CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması

"Bedelli askerlik uygulamasında başarı sağlanması için parası olmayanların da bu imkandan yararlanması amacıyla bedelsiz bir bölüm olmalı" "Anayasa Mahkemesi, seçim barajı konusunda 'hak ihlali' kararı vermesi durumunda Meclis'e düşen görev yüzde 10'luk seçim barajını makul bir seviyeye düşürmektir.

03.12.2014 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedelli askerlik uygulamasında başarı sağlanması için, parası olmayanların da bu imkandan yararlanması amacıyla bedelsiz bir bölümün bulunması gerektiğini söyledi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bedelli askerlik konusunda atılan adımın eksik kaldığını ifade etti.

Bedelli askerlikte yaş ve ücretin aşağı çekildiğini ancak bunun beklentileri karşılamayacağını anlatan Hamzaçebi, parası olmayanların da yararlanması için bedelsiz bir bölümün de olması gerektiğini, uygulamanın bu şekilde başarılı olabileceğini kaydetti.

Akif Hamzaçebi, Türkiye'de artık askerlik süresinin kısaltılması gerektiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşmada, 200 yıldır eğitimin formatlama aracına dönüştürüldüğüne yönelik ifade kullandığını belirten Hamzaçebi, 200 yıl öncesinin, Osmanlı'nın yüzünü batıya döndüğü, modernleşmenin başladığı tarih olduğunu kaydetti.

Erdoğan, Başbakanlık döneminde de "200 yıldır millete istikamet dayatılıyor" dediğini anımsatan Hamzaçebi, şunları söyledi:

"Ayrıca, 'Anaokulundan başlayarak çocuklarımıza hayat tarzı sunacağız' diyor. Sayın Erdoğan ve Davutoğlu'nun gözünde demokrasi, istenilen durağa gelindiğinde inilmesi gereken bir tramvay. Tramvay durağa yaklaşmak üzere, inmenin hazırlığını yapıyorlar. Erdoğan, açık şekilde kendisini ele verdi. Saklamıyor, toplum mühendisliğine soyunuyor. Toplum mühendisliği demokrat değil, jakoben bir tavırdır. Laik devlet istemiyorlar. Bugüne kadar kendini sağda tarif eden siyasal iktidarların hiçbiri toplumu dönüştürmek gibi bir işe soyunmamıştır. 11 yaşındaki bir kız çocuğunu, çocuk olarak değil de cinselliğini yaşayacak bir kadın gören anlayış Türkiye'ye yakışmıyor. Bu anlayışı reddediyorum. Cumhuriyet ile modernleşme ile problemi olan bir anlayışı reddediyorum. Bunların gerçek yüzü ortaya çıkmaya başlamıştır. Bunlar, insana değer veren anlayışa sahip değildir."

AİHM'in cemevlerinin diğer ibadet yerleri gibi elektrik faturası ödememesi yönünde bir karar verdiğini anımsatan Hamzaçebi, Alevi açılımı yaptığını söyleyen iktidarın, bu konularda bir adım atmadığını belirtti. Hamzaçebi, "Bir tane Alevi vali, genel müdür, müsteşar ya da bakan var mı? Alevi açılımı yapıyorsan, onların ibadethanelerine karışma, saygı göster. Memuriyete girişte, memuriyette yükselmede inanca, etnik kökene göre ayrım yapma" diye konuştu.

-"Sıfır barajı da uygun bulmuyoruz"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin, seçim barajı konusunda "hak ihlali" kararı vermesi halinde, kimsenin bunu görmezlikten gelemeyeceğini ifade etti. Hamzaçebi, böyle bir karar verilmesi durumunda Meclis'e düşen görevin, yüzde 10'luk seçim barajını makul bir seviyeye düşürmek olduğunu, aksi halde yapılacak seçimin meşruiyetinin yıllarca tartışılacağını kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin kimsenin tavsiyede bulunamayacağına dikkati çeken Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu konudaki bazı açıklamalarının mahkemeye baskı kapsamına girdiğini savundu.

Seçimlerde "sıfır barajı" da uygun bulmadıklarını, bunun çok parçalı bir siyasi yapıya yol açacağını belirten Hamzaçebi, CHP olarak yüzde 3 barajını makul gördüklerini kaydetti. Hamzaçebi, seçim barajının düşürülmesi halinde, Türkiye'nin daha istikrarlı bir ülke olacağını vurguladı.

-"Kimse kimseyi kandırmasın"

Bugün komisyon görüşmeleri başlayacak olan "İç Güvenlik Paketi"ne değinen Hamzaçebi, bu paketle mülki amirlere aşırı yetki verildiğini, emniyet teşkilatı personelinin gruplandırıldığını belirtti. Bunları doğru bulmadıklarını, bu nedenle komisyonda tasarının düzeltilmesi için çalışacaklarını kaydeden Hamzaçebi, tasarının düzeltilmemesi, Anayasa'ya aykırılık teşkil etmesi durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gidebileceklerini ifade etti.

Hamzaçebi, Başbakan Davutoğlu'nun Başdanışmanı Etyen Mahçupyan'ın, Abdullah Öcalan ile ilgili açıklamasını da değerlendirdi. Akif Hamzaçebi, "Sayın Danışman, Öcalan'ın istediğini aldığını söylüyor. Bu cümle her şeyi özetliyor. Öcalan'ın talepleri karşısında pasif durumda olan bir hükümet var" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde, doğalgaza yüzde 6 indirim sağlanacağı açıklamasına değinen Hamzaçebi, bunun bir başarı olarak sunulduğunu ancak Türkiye'nin Rusya'ya neler verdiğinin tartışılmadığını söyledi. Ekonomisi bozuk olan Rusya'nın da doğalgaz satmaya ihtiyacı olduğuna işaret eden Hamzaçebi, "Biz onlara nükleer santralle istediklerini veriyoruz. Karşılığında yüzde 6 indirim sağlandı. Kimse kimseyi kandırmasın" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement