Bu Halının Santimetrekaresinde Bin 600 Düğüm Var - Son Dakika
Yerel

Bu Halının Santimetrekaresinde Bin 600 Düğüm Var

Rıfat Yerlikaya / Bayram Uygun - Konya'nın Akşehir ilçesinde açılan halı dokumacılığı kursunda, santimetrekaresinde bin 600 düğüm bulunan ipek halı dokunuyor.

17.04.2013 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rıfat Yerlikaya/ Bayram Uygun - Konya'nın Akşehir ilçesinde açılan halı dokumacılığı kursunda, santimetrekaresinde bin 600 düğüm bulunan ipek halı dokunuyor.

Halk Eğitim Merkezi ve özel bir firmanın işbirliğiyle 2001 yılında açılan halı dokumacılığı kursunda eğitim gören kursiyerler, hem ipek halı dokumacılığını öğreniyor, hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Haftanın 6 günü açık olan kursta 20 kursiyer, dokudukları halının kalitesine ve gerektirdiği ince işçiliğe göre ilmek başına 50 ile 90 kuruş arasında ücret alıyor.

Kursta, tecrübeli kursiyerlerden Fadimana Özkan (41) tarafından yaklaşık 5 ay önce dokunmaya başlanılan bir ipek halı, küçüklüğü ve inceliği ile görenleri şaşırtıyor.

-Günde sadece 1-2 milimetre dokunabiliyor-

Halen dokunmaya devam edilen ve santimetrekaresinde bin 600 düğüm bulunan 19,5 santimetre eninde; 25,5 santimetre boyundaki ipek halı, ince işçilik gerektirdiği için günde sadece 1-2 milimetre dokunabiliyor.

Kurs öğretmeni Gözde Servi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akşehir Halk Eğitim Merkezi ve özel sektör işbirliği ile açılan kursta, kursiyerlerin ipek halı dokumacılığını öğrendiğini belirtti.

Üretilen el emeği göz nuru halıların, özel sektör tarafından yurt içi ve yurt dışına pazarlandığını ifade eden Servi, kursun genç kız ve ev hanımlarına iş imkanı sunduğunu, istihdama katkı sağladığını dile getirdi.

Kursta farklı ebat ve özelliklerde halılar dokuduklarını vurgulayan Servi, şöyle devam etti:

"Kursumuzun en ince halısı, yaklaşık 5 ay önce dokunmaya başlanan ve 'bahçe' modeli işlenen ipek halıdır. Yoğun bir işçilik gerektirdiği için günde sadece 1-2 milimetre dokunabiliyor. Santimetrekaresinde bin 600 düğüm bulunan bu halı, bir kumaş inceliğinde. Halıyı görenler küçüklüğü ve inceliğine önce şaşırıyor, sonra hayran kalıyor."

Servi, halının yaklaşık 2 ay içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Hakan Durum ise sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda düzenledikleri kurslarla, eğitimini tamamlayamayanları yetiştirmeye, bu insanlara kendilerini geliştirmeleri için fırsat vermeye çalıştıklarını aktardı.

Bu kapsamda açılan ipek halıcılığı kursunda da kursiyerlerin ipek halı dokuduğunu anlatan Durum, "Burada üretilen halılar, ipek halıcılığı sektöründe özelliği olan nadide ürünlerin başında geliyor. Bu kurs sayesinde istihdama da katkıda bulunmuş oluyoruz. Kursiyerler hem ev ekonomilerine katkıda bulunmuş oluyor, hem de ipek halı dokumacılığını öğreniyor" diye konuştu.

Yayıncı : Ahmet Kayır - KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bu Halının Santimetrekaresinde Bin 600 Düğüm Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement