Çözüm Süreci - Son Dakika
Güncel

Çözüm Süreci

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Paker."Bundan sonra bireyi koruyan, bireyi kutsallaştıran, devlet yerine bireyin kutsallığını tanıyan bir hukuka geçmek üzere önümüzde önemli ve ciddi bir süreç var".

01.06.2013 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, "Bundan sonra bireyi koruyan, bireyi kutsallaştıran, devlet yerine bireyin kutsallığını tanıyan bir hukuka geçmek üzere önümüzde önemli ve ciddi bir süreç var" dedi.

Paker ile başkanvekili Sibel Eraslan, sekreter Ayhan Ogan ve üyeler Abdurrahman Kurt, Mahmut Arslan ve Mehmet Uçum, Erzurum Kuğulu Park'ta bir lokantada basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşma yapan Grup Başkanı Paker, bölgede hem barış özleminin hem de barış isteğinin çok yoğun olduğunu belirterek, insanların bundan sonra daha iyi yaşamak ve geleceklerinden emin ve güvenli yaşamak istediklerini söyledi.

Bu arzularını yerine getirmek için ve mevcut çocuklarının istikbalini temin etmek için her iki taraftan kaybettikleri evlatlarının acılarını unutmayıp, bağırlarına taş basmaya hazır olduklarını vurgulayan Paker, "Tabii ki sürecin sonunda doğal olan bir demokratikleşme süreci var. Bu demokratikleşme talebine en basit anlamıyla eşitlenme diyebiliriz. Bölgedeki insanlar eşit olmadığı kanaatinde ve tabii de onlara eşit olmayan muameleler yapılmış. Eşitlenmenin ötesinde gerek demokratikleşme gerekse daha önemlisi insan hakkına doğru yapılacak girişimler önümüzdeki 5, 10 yılların siyasal sorunu olacak diye düşünüyorum. Çünkü şu anda Türkiye'deki geçerli hukuk, eski dönemin hukukudur. Temel olarak devleti koruyan bir hukuktur. Bundan sonra bireyi koruyan, bireyi kutsallaştıran, devlet yerine bireyin kutsallığını tanıyan bir hukuka geçmek üzere önümüzde önemli ve ciddi bir süreç var."

Bütün bulguları, ayrıntılarıyla Ankara'daki siyasi karar vericilere sunacaklarını ifade eden Paker, "Umuyoruz ki bundan sonra çizilecek yol haritasında Türkiye çatışmasız bir dönemin ötesinde, gerçek insan haklarına layık bir yaşama geçecek" diye konuştu.

Sekreter Ogan da 10 Nisan-1 Haziran 2013 tarihleri arasında 8 haftada yaptıkları çalışmalar kapsamında sivil toplum kuruluşları, dernek başkanları, vakıf, sendika başkanları, oda, baro başkanları, şehrin eşrafı, kanaat önderlerinden oluşan kişilerle görüştüklerini belirterek, "Tabiri caizse gittiğimiz yerlerdeki yerel akil insanlarla 15 toplantı yapmışız. Bu toplantılara 3 bin 20 kişi katılmış. Yine halk buluşmaları için 15 toplantı yapmışız, buna 7 bin 200 kişi katılmış" şeklinde konuştu.

Gittikleri illerdeki üniversitelerde yaptıkları toplantılara hem öğrencilerin hem öğretim üyelerinin yer aldığı 13 toplantıya 4 bin 100 kişinin katıldığını vurgulayan Ogan, esnaf ve çarşı ziyaretlerini 9 yerde yaptıklarını ve 370 kişiyle görüştüklerini vurguladı.

Ogan, 12 aile ziyareti yaparak toplam 55 kişiyle görüştüklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Çay ocağı, kahve sohbetleri yapmışız. Bu sohbetlere 540 kişi katılmış. Köy, mahalle ziyaretleri yapmışız 5 yerde, toplamda köy ve mahallede oturan 750 kişiyle görüşmüşüz. Vakıf, dernek, yurt, medrese ziyaretleri yapmışız 4 yerde, bu ziyaretlere oralarda bulunan 40 kişiyle görüşmüşüz. 4 cemevini ziyaret etmişiz, yaklaşık 600 kişi katılmış bu ziyaretlere. Cuma namazı sohbet toplantıları yapmışız 4 yerde, 400 kişi katılmış. 5 yerel televizyon ve radyo programlarına katıldık. Ulusal televizyonlarda 10 programa katıldık. Bir yerde 1 Mayıs kutlamalarına katılmışız, bin 500 kişinin katıldığı bir tören. İnsanların kutsal saydığı bir yeri ziyaret etmişiz. Basın toplantısı yapmışız 2 tane, boşaltılan 3 köyü ziyaret etmişiz. İki tane toplu mezar ziyareti yapmışız. Bizleri yol üzerinde karşılayan insanlar olmuş, bu gruplardan yaklaşık 5 yerde karşılamalar olmuş, 950 kişi katılmış buna. İki yerde taziye ziyaretleri yapmışız cenaze dolayısıyla 200 kişi katılmış bu toplantılara. Bir yerde yemekli toplantı yaptık 200 kişilikti. İstanbul'da da Doğu Anadolu Bölgesi'nin Hemşehri Dernekleriyle toplantı yapmışız, 50 kişi katılmış. 16 Kanaat önderlerini evinde ziyaret ettik." - Erzurum

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement