Çam kozalağından denemelik turşu yapmaya başlamıştı, şimdi taleplere yetişemiyor - Son Dakika
Ekonomi

Çam kozalağından denemelik turşu yapmaya başlamıştı, şimdi taleplere yetişemiyor

Eskişehir'de yaklaşık 2 yıl önce ormandan toplamaya başladığı çam kozalağından turşu yaptıktan sonra bunları dükkanında sadece süs olarak bulunduran satıcı Ünal Atalay, pandemi sürecinde faydasını öğrenenlerin talepleri artınca işleri hayli açıldı. Atalay, deneme amaçlı başladığı kozalak turşusunda şimdi siparişlere yetişemiyor.

31.10.2020 10:54  Güncelleme: 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzun emekler sonucunda dağlık ve ormanlık alanlardan toplanan çam kozalağını işledikten sonra yapılan turşu, Eskişehir'de çok ilgi görüyor. Kentte bulunan her turşucuda satılmayan, son birkaç yıldır süs olarak bazı turşucularda bulunmasına rağmen ilgi görmeyen kozalak turşusu, pandemi sürecinde bir hayli değere bindi. Eskişehir'de uzun yıllardır turşu satıcısı olarak bulunan Ünal Atalay, ilk olarak 2 yıl önce topladıkları kozalaktan denemelik turşu yapmıştı. Yapılan işlemeler sonucunda elde edilen turşuyu sadece süs olarak dükkanında bulunduran Atalay, dünyayı etkisi alında alınan koronavirüs döneminde ürünün oldukça talep edildiğini belirtiyor. Yılın belli bir döneminde toplanan ve çok fazla ürün de elde edemediklerini belirten Atalay, son 3 ayda gelen taleplere bir türlü yetişemediğini aktarıyor.

Çam kozalağından denemelik turşu yapmaya başlamıştı, şimdi taleplere yetişemiyor

"DENEMELİK YAPMIŞTIK, ŞU AN HER İSTEYENE VEREMİYORUZ"

Ünal Atalay, 2 yıl önce denemek üzere başlattığı çam kozalağı turşusu hakkında konuştu. Atalay, "Bursa Gemlik ilçesine yakın Gedelek köyümüz var. Bu köyün dağlarına çıkarken, bu çam kozalağı ilgimizi çekti. Daha sonra bunun faydaları hakkında araştırma yaptık ve çok faydalı olduğunu öğrendik. Bunu nasıl turşu yapabiliriz diye aramızda konuştuktan sonra denemelik olarak bir kavanoz turşu yaptık. Yaptığımız kozalak turşusunun tadı da çok hoş oldu. Birkaç kavanoz daha yaptık ve dükkanımıza süs olarak koyduk. Ama kimse pek bilmediği için sormazdı bile. Pandemi geldiği zaman zaten turşu satışlarımız yükseldi. Bu arada birileri bu kozalak turşusunun faydaları hakkında haber yapmış ve vatandaşlar da onu görünce artık kuyruk oluşturmaya başladı. Son 2 yılda satamadığım üründen daha fazlasını 3 ayda sattık. Artık her isteyene veremiyoruz. Biz sadece 4-5 kavanoz getirebiliyoruz. Müşterileriz, 'ben numaramı vereyim, parasını vereyim' diyor. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Zaten çok getiremiyoruz. Gelen müşterimize elimizde olanlardan veriyoruz" şeklinde konuştu.

Çam kozalağından denemelik turşu yapmaya başlamıştı, şimdi taleplere yetişemiyor

"KİLOSUNU 35-40 LİRADAN SATIYORUZ"

Çok zahmetli ve uzun süreçlerden sonra elde edilebilmesi nedeniyle çam kozalağı turşusunun fiyatı da hayli pahalı oluyor. Fiyatlar hakkında bilgi veren Atalay, "Bu çam kozalağının toplanması çok zor bir iştir. Gedelek'in dağlarına, tepelere kadar çıkarak topluyoruz. Yılın belli bir zaman diliminde belediye bu bölgelere girme izni veriyor. Bu süreçte gidip toplamak zorundayız. Ancak her zaman istediğimiz ürün toplayamıyoruz. Çam kozalağı ağaçtan düşmeden, ama düşmeye yakınken toplanması gerekiyor. Ağaçtan düştükten sonra bunu işimize yaramaz. Topladıktan sonra da bekletmemiz lazım. Hemen turşu suyuna basmamız gerekiyor. Beklerse ürün kuruyor ve faydası kalmıyor. Yani anlayabileceğiniz oldukça uzun emekler gerektiren bir iştir bu çam kozalağından turşu elde etme işi. Bu nedenle fiyatlar da pahalı oluyor. Şu an kalitesine göre kilosunu 35-40 lira arasında satıyoruz. Bu da diğer turşuların fiyatlarının 2 katı oluyor yani" diye belirtti.

Çam kozalağından denemelik turşu yapmaya başlamıştı, şimdi taleplere yetişemiyor

"BUNUN MEYVESİ YENMEZ, SADECE SUYU İÇİLİR"

Çam kozalağından elde edilen turşunun tüketilmesi hakkında da konuşan Atalay, "Kozalak turşusunun tadı biraz acı oluyor. Bu nedenle biz bilerek tuzu ve sirkeyi biraz fazla katıyoruz. Genelde sabah ve akşam bir bardak suyun içerisine iki çorba kaşığı atanlar var. Tadını beğenip içerisine bal ekleyip tüketenler var. Salatalıklara katanlar oluyor. Sadece suyunu içenler oluyor. Yani vatandaşlar kendi zevkine göre bunu tüketebilir. Ancak burada bir diğer önemli nokta ise, bu çam kozalağı meyvesi yenmez. Bir salatalık turşusunun suyunun yanında salatalığı da yiyebildiğimiz gibi bu kozalağı yiyemeyiz. Bunun sadece suyunu içilmeli" dedi.

Çam kozalağından denemelik turşu yapmaya başlamıştı, şimdi taleplere yetişemiyor

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Yaptığı araştırmalar doğrultusunda çam kozalağının faydaları hakkında bilgi edinen Atalay, faydalarını şöyle belirtti:

"Çam kozalağı turşusu, solunum ve akciğer rahatsızlıkları, öksürük, tıkanma, astım rahatsızlığı ve balgam çıkarma gibi hastalıklarda oldukça etkili. Eğer sigara kullanıyorsanız, ciğerlerinizi temizlemek için de birebir olan bir üründür."

Çam kozalağından denemelik turşu yapmaya başlamıştı, şimdi taleplere yetişemiyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çam kozalağından denemelik turşu yapmaya başlamıştı, şimdi taleplere yetişemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Deren : Her sey yenmez böyle kafana göre yapmak olmaz 10 5 Yanıtla
  • İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor
    11:28 İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor

    İş Sanat, Cumhuriyetin 100'üncü Yılı vesilesiyle İstanbul Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve Ankara Ulus'taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde açtığı 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' sergisi Mart ayında son kez ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi, açıldığı günden bugüne kadar 510 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu
    11:24 Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu

    Bolu, 'Patates diyarı' olarak bilinen şehirlerden biri olup, üreticiler patates ekimine başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates yerine dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye karar verdi. Üreticiler, yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle satış fiyatlarını belirleyemiyor.

  • Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı
    11:14 Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı

    Bu yıl 8'incisi düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Türk bilim insanları dünyanın geleceğini Antarktika kıtasının geçmişinde araştırdı.

  • Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor
    11:14 Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor

    Sakarya, yılın ilk iki ayında 943 milyon 556 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin otomotiv ihracatında öncü illerden biri oldu. Sakarya, otomotiv sektörünün yanı sıra demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, fındık ve mamulleri, çelik gibi sektörlerle de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan 7. ili olarak sıralanıyor. Sakarya, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 9,2 artırarak 118 ülke ve 9 serbest bölgeye ürün gönderdi. Özellikle otomotiv alanında yüzde 86,8'lik bir paya sahip olan Sakarya, iki ayda 819 milyon 720 bin dolarlık taşıt ihracatı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüme kaydetti. Sakarya'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Polonya ve Almanya oldu.

  • Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı
    11:13 Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı

    Türk çelik sektörünün yılın ilk iki ayında yaptığı ihracat, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 2 milyar 503 milyon 142 bin dolara yükseldi. İstanbul, 1 milyar 199 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Romanya, İtalya ve Almanya en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu.


Advertisement