Berat Arslan: Yüksek Faiz Gayrimenkul Satışlarını Durdurdu - Son Dakika
Emlak

Berat Arslan: Yüksek Faiz Gayrimenkul Satışlarını Durdurdu

Berat Arslan: Yüksek Faiz Gayrimenkul Satışlarını Durdurdu

Anadolu’nun öncü gayrimenkul firmalarından Arslan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Berat Arslan, projemlak.com’a özel açıklamalarda bulundu.

25.10.2018 01:55

Dolar kuru tarihi rekor kırarken, Merkez Bankası Dolar'a karşı faiz silahını kullanıyor. Yüksek faiz oranları kısmen doları durdursa da, bazı sektörleri derinden etkiledi. Özellikle konut kredi oranları son 8 yılın zirvesine çıktı ve gayrimenkul satışları durma noktasına geldi.

Anadolu'nun öncü gayrimenkul firmalarından Arslan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Berat Arslan, projemlak.com'a özel açıklamalarda bulundu. Berat Arslan, yüksek faiz oranlarının satışları yüzde 80 oranında düşürdüğünü açıkladı.

İşte, gayrimenkul sektörünün güncel değerlendirmesini yaptığımız özel röportajımız...

1. Firmanızdan kısaca bahseder misiniz?

Berat ARSLAN: Firmamız babam Fehmi Arslan tarafından 1992 senesinde inşaat sektöründe faaliyete başladı. Erzurum genelinde yüzlerce konut projesi yapmış olup hala aynı sektörde faaliyet gösteriyor. Ben de şirketin yönetim kurulu başkanı olarak 11 yıldır gayrimenkul sektörüne hizmet ediyorum. Arslan inşaat olarak 27 yıldır tek prensibimiz güven ve memnuniyet…

2. Gayrimenkul sektöründe yeni dönem başladı. Satışlarınız ne durumda?

Berat ARSLAN: Sizin de bildiğiniz gibi ülkemiz ekonomik olarak büyük bir sıkıntı içinde… Bu spekülatif hareketler bizleri fazlasıyla olumsuz yönde etkiledi. Döviz kurunda ki artışlar maliyetlerimizi ciddi oranda artırdı, bu doğrultuda satışlarımız geride kaldı. Kredi faiz oranlarında ki artış ise, gayrimenkul firmalarını konut satamaz hale soktu. Kısacası 2018 dönemi bizim için çok zor oldu.

Konut kredi faiz oranları tarihi rekor kırıyor. Bu durum sektörü ne yönde etkiliyor?

Berat ARSLAN: Döviz kurunu düşürmek için yapılan faiz artırımları yaklaşık yüzde 80 müşteri kaybına yol açtı. Bir taraftan baktığımız zaman müşterilerimize de bir şey diyemiyoruz. Çünkü 120 aylık vadede ödenmesi gereken tutarlar ciddi oranlarda arttı. Umarız faizler makul seviyelere iner ve yıllarca bir yuva hayali kuranlar da kendi bütçeleri doğrultusunda ev sahibi olurlar.

Sektörde yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?

Berat ARSLAN: Yaşadığımız en büyük sıkıntı, herkesin bu sektöre rahatça girmesi… Baktığınız zaman bir doktor veya market sahibi, herhangi bir belge gerektirmeden, tamamen cebinde ki paraya güvenerek sektöre giriyor. Kullanılan ürün ve yapılan işçilikler göz önünde bulundurulmadan, yapılan konutlar elde kalır korkusu ile piyasa değeri altında satışlar yapılıyor. Bu olay da otomatikman piyasayı çıkmaza sokuyor ve konut fiyatlarını maliyetinin altında satışa sürüklüyor. Devletimizin buna müdahale etmesi gerekiyor. Temiz malzeme ve işçilik kullanımı esas olmalıdır. Firmaların maddi yönü değil; güveni, kalitesi, yaptığı işler ve geçmiş dönemleri göz önünde bulundurulmalı…

Sektörü göz önünde bulundurursanız Erzurum'un avantaj ve dezavantajları için ne söylersiniz? Erzurum dışında gayrimenkul alanında faaliyet gösteriyor musunuz?

Berat ARSLAN: Malum Erzurum'un 6 ayı kış, bize kalan süre geri kalan 6 ay… Bu süre zarfında başlamış olduğumuz projeleri güzel bir şekilde teslim etme yükümlülüğümüz var. Erzurum esnafının yarısından fazlası inşaat sektöründen geçim sağlıyor.

Süremiz de kısıtlı olduğu için konut sayıları alt seviyede kalıyor. Ayrıca merkezi bir konumda olmadığımızdan dolayı, nakliye tutarları maliyeti artırıyor. Avantaj olarak bakınca da, bölge gelişmekte olduğu için konut ihtiyacı bulunuyor.

Kaynak: Projemlak

Son Dakika Emlak Berat Arslan: Yüksek Faiz Gayrimenkul Satışlarını Durdurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement