Bursa'da İşçi ile İşveren "Arabulucu" Vasıtasıyla Uzlaştı - Son Dakika
Ekonomi

Bursa'da İşçi ile İşveren "Arabulucu" Vasıtasıyla Uzlaştı

Bursa'da geçen yıl çıkan yangında büyük zarar gören bir tekstil firması, 230 işçisiyle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSO TAM) vasıtasıyla uzlaşmaya vardı.

28.04.2016 21:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da geçen yıl çıkan yangında büyük zarar gören bir tekstil firması, 230 işçisiyle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSO TAM) vasıtasıyla uzlaşmaya vardı.

BTSO'dan yapılan açıklamaya göre, Oda tarafından hayata geçirilen tahkim ve arabuluculuk merkezi, geçen yıl aralık ayında çıkan yangında büyük zarar gören bir tekstil firması ile 230 işçisi arasında uzlaşma sağladı.

Bursa Adliyesi Başsavcılığı, ticaret ve iş mahkemesi hakimleri, Bursa Barosu, arabuluculuk dernekleri başkanları ve konusunda uzman avukatlarının katıldığı 72 saatlik eğitim programından yararlanan arabulucu avukat Volkan Aksu, tekstil firması ile çalışanları arasındaki dosyaları uzlaşmayla neticelendirdi.

Aksu, BTSO'nun "250 Büyük Firma Araştırması"nda 104'üncü sırada bulunan tekstil firmasının geçen yıl aralık ayında çıkan yangında büyük zarar gördüğünü belirterek, "Yaşanan yangından sonra tekstil firması, çalışanlarını mağdur etmemek adına uzlaşma masasına oturdu. İşçiler de fabrikalarına sahip çıktı. Firmanın 230 çalışanı haklarını sonuna kadar aldı. Hem firma yönetimi hem de çalışanlar örnek bir tutum sergiledi. Tek seferde sayı itibarıyla Türkiye'nin en büyük işçi-işveren ilişkilerini arabuluculuk uyuşmazlık yöntemi ile çözüme kavuşturmuş olduk" değerlendirmesinde bulundu.

Arabuluculuk sisteminin tüm taraflar için oldukça avantajlı bir yöntem olduğuna işaret eden Aksu, "Arabuluculuk sistemi, mahkeme süreçlerine göre çok daha hızlı bir şekilde çözülebiliyor. Yargıda yıllarca süren davalar, arabuluculukla 1 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuşuyor. Bursa'da başarıyla sonuçlanan dosya oranı yüzde 98'in üzerinde. Anlaşmazlıkların çözümü için bir araya gelen taraflar gönül rahatlığıyla masadan kalkıyor" ifadelerini kullandı.

BTSO TAM Divan Kurulu Başkanı Arabulucu Irmak Aslan da alternatif çözüm yöntemi olarak kurulan merkezdeki çalışmalarıyla Türkiye'deki birçok ile örnek olduklarını bildirdi.

Mahkemelerde bekleyen milyonlarca dava dosyasının bulunduğunu, bu dosyaların kısa süre içerisinde karara bağlanmasının imkansız olduğunun altını çizen Aslan, şunları kaydetti:

"Hiçbir yargı kararı iki tarafı da mutlu etmez. Ancak arabuluculuk, tarafların itibarını ve ticari sırlarını koruyan, tarafların çok kısa bir sürede ve en az maliyetle masadan kalkmasını sağlayan çok önemli bir sistem. Toplumsal uzlaşmayı sağlayan ve sosyal sorumluluk projesi olan arabuluculuğun Bursa'da hayata geçmesini sağlayan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'a ve yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum. İşçi-işveren uyuşmazlıklarında bugüne kadar bin 349 dosyanın incelendi. Bu davaların bin 4'ü 1 günde çözüme kavuştu. Bursa arabuluculuk uygulamalarında İstanbul'dan sonra ikinci sırada. Tarafların ilk görüşmelerindeki arabuluculuk maliyetini de BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi olarak karşılıyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bursa'da İşçi ile İşveren 'Arabulucu' Vasıtasıyla Uzlaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement