uzakta; Size Çok Yakın

Benden Çok Uzakta; Size Çok Yakın

Şair Yaşar Beçene, ilk şiir kitabıyla çıktı okur karşısına.

13.11.2012 13:27

Zambak Yayınlarının kültür kitapları serisinden yayımladığı "Benden Çok Uzakta" ismini taşıyan kitap, dört bölümden oluşturulmuş. Kitabın elli altı şiirden oluşması oldukça hacimli bir çalışma olduğunu göstermekte. Şeyh Galip'in 'Onlar ki kelama can verirler' epigrafı ile başlayan ilk bölüm, 'Herşey Birden' başlığı altındaki şiirlerden oluşturulmuş. Bu bölümde 'Bir Gün, Bir Yağmur Günü,Her şey Birden..' şeklinde şiir başlıklarının bölüme bir insicamla ve ustaca yerleştirildiğini görmekteyiz. 'Ömür Bir Fasıl' epigrafı ile başlayan 'Yolculuk' başlığı altındaki bölümde de 'Biraz da Segah, Uzağa Giden, Yolculuk..'şiirlerinde ve 'Mevsimi yok Sevdanın Sevdalar Hep Uzakta' epigrafıyla başlayan 'Aşkta Merhamet' bölümünde ve kitaba adını veren ' Benden Çok Uzakta' adını taşıyan bölümde de hep aynı insicamlı yaklaşımla bir araya getirilmiş şiirleri görmekteyiz.

Eserin adı 'Benden Çok Uzakta' olunca insan, şairin 'Benden Çok Uzakta' dediği veya çok uzakta olarak gördüğü ya da görmek istediği nelerdir diye merak etmeden edemiyor. Bu yönüyle kitaba, çok geniş çağrışımlı bir isim seçilmiş. Bu durum kitabı daha da gizemli ve okunası hale getiriyor.

Şiirlerinde ince bir şiir işçiliği göze çarpan şairin bu ilk kitabı uzun yıllar demlenmiş ve kendi ifadesi ile 'kırbaç yemiş' şiirlerden oluşmakta. Tenkit yemeden meydana çıkan şiirlerin çoğu zaman bir yanının yarım kalabileceğini düşünen şairin bu ilk kitabındaki şiirlerin diğer şiir kitaplarından önemli bir farkı da kitaptaki şiirlerin tamamının eleştiri yemiş, bir tenkit süzgecinden geçmiş şiirlerden oluşuyor olması gelmekte.

Sembolizmin unsurlarıyla günümüz modern çağrışımlarını bir araya getirmeye çalışan şairin şiirlerinde bunu ustaca başardığı görülmekte. Kitap, inanç ikliminden nasibi olan ötelere özlem yüklü inleyen bir nağme gibi şiirlerden oluşturulmuş. Şiirlerinde yer yer bir karamsarlık havası esse de şairin bunu ustaca ümide bağlamasını bildiğini görmekteyiz.

Kitap, belli bir kompozisyonda düşünülmüş ve tahkiyeli bir üslupla ele alınmış. Şair, değişik temalardan oluşturduğu şiirlerini kumaşı belli bir el işinin dantelaları gibi işlemeye çalışmış. Şiirlerin başlıklarından da anlaşılabileceği gibi kitapta hayatın herhangi bir zaman dilimine saklanmış ve bizi en ince yerimizden yakalayabilen lirizme yer verilmeye çalışılmış. Şiirlerde yer yer mazi yamaçlarında, sonbahar ve kış mevsiminde gezinirken yer yer de geleceğin altın saçlı bahar ve yaz aylarında diriltici soluklu yemyeşil bir tabiatta gezecek içinize doya doya çekeceğiniz bir nefes bulacaksınız. Velhasıl, ince, titiz ve sıkı bir işçiliğin kendini hissettirdiği; ses, ritm ve kafiyenin doyumsuzluğuyla bir musiki tadındaki şiirlerden oluşan 'Benden Çok Uzakta''yı kendinize çok yakın bulacak ve bir yudum su içer gibi okuyacaksınız…

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Benden Çok Uzakta; Size Çok Yakın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement