CHP İstanbul Milletvekili Eyidoğan Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP İstanbul Milletvekili Eyidoğan Açıklaması

CHP İstanbul Milletvekili Eyidoğan Açıklaması

"Yapı denetim uzmanları, iş güvenliği uzmanları değildir"

23.10.2014 13:19

CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, yapı denetim uzmanlarının iş güvenliği uzmanı olmadığını belirterek, bu konuda  yetki kargaşasının büyük sorunlara yol açacağını söyledi.

Eyidoğan, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de inşaat sektöründe meydana gelen ölümlü iş kazalarının diğer sektörlerle karşılaştırıldığında açık ara önde olduğunu ifade ederek, her yıl meydana gelen ölümlü iş kazalarının yüzde 35'inin inşaat sektöründe yaşandığını kaydetti. Sektör çalışanlarının diğer sektörlere oranla üç kat fazla ölüm, iki kat daha fazla yaralanma riskiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Eyidoğan, yapı iş kolundaki kazaların yaklaşık yüzde 4'ünün ölümle sonuçlandığına işaret etti.

İstanbul Mecidiyeköy'de Torunlar Şirketi'ne ait gökdelen inşaatında asansörün düşmesi sonucu 10 işçinin ölümünün ardından inşaatlarda denetim konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Eyidoğan, yapı denetim kuruluşlarının işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlaması konusunda tanım ve kavram kargaşası yaratıldığını savundu.

Eyidoğan, tarafların 13 yıl önce çıkarılan Yapı Denetim Kanunu'nun uygulamasından memnun olmadığını ve bütün bileşenlerin yasanın mağduru haline geldiğini belirterek, düzenlemenin, yapısı ve işleyişi gereği tam zamanlı yapılan bir denetim mekanizması öngörmediğini vurguladı. İnşaat faaliyetlerinin, aktif ve devamlı personel değişikliğine uğrayabilen, günlük personel çalıştırılabilen dinamik çalışma sistemi olduğuna işaret eden Eyidoğan, "Yapı denetim kuruluşu denetimini yapıp inşaat alanından ayrıldıktan sonra, yüklenici tarafından işe alınan vardiyalı, günlük veya saatlik çalıştırılan bir personelin iş sağlığı ve güvenliğini nasıl sağlayacak? Sadece uygulama denetimi yapın, yapıyla ilgili teknik  kuruluş olan yapı denetim kuruluşları,  denetlediği inşaatların günlük çalışmalarına yetişmesi mümkün değil" dedi.

İş yerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasayla "iş güvenliği uzmanları"nın yetkilendirildiğine dikkati çeken Eyidoğan, yapı denetim kuruluşlarının yüklenici adına değil, yapı sahibi adına denetim yaptığını ve bu kuruluşların bünyesinde iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulunmadığını söyledi.

Eyidoğan,  inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliğinin şantiyede tam gün çalışan müteahhit, şantiye şefi ve görevli iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimlerinin sorumlu olması gerektiğini belirterek, "Bu konuda uygulamada sorun var. İş sağlığı ve güvenliği için uygulamada müteahhidin gerekli dikkati, enerjiyi, özeni, ilgiyi  sarfetmemesi,  denetimlerin ilgili kuruluşlarca yapılmamasından kaynaklanan sorunlar var. Yapıyla doğrudan ilişkisi olamayan asansörlerin bakımı, onarımını müteahhidin ilgili firmayla yapması,  bu konuda iş güvenliği  uzmanlarının rapor vermesi gerekiyor. Torunlar'daki kazadan sonra  sanki bu işi  yapı denetim uzmanları yapsın gibi bir durum oluştu. İş güvenliği uzmanları ne yapacak? Yetki kargaşası daha büyük sorunlara yol açar. İnşaat sahasında elma ile armudun ayrılması lazım" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP İstanbul Milletvekili Eyidoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement