Dağdeviren: "Piri Reis Haritası Dünya Kültür Mirası Oldu" - Son Dakika
Güncel

Dağdeviren: "Piri Reis Haritası Dünya Kültür Mirası Oldu"

Dağdeviren: "Piri Reis Haritası Dünya Kültür Mirası Oldu"

Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Nafiz Dağdeviren, Piri Reis'in çizdiği ilk dünya haritasının dünya kültür mirasında saygıdeğer bir yer kazandığını söyledi.

12.01.2014 12:58

Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü'nden Öğretim Görevlisi Nafiz Dağdeviren, Piri Reis'in çizdiği ilk dünya haritasının dünya kültür mirasında saygıdeğer bir yer kazandığını söyledi.

Dağdeviren, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İşletme Kulübü tarafından düzenlenen "Piri Reis'in 1. Dünya Haritasının 500. Yılı" faaliyetleri kapsamında "Piri Reis ve Eserleri" konulu konferansta, Piri Reis'in ünlü bir Türk denizcisi, gemi kaptanı, coğrafya bilgini, iyi bir gözlemci ve araştırmacı olduğunu söyledi.

Piri Reis'in, Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri ve siyasi alanda en parlak dönemini yaşadığı 16. yüzyılda ünlü bir komutanı olan amcası Kemal Reis'in yanında küçük yaşlarda denizciliğe başladığını anlatan Dağdeviren, "1470 yıllarında Gelibolu'da doğduğu tahmin edilen Piri Reis, ilk denizcilik tecrübelerini amcası Kemal Reis'in yanında kazanır. 1496 yılında amcası ile birlikte Osmanlı hizmetine girer. 1513 yılında Gelibolu'da çizdiği ilk dünya haritası insanlığın elinde mevcut en doğru, en eski dünya haritası olarak tarihe geçmiş ve dünya kültür mirasında saygıdeğer bir yer kazanmıştır" dedi.

Piri Reis'in dünya haritaları dışında bir diğer önemli eserinin de denizcilik hayatı boyunca yapmış olduğu gözlemler ve topladığı kaynak belgelerden yararlanarak hazırladığı "Kitab-ı Bahriye" olduğunu belirten Dağdeviren konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kitab-ı Bahriye, bilimsel esaslara dayalı, askeri ve sivil kullanıcıların yararlanması amacına yönelik olarak Akdeniz'in neredeyse tüm kıyılarına ait coğrafi, ekonomik ve sosyal bilgileri içeren bir atlas olması yanı sıra, içerisinde coğrafi konuların anlatımına yönelik manzumeler ve haritası yapılan bölgeye ait metinsel bilgileri de içeren edebi bir eserdir. Piri Reis, 1526 yılında tamamladığı bu eserini Pargalı Damat İbrahim Paşa aracılığıyla dönemin Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman'a sunmuş ve büyük övgü almıştır. Ne yazık ki bütün bu muhteşem eserleri hazırlayan Piri Reis, kendisi hakkında çıkarılan politik bir dedikodu yüzünden daha önce övgüsünü kazandığı kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle idam edilmiştir."

Kitab-ı Bahriye'nin kopyalarının bugün Avrupa'nın çeşitli kütüphanelerinde bulunduğunu belirten Dağdeviren, "Birinci kitabın suretleri İstanbul'da Topkapı Sarayı'nda, Nurosmaniye Kütüphanesi'nde ve Süleymaniye Kütüphanesi'nde, Bolonya'da Bibliotheque de l'Universite'de, Viyana'da Nationalbibliothek'te, Dresden'de Staatbibliotek'te, Paris'te Bibliotheque Nationale'de, Londra'da British Museum'da, Oxford'da Bodlein Library'de, Baltimore'da Walters Art Gallery'de; ikinci kitabın suretleri de İstanbul'da Topkapı Sarayı'nda, Köprülüzade Fazıl Ahmed Paşa Kütüphanesi'nde, Süleymaniye Kütüphanesi'nde ve Paris Kütüphanesi'nde bulunuyor" dedi.

Konferansı sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Öğretim Görevlisi Nafiz Dağdeviren'e, Çukurova Üniversitesi İşletme Kulübü tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dağdeviren: 'Piri Reis Haritası Dünya Kültür Mirası Oldu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement