Blog Yazarları Mardin'e Hayran Kaldı - Son Dakika
Güncel

Blog Yazarları Mardin'e Hayran Kaldı

Blog Yazarları Mardin\'e Hayran Kaldı

Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının merkezi Mardin'i ziyaret eden blog yazarları, kentin tarihi, kültürel ve coğrafi mirasına hayran kaldılar.

15.09.2018 11:50  Güncelleme: 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Müzesi blog yazarlarını ağırladı. Müzesinin davetlisi olarak şehre gelen blog yazarları, Mardin'in bilinmeyen tarihi gerçekleriyle tanıştı. Şehrin turistik mekânları ve ören yerlerini gezen blogger'lar tarihi kalıntıları, doğal güzellikleri ile yerel ürünlerini yerinde incelediler.Blogger'ların rehberliğini Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan yaptı. Nihat Erdoğan Mardin'in ve Mardin Müzesinin en meşhur ama az bilinen tarihi gerçeklerinin bilimsel ve popüler arka planlarını blog yazarlarına anlattı.

DÜNYANIN EN ESKİ ÜZÜM İŞLİĞİNİ GEZDİLER

Mardin'de Çelbira Üzüm işliğini gezen blog yazarları ilginç yapı karşısında şaşkınlığını gizleyemediler. Dünyanın bilinen en büyük çaplı, en eski üzüm fabrikası olan alanda depo olarak kullanılan yüzlerce sarnıç, ezgi havuzları ve akıtma kanalları blog yazarları hayrete düşürdü. 2 bin yıl önce insanların üzümlerini sıkmak için kullanıldığı alanı bugün de yöre halkının pekmez kaynatmak için toplanmaya devam ettikleri öğrenildi. Blogger'lar Çelbira üzüm işliğinin gibi bir arkeolojik alanın hemen yanı başında yükselen plansız inşaatların bölgenin turizm potansiyelini baltalayacağına dikkat çektiler.

ATÖLYELERDE TARİHİ EL SANATLARINI DENEYİMLEDİLER

Türkiye'nin en etkileşimli müzelerinden Mardin Müzesi'nin başarıyla hayata geçirdiği Müze Eğitim Salonundaki onlarca atölyeyi inceleyen ünlü blog yazarları tarihi para bastı, ebru yaptı, kök boyabaskı tekniği ile tanıştı, seramik üretiminin aşamalarını ve incelikleri ile sedef kakmanın püf noktalarını öğrendiler.

MÜZEDE SERGİLENEN SAHTE ESERLERE HAYRET ETTİLER

Mardin Müzesinin en eski inançlara ait bulgularından en son tek tanrılı din olan İslamiyet'e ait koleksiyonlarına kadar uzanan tarihi eserlere ev sahipliği yapan İnanç Salonundan başlayarak, Arkeolojik Kazılar Salonu, Ticaret Salonu, Yaşam Salonundaki koleksiyonları gezen Blogger'lar Sahte Eser Salonuna gelince hayretler içinde kaldılar. Define meraklısı vatandaşları kandırmak için kullanılan sosyal mühendislik çalışmalarının ürünü olan sahte eserlerin kolluk kuvvetlerince müzeye teslim edildiği belirtildi.

DARA HARABELERİNDEKİ TOPLU MEZARLAR VE HİDROLİK SİLAHA ŞAŞIRDILAR

Roma dönemindeki adı Anastasiopolis olan Dara Antik kentinde bir zamanlar akarsu bulunduğu ve sarnıçlar yapıldığı halde daha sonra kuraklık ve susuzluk çekildiğini, su savaşları yapıldığını öğrenen blog yazarları, en çok da su savaşları sırasında tarihi surlardaki tahliye kanallarının hidrolik silah olarak kullanılmasını ilgiyle dinlediler.Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan'dan tarihi surların restore edileceğini söyledi.

Arkeolojik kazı alanlarındaki yeni arkeolojik bulgular hakkında bilgi alan ünlü blogger'lar Persler ve Doğu Romalılar arasındaki savaşta hayatını kaybeden yaklaşık 6 bin askerin gömüldüğü 3 katlı anıt mezara büyük ilgi gösterdiler. İnsan kemiği ile dolu galeri mezarda savaşın dehşetine şahit olan bloggerlar barışın kıymetinin bilinmesi gerektiğini söylediler.

NUSAYBİN'İNİ DE GEZDİLER

Mardin'in Nusaybin ilçesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine alınan tarihi Zeynel Abidin Camisi ile hemen yanında bulunan Mor Yakup Kilisesi de blog yazarlarının gezdiği mekanlar arasında yer aldı.Cami külliyesinde yer alan türbelerdeki Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep, Hz. Muhammed'in 13. kuşaktan torunlarının mezarlarını ziyaret eden blog yazarları, sınırda çay içmeyi de ihmal etmediler.Başrollerini Şener Şen ve Meltem Cumbul'un paylaştığı Gönül Yarası filminin çekildiği Nusaybin'in Eskihisar Köyü ve Beyazsu mesire alanını ziyaret eden blog yazarları bu coğrafyayı çok etkileyici bulduklarını söylediler.

MARDİN LEZZETLERİ SEMBÜSEK, IROK, ETLİ EKMEK VE İŞKEMBE DOLMASI

Mardin'in İnanç ve kültür noktalarını gezen blog yazarları, Mardin'in yaşayan insan hazinesi çerçi Ammo Faysal'ı çarşıdaki dükkanında ziyaret ettiler. Uçan Halı Mardin Çocuk Müzik Festivali açılış kortejine katılıp, konserleri izlediler.Dayrulzafaran manastarı, Mor Evgin Manastırı, Kasimiye Medresesi, Zinciriye Medresesini ve Ulu Camii gezerek şehrin yöresel tatları olan Irok, Sembüsek, işkembe dolması, etli ekmek gibi şehrin yöresel lezzetlerini tattılar. Arasta çarşısında alışveriş yapan blogger'lar bölgedeki barış ve huzur ortamının devamının bölgenin kalkınması için çok önemli olduğunu belirttiler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Blog Yazarları Mardin'e Hayran Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement