Bursa'da "Hayat Verenler ve Hayata Tutunanlar" Programı - Son Dakika
Sağlık

Bursa'da "Hayat Verenler ve Hayata Tutunanlar" Programı

Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, organ bağışı çalışmalarına ilişkin, "Biz Avrupa ortalamasını yakaladık ve geçtik birçok yerde" dedi.

02.11.2017 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, organ bağışı çalışmalarına ilişkin, "Biz Avrupa ortalamasını yakaladık ve geçtik birçok yerde" dedi.

Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ördekli Kültür Merkezi'nde "Hayat Verenler ve Hayata Tutunanlar" programı düzenlendi.

Programda konuşan Vali Yardımcısı Ergün Güngör, organlarını bağışlayanlara teşekkür etti.

Organ bağışının daha fazla yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Güngör, şunları söyledi:

"Organ bağışı konusu ülke genelinde çok daha fazla çalışmamız, çok daha fazla etkinlik yapmamız gereken bir konudur. Madalyonun bir yüzünde organ bağışı sonucu hayata tutunan insanların sevinçli, hüzünlü hikayeleri varken, madalyonun diğer yüzünde de yeterli organ bağışının olmaması var. 2017 yılı içerisinde bin 608 beyin ölümü vakasının, sadece 444'ün de organ bağışı sağlanmış. Bu rakamları ülke genelinde çok daha yukarılara çekmemiz gerekiyor. Şükürler olsun ki Bursa ilinde hepimizi gururlandıran bir tablo var. Ben de emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz Avrupa ortalamasını yakaladık ve geçtik birçok yerde. Son 5 yılda 5,3'lerden 15-20 seviyelere geldik."

Türkiye'de 25 bine yakın kişinin organ bağışı beklediğini aktaran Güngör, her yıl yeterli sayıda organ bağış yapılmadığı için 2 bin insanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Özkan Akan, Bursa'nın yapılan organ bağışı ve organ nakli çalışmalarında marka bir kent haline geldiğini belirtti.

Akan, "Bursa, 2014 yılında 10,35 pmp (milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı) oranıyla kadavradan organ bağışında birinci sıraya yükseldi ve bugüne kadar ki Türkiye'de ulaşılan en yüksek orana çıktı. 2015 yılında ise 15 pmp oran ile bitirerek Avrupa ortalamasına yaklaşıldı. 2016 yılında ise 117 donör sayısı ve 22 pmp oranıyla Avrupa'da birçok ülke yakalandı ve geride bırakıldı. Bu bir dünya rekoruna gidiş ama arkadaşlar, '25 pmp'nin üzerine çıkamayız' dedik. Çünkü bundan sonra teknik altyapı, bilgi ve daha fazla ekibin çalışması lazım. Bu bile bizim için olağanüstü bir başarı. 2017 yılı ekim ayı sonu itibari ile ilimiz organ bağışında liderliğini sürdürüyor." ifadesini kullandı.

Daha sonra, organ bağışında bulunanların yakınlarına ve organ nakli olanlara teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Bursa'da 'Hayat Verenler ve Hayata Tutunanlar' Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement