Bulgaristan'da Siyasi Kriz - Son Dakika
Güncel

Bulgaristan'da Siyasi Kriz

İktidar ortağı BSP'nin AP seçimlerinde büyük oy kaybına uğramasıyla başlayan siyasi kriz devam ediyor.

03.07.2014 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan'da 25 Mayıs'ta düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde koalisyonun büyük ortağı Bulgar Sosyalist Partisi'nin (BSP) büyük oy kaybına uğramasının ardından başlayan siyasi kriz sürüyor.

ATAKA partisinden sonra, ana muhalefet Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) de hükümetin istifasına kadar meclis oturumlarına katılmayacağını açıkladı.

GERB Genel Başkanı Boyko Borisov, BSP'yi, Plamen Oreşarski başbakanlığındaki hükümeti oluşturan ve parlamentoda temsil edilen siyasi parti liderleriyle geçen hafta cumhurbaşkanlığında düzenlenen istişare toplantısında varılan anlaşmalara uymamakla ve mecliste prosedür oyunlarına başvurmakla suçladı.

Başbakan Plamen Oreşarski, istifası konusunda kesin tarih vermedi ancak ay sonunda istifa edebileceğini belirtti.

GERB'in meclis oturumlarını boykot etmesi üzerine açıklama yapan hükümetin küçük ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) lideri Lütvi Mestan, kabinenin 25 Temmuz'a kadar istifa etmesinin mümkün olmadığını belirterek "Seçim tarihi belirlenmişken ve kabinenin yaklaşık 30 gün ömrü kalmışken bu şekilde vakit kaybetmek sorumsuzca" dedi.

Parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin liderleri, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev başkanlığındaki istişare toplantısında, erken seçimin 5 Ekim'de yapılması konusunda anlaşmıştı. Plevneliev'in 6 Ağustos'ta yayımlayacağı kararnameyle hükümet feshedilecek ve ülkeyi erken seçime götürecek geçici hükümet oluşturulacak.

240 sandalyelik Bulgar parlamentosunda koalisyon hükümetini oluşturan BSP ve HÖH'ün toplam 120 milletvekili bulunuyor. Koalisyon, diğer partilerin desteği olmadan çoğunluk sağlayamıyor. - Bulgaristan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bulgaristan'da Siyasi Kriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement