Bitkisel Üretimde Biyolojik Mücadeleye Destek - Son Dakika
Ekonomi

Bitkisel Üretimde Biyolojik Mücadeleye Destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yöntemlerini kullanacak üreticilere verilecek destek miktarlarını belirledi.

03.06.2014 11:02

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel üretimde biyolojik veya biyoteknik mücadele yöntemleri için verilecek destek miktarlarını belirledi.

Bakanlık tarafından hazırlanan Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele tekniklerinin uygulanmasıyla kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, insan sağlığının ve doğal dengenin korunması için biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Buna göre, destekleme ödemesi için; örtüaltı üretim yerinin Örtüaltı Kayıt Sistemi'ne, açık alanda üretim yerinin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olması, biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelede kullanılan bitki koruma ürünün faturasının bulunması, ilgili kayıtların mevzuata uygun tutulması gibi  kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor.

Destekleme miktarları -

Bitkisel üretime arız olan zararlı organizmalara karşı biyolojik ve/veya biyoteknik mücadelenin yaygınlaştırılması ile kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla örtüaltında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve destekleme ödeme miktarlar şöyle:

Örtüaltı (domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak): Biyolojik mücadele destek miktarı 350 TL/dekar, biyoteknik mücadele destek miktarı 110 TL/dekar

- Turunçgil:  Biyolojik mücadele destek miktarı 35 TL/dekar, biyoteknik mücadele destek miktarı 35 TL/dekar (Feromon+tuzak), 20 TL/dekar (Yalnızca feromon)

Domates (açıkta):  Biyoteknik mücadele destek miktarı 35 TL/dekar (Feromon+Tuzak)

- Elma:  Biyoteknik mücadele destek miktarı 35 TL/dekar (Feromon yayıcısı)

Bağ:  Biyoteknik mücadele destek miktarı 35 TL/dekar (Feromon yayıcısı)

Zeytin:  Biyoteknik mücadele destek miktarı 20 TL/dekar

Kayısı: Biyoteknik mücadele destek miktarı 35 TL/dekar

Nar:  Biyolojik mücadele destek miktarı 35 TL/dekar

Açık alanda turunçgilde Akdeniz Meyve Sineğine karşı feromon+tuzak kullanımı için tahsis edilen 35TL/dekar desteklemeden, tuzak kutusunun en az 5 yıl kullanma ömrü bulunmasından dolayı daha önceden tuzak kutusu olup da sadece feromon kullanan üreticilere 20 TL/da olacak şekilde destekleme ödemesi yapılacak.

Üreticiye yapılacak olan destekleme ödemesi miktarı, üreticinin biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele amacıyla yaptığı harcamaları gösteren fatura bedelinin, mücadele yaptığı toplam alanına bölünmesiyle elde edilecek olan dekara maliyetini geçemeyecek.

Başvuru tarihleri -

Yılbaşından itibaren biyolojik ve/veya biyoteknik mücadele yapan üreticilerin ürün bazında son başvuru tarihleri  kayısı için 27 Haziran, elma ve bağ için 29 Ağustos, açıkta domates ve zeytin için 26 Eylül, turunçgil ve nar için 31 Ekim, örtüaltı için 31 Aralık olarak belirlendi.

Üreticilerin beyan ve belgelerinde gerçeğe aykırılık tespit edilmesi halinde, sorumlular hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, kanuni faizi ile birlikte geri alınacak.

Destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

Tebliğ ile 2 Haziran 2013'te yayımlanan Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği yürürlükten kaldırıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bitkisel Üretimde Biyolojik Mücadeleye Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement