Cezaevindeki 5 Gün Donanma Komutanı Veysel Kösele'yi Yaktı - Son Dakika
Güncel

Cezaevindeki 5 Gün Donanma Komutanı Veysel Kösele'yi Yaktı

Cezaevindeki 5 Gün Donanma Komutanı Veysel Kösele\'yi Yaktı

Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Askeri Casusluk davasında 5 gün tutuklu kaldığı için oramiralliğe terfi edemedi.

07.08.2014 09:25  Güncelleme: 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 2 gün süren toplantı sonunda Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk ve 28 Şubat gibi davalarda yargılanan albay ve generallerin bazılarını terfi ettirirken, bazılarını emekli etti. Bazılarında ise süre uzatmaya gitti.

YAŞ sonrasında Balyoz ve Ergenekon davalarında yargılanan 12 general ve amiralin tümü emekli edildi. Kararlar alınırken mevzuatın "cezaevinde tutuklu kalma" kriterine riayet edildi.

5 GÜN TUTUKLU KALDIĞI İÇİN TERFİ ETTİRİLEMEDİ

Habertürk'ün haberine göre TSK Personel Kanunu'nda yer alan "tutukluluk" kriteri, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele'nin terfisine de engel oldu. Normalde Donanma Komutanlığı görevinde "oramiral" rütbeli bir komutanın bulunması gerekiyor. Çok sayıda amiralin cezaevine girmesinin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu dışında oramiral kalmayınca, Donanma Komutanlığı'na geçen yıl "koramiral" rütbeli Veysel Kösele getirilmişti. Koramiral Kösele, bu yıl terfi sırasına girmesine karşın Askeri Casusluk davasında 5 gün tutuklu kaldığı için terfi ettirilemedi. Aynı davada yargılanan Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım ile Albay Mithat Kemal Akgül, tutuklanmadıkları için bir üst rütbeye terfi edebildiler.

BERAAT EDERSE DENİZ KOMUTANI

Terfi ettirilemeyen Koramiral Veysel Kösele, Donanma Komutanlığı görevini bu yıl da "koramiral" rütbesiyle yürütecek. Bir yıl içerisinde beraat ederse gelecek yıl oramiralliğe terfi edebilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi gelecek yıl doluyor. Kösele beraat ederse Bostanoğlu'nun yerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atanabilecek. Aksi halde Bostanoğlu'nun görev süresinin uzatılması gündeme gelecek.

AÇIĞA ALINAN 3 GENERAL DE EMEKLİ

Balyoz davasında muvazzaf general ve amiral kalmadı. Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olan Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Turgut Atman, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Şafak Yürekli, Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Tuğgeneral Kubilay Baloğlu YAŞ kararıyla emekli edildi. Tümamiral Erdem Caner Bener YAŞ öncesinde kendi isteğiyle emekliye ayrılmıştı. Mevzuat uyarınca, bu isimlerin terfi şansı bulunmuyordu. Ancak görev süreleri uzatılarak davanın sonuçlanmasının beklenmesi söz konusu olabilirdi.

4 YIL BEKLEMİŞLERDİ

2010 yılında YAŞ'ta yapılan oylamada terfisine karar verilen 3 generalin kararnameleri hükümet tarafından imzalanmamıştı. Yargı 3 generali haklı bulmasına karşın, haklarındaki "açığa alma" kararları nedeniyle bu terfiler 4 yıldır gerçekleşmemişti. Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu bu kez emekli edildi. Gavremoğlu, Kaya ve Helvacıoğlu Balyoz Davasında tutuklanmışlardı. Yargıtay Helvacıoğlu hakkındaki "18 yıl mahkumiyet" kararını bozunca 9 Ekim 2013'te tahliye olmuştu. Gavremoğlu ile Kaya, Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye olan son grupta yer aldı.

28 ŞUBAT'A UZATMA

YAŞ, Balyoz davası sanıkları için kullanmadığı "görev süresini uzatma" seçeneğini yargılaması süren 28 Şubat sanıkları için kullandı. Cezaevinden tahliye edilen Tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın'ın görev süreleri uzatıldı.

ERGENEKON'A EMEKLİLİK

Ergenekon davası kapsamında tutuklanan ve daha sonra yargılanmasına tutuksuz devam edilen Tümgeneral Hıfzı Çubuklu emekli edildi. Çubuklu cezaevinden tahliye edilmesinin ardından Genelkurmay Hukuk İşleri Müdürlüğü'nde görevlendirilmişti.

Mardin'in Derik İlçesinde 1993-94 yılları arasında 13 köylünün faili meçhul bir şekilde öldürülmesinden sorumlu olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan ve beraat eden Tuğgeneral Musa Çitil'in görev süresi uzatıldı. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Cezaevindeki 5 Gün Donanma Komutanı Veysel Kösele'yi Yaktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • ESKİ DZ.ASTSB;: Komutanım , ÇAMUR AT İZİ KALSIN kurbanı olmuş. İnşallah adalet tecelli edecektir. 2 2 Yanıtla

Advertisement