Bu Gece Dönüş Gecesi - Son Dakika
Güncel

Bu Gece Dönüş Gecesi

Bu Gece Dönüş Gecesi

Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu Hatay FM'in Konuğu Oldu.

02.06.2011 00:13

Regaip gecesi münasebetiyle Hatay FM'e davet edilen Hatay İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu Ayhan Gümüşsoy ile Hatay Gündemi programının canlı yayın konuğu oldu. Bu gecenin öneminden bahseden Sinanoğlu dinleyicilere birçok önemli tavsiyelerde bulundu.

Sinanoğlu; "Regaip gecesi kelime anlamı ragibe kelimesinin çoğulu, yani rağbet edilen şeyler, hediyeler, lütuflar ihsanlar, ikramlar anlamına gelir. Bu gece cenabı Allah mü'minlere bol bol sevaplar, ikramlar bahşettiği, kullarını affettiği ihsanı ikramı ile mü'minleri sevindirdiği için bu kelime özellikle konmuştur ve Regaip denmiştir.

Hz. Peygamber buyurmuştur ki: "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dua geri çevrilmez: Receb'in ilk (Cuma) gecesi, Şaban'ın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı geceleridir."

Bu gece için özel yapılacak ibadetler bazı kitaplarda 12 rekât nafile namazı vs yazılmış ise de bu geceye özel bir namaz yok ama böyle önemli gecelerde bir vakit kaza namazı kılmak binlerce rekat nafile namaz kılmaktan üstündür. Öyle ise kesin borçlarımız varsa borç ödemek varken 12 rekât hacet namazı, nafile namazı gibi namazların yerine önce borçlarımızı ödememiz lazım. O yüzden kardeşlerimizi diyoruz bu gece ki en az bir günlük kaza namazı kılsınlar.

Kur'an-ı Kerim okuyup anne babaların ruhlarını teslim etsinler, dua etsinler özellikle bu gecede silkinsinler kendiler dönsünler en önemlisi tövbe etsinler. Ne yazık ki dünyanın bin bir meşgalesi içerisinde olurken maalesef dünyaya tapar hale gelir, ahireti unutur günahlara dalabiliyor insan. Nefsimiz bu günahlardan lezzet aldıkça daha çok dünyaya dalar günah işlemeye başlarız. Bizi uyandıracak bir şey lazım işte kandil geceleri bunun için lazım. Mü'min kendi halini bir an olsun düşünmesi kendine gelmesi dönmesi lazım zaten tövbe demek dönmek demektir. Batıldan hakka, kötülüklerden iyiliklere, yanlıştan doğruya dönmek demektir.

O yüzden bu gece bir dönüş gecesi diyebiliriz.

Regaip gecesinden önceki günleri düşünüp ben önceki Regaip'ten bu Regaip'e kadar ne yaptım demeli, Allah yolunda mı yürüdüm yoksa şeytanın yolundan mı? Diye düşünmeliyiz. Büyük günahlar içindeysek tövbe etmeli dönmeliyiz. Bu gece fırsat bir dönüş gecesi, dua, ibadet, tövbe gecesidir.

Şuanda maalesef dünyaya tapmış vaziyetteyiz.

Şunu kazanayım bunu kazanayım, şuraya koşayım buraya koşayım derken artık sırtımızı ahirete dönmüş durumdayız. İşte ruhumuza ve kalbimize diyoruz ki dön kendi istikametine neresi bizim istikametimiz? Ebedi yolculuk olan ahiret âlemidir. o yüzden orucumuzla namazımızla dualarımızla hazırlanacağız.

Kandil gecelerine has oruç tutulursa bir gün öncesinde mi? Sonrasıda mı? Tutulmalı bu konuda ihtilaf var sorusuna Müftü Sinanoğlu; Oruç için gecelerden Berat gecesi ile ilgili hadis var. "Gecesini ibadetle gündüzünü oruçla geçirin".

İslam'da gece gündüzden önce gelir. Gece gündüzden önce geldiğine göre gündüzü dendiği zaman regaibin gündüzü sonraki gündür yani Cuma günüdür. Fakat uzun yıllardır Müslümanlar kandil gecelerini öncesinde karşılamak için oruç tutarlar bunda bir mahsur yoktur ama Regaip'in gündüzü cumaya denk geleceği için sadece cuma oruç tutmak mekruhtur o bakımdan cumarteside tutulmalı ki mekruhluğu kalmasın.

Bu gece Allah nasip ederse Anadolu'nun en eski ilimizin en tarihi camisi olan Habib-i Neccar camisinde il müftülüğümüzce akşam namazına hemen müteakip akşam ile yatsı arası mevlidi şerif, Kur'an-ı Kerim okuyacağız, sohbet ve dua ile bu geceyi idrak edeceğiz böylece mümin kardeşlerimizi aydınlatmaya çalışacağız. Tüm halkımızı böyle bir fırsatı değerlendirmeye bekliyoruz.

Daha birçok soruyu da cevaplandıran Sinanoğlu son olarak cep telefonu numarasını da vererek, her konuda soruları olan vatandaşlarımız beni ve Müftülüğümüzü de arayabilirler dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bu Gece Dönüş Gecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement