Bozdağ, Almanya'da 20 Yıl Önce Öldürülen 5 Türk İçin Düzenlenen Anma Törenine Katıldı - Son Dakika
Dünya

Bozdağ, Almanya'da 20 Yıl Önce Öldürülen 5 Türk İçin Düzenlenen Anma Törenine Katıldı

Bozdağ, Almanya\'da 20 Yıl Önce Öldürülen 5 Türk İçin Düzenlenen Anma Törenine Katıldı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 29 Mayıs 1993'te ırkçılarca katledilen Genç ailesinin 5 ferdi için düzenlenen anma törenine katıldı.

29.05.2013 20:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 29 Mayıs 1993'te ırkçılarca katledilen Genç ailesinin 5 ferdi için düzenlenen anma törenine katıldı. Merasime katılan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Avrupa'da artan ırkçılığa işaret ederken, Bakan Böhmer de, "Solingen cinayeti, sadece masum insanların yaşamını alan vahşi bir saldırı değil. Ülkemizdeki hürriyete ve demokrasiye de suikast düzenlendi" dedi.

KATILIM YOĞUN OLDU

Almanya'nın Solingen şehrinde 29 Mayıs 1993'te ırkçılar tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden 5 Türk için anma töreni düzenlendi.

Facianın 20. yıldönümünde yapılan törene Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kemal Yurtnaç, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer,

Solingen Büyükşehir Başkanı Norbert Feith, KRV Eyalet Milletvekili Arif Ünal, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Alboğa, TGD Genel Başkanı Kenan Kolat ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KARA SAYFAYI UNUTMAYACAĞIZ

Törende konuşan Solingen Büyükşehir Başkanı Norbert Feith, 20 yıl önce yaşanan olayın karanlık bir örtü olarak Solingen'in üstüne örtüldüğünü belirtti. Feith, "Acı ve üzüntü hem Genç ailesinin hem de ailenin diğer bireylerinin refakatçisi oldu. Bu kara sayfayı unutmayacağımız konusunda emin olun. Bizler ve bugün burada bulunan herkes, böyle bir olayın bundan sonra yaşanmaması için elinden geleni yapacaktır" dedi. Bu acı olaydan ötürü şehrin olumsuz şekilde anılmasından hep rahatsızlık duyduklarını kaydeden Feith, şehirde ırkçılığın bir daha asla yer bulmayacağını söyledi.

YAŞAMA ÜMİDİMİ KAYBETTİM

Aşırı sağcı gençler tarafından evlerinin gece yarısı kundaklandığını hatırlatan kederli anne Mevlüde Genç ise, "O günkü acıyla bugünkü acı aynı, değişiklik olmadı. Bu acı benimle beraber mezara kadar gidecek. Evlatlarımı kaybettiğimde Alman dostlarımız bana 'zaman her şeyin ilacıdır' demişlerdi. Zaman bana ilaç olmadı. Kalbimdeki acı bugün gibi taze. Dayanılmaz acımı hiçbir zaman yüksek sesle haykırmadım. Şu anda her şeyimiz var, sıfırdan hayat kurduk, ama facia öncesi bundan daha güzel ve mutlu geliyordu. Bir iş yaparken hevesim yok, yapmak zorunda olduğum için yapıyorum. O gün ise birbirimizle mutluyduk" şeklinde konuştu.

BELLEĞİMİZE KAZINDI

Törene katılan ve Genç ailesine taziyelerini bildiren Devlet Bakanı Maria Böhmer de, yapılanları asla unutmayacaklarını ifade ederek, "20 yıl önce Genç ailesinin evi kundaklandı ve 5 kişi feci şekilde hayatını kaybetti. Bugün onları anıyoruz. İnsan onurunu hiçe sayan ve alçakça bir saldırı ile evleri kundaklanan Genç ailesinin yaşamı sonsuza dek değişti. Bu cinayetler bir daha silinmemek üzere toplumsal belleğimize kazındı. Bu görüntüler bizi sürekli uyarmalıdır. Onlar bize hürriyetin, hukuk devleti ilkesinin ve demokrasinin kendiliğinden oluşmadığını hatırlatmaktadır" dedi.

IRKÇI SUÇLAR ARTIYOR

Son olarak kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise bu tür alçakça saldırıların son bulması gerektiğini belirterek, "Biz yarım asırdır burada yaşıyoruz. Bu zaman diliminde çok acı olaylar yaşandı. Bugün burada anma toplantısını gerçekleştirdiğimiz 29 Mayıs 1993 tarihinde vuku bulan ve 5 evladımızı kaybettiğimiz kundaklama faciası da bunlardan biridir... Genç ailesi bu elim olayda 5 evladını, yabancı düşmanlığına kurban vermiştir. Bu tarif edilemez bir acıdır. Buna rağmen Mevlüde Genç annemiz, 'Bunları yapanlar Almanları temsil edemez. Üç-dört kişinin hatasını bir topluma mal edemem' diyerek Anadolu kadınının bilgeliğini ve ferasetini bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.

NSU'YU TAKİP EDİYORUZ

Acı olayın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi akımların bugün başta Almanya olmak üzere Avrupa genelinde hala taraftar bulduğuna üzülerek şahit olduklarını kaydeden Bozdağ, "Araştırmalar, Almanya'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı saikleriyle işlenen suçlarda artış olduğunu göstermektedir. Bu noktada Almanya'da 2000-2006 arasında işlenen cinayetlere kurban giden insanlarımızı da hatırlamanın zamanıdır. Cinayetleri işleyen aşırı sağcı NSU terör örgütünün tesadüfler sonucu ortaya çıkmasının ardından soruşturma sürecinde güvenlik birimlerinin ortaya çıkan ihmalleri ve yaşanan istifalar, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının Almanya'da halen üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir sorun olduğunu bizlere göstermektedir" ifadelerinde bulundu. - SOLINGEN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bozdağ, Almanya'da 20 Yıl Önce Öldürülen 5 Türk İçin Düzenlenen Anma Törenine Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement