Calais'deki Sığınmacıların "Kara Kış" Çilesi - Son Dakika
Güncel

Calais'deki Sığınmacıların "Kara Kış" Çilesi

Fransa'nın Calais kentindeki "Jungle" kampının yıkılmasıyla ortada kalan sığınmacılar, İngiltere'ye gidebilmek umuduyla kentin limana yakın noktalarındaki çadırlarda ağır kış koşullarında hayata tutunmaya çalışıyor.

07.02.2018 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUSUF HATİP - Fransa'nın Calais kentindeki "Jungle" kampının yıkılmasıyla ortada kalan sığınmacılar, İngiltere'ye gidebilmek umuduyla kentin limana yakın noktalarındaki çadırlarda ağır kış koşullarında hayata tutunmaya çalışıyor.

Ülkelerindeki savaş ve yoksulluktan kaçarak daha iyi bir yaşam umuduyla Etiyopya veya Eritre'den yola çıkarak İtalya üzerinden Fransa'nın kuzeyindeki Calais kentine ulaşan sığınmacılar, kurdukları "daha iyi bir yaşam hayali" için aylardır parasızlık, açlık ve kimi zaman sıfırın altına düşen soğukla mücadele ediyor.

Ekim 2016'da dünyanın en tehlikeli sığınmacı kampları arasında gösterilen Jungle kampının yıkılmasıyla burada kalan sığınmacılar yeni arayışlara girdi. Bölgedeki çamur ve çöplerin bulunduğu arazilerde barınmaya çalışan sığınmacılar, hayatın zorluklarıyla mücadele ediyor.

Gün içerisinde en temel ihtiyaçlardan yoksun şekilde çevrede dolaşan Eritre ve Etiyopyalı sığınmacılar, kimi zaman otoban kenarında yürüyor, kimi zaman da sivil toplum kuruluşlarının kısıtlı yemek yardımından faydalanmak için uzun kuyruklarda bekliyor.

Her güne "İngiltere'ye adım atma" hayaliyle uyanan sığınmacılar, bu hayallerini bir sonraki güne ertelemek zorunda kalıyor. Sığınmacılar, kışın da sertleşmesiyle giderek soğuyan havalarda amaçsızca hayalini kurdukları hayat için gün sayıyor.

"İncecik çadırlarda gündüzü zor ediyoruz"

Çevreden topladığı malzemelerle ateş yakarak ellerini ısıtmaya çalışırken AA muhabirine konuşan Abdullah isimli Etiyopyalı bir sığınmacı, yaklaşık 200 kişinin bulunduğu gruptaki sığınmacıların çoğunun 18-19 yaşlarında olduğunu söyledi.

Abdullah, "Birçoğumuz yeni hayallerimiz için ailelerimizi geride bıraktık ancak Avrupa'daki koşullar eskisinden bile kötü." dedi.

Hiçbir şekilde destek göremediklerini belirten Abdullah, "Polis sürekli ensemizde. İncecik çadırlarda gündüzü zor ediyoruz. Çöplük ve çamur içinde yaşamak dayanılmaz bir hal aldı. Polisin yakında çadırlarımızı da toplayacağını duyduk. O zaman ne yaparız bilmiyorum." diye konuştu.

Yaklaşık 6 aydır bölgede beklediklerini dile getiren Abdullah, umutsuzca limanı işaret ederek, "Her oraya gitmek istediğimde yolları tutan polisler tarafından engelleniyorum. Çaresizlik arkadaşlarımı ve beni esir almış durumda. Polis baskını korkusuyla uyumak gerçekten anlatılamaz." ifadelerini kullandı.

"Belirsizlik umudumu yitirmeme neden oluyor"

İsmi Ömer olan başka bir sığınmacı ise tek kişinin bile sığmakta güçlük çekeceği çadırını göstererek, üzerindeki kat kat ve eskimiş kıyafetlerle uyumak zorunda kaldığını söyledi.

Hastalık tehlikesinin en önemli sorunlarından birini oluşturduğundan yakınan Ömer, sivil toplum örgütlerinin dağıttığı ufak kaplardaki çorbalar da bulunmasa kimsenin umurunda olmadıklarını kaydetti.

Ömer, "Denizin ötesi bizim için kurtuluş ama buradaki belirsizlik umudumu yitirmeme neden oluyor." dedi.

"Jungle"ın yıkılması sokaktaki sığınmacı sayısını arttırdı

Sığınmacıların kaldığı "Jungle"ın yıkımının sokakta kalan sığınmacıların sayısını gittikçe artırdığı gözleniyor. Her tarafın çöple kaplı ve etrafının sanayi fabrikaları ile çevrili olduğu arazide sığınmacı ailelere ise pek rastlanmıyor.

Bölgede, hikayeleri meçhul başka milletten sığınmacılara ait daha önceden yazılmış duvar yazılarının görülüyor.

Calais\'deki Sığınmacıların "Kara Kış" Çilesi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Calais'deki Sığınmacıların 'Kara Kış' Çilesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement