Dalyan Kanallarının Kirletildiği İddiası - Son Dakika
Yerel

Dalyan Kanallarının Kirletildiği İddiası

Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, Dalyan'ın, Avrupa'nın en iyi korunan açık alanı olarak tescillendiğini söyledi.

21.07.2011 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dalyan Belediye Başkanı Arif Sarı, Dalyan'ın, Avrupa'nın en iyi korunan açık alanı olarak tescillendiğini söyledi.

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Beldesi Belediye Başkanı Sarı, Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin ve turizm işletmecisi Özay Akdoğan ile basın toplantısı düzenleyerek, "Dalyan kanallarının kirletildiği" yönündeki haberleri yalanladı.

İngiliz "The Times" dergisince 2008 yılında İztuzu Kumsalı, Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti'nin Avrupa'nın en iyi korunan açık alanı olarak tescillendiğini hatırlatan Sarı, "Dalyan'da Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı birçok araştırma, koruma ve izleme faaliyetini Dalyan Belediyesi, Sivil Toplum Örgütleri ve Dalyan beldesi sakinleriyle iş birliği içinde yürüttü. Geçtiğimiz yıl 800 bin turist ağırlayan bölgemizde, turist sayısının bu yıl 1 milyona çıkmasını bekliyoruz. Beldeye gelen ziyaretçilerin bir çoğu gezi tekneleriyle yöremizi geziyor" diye konuştu.

Sarı, Dalyan'da 265'i ticari, 118'i balıkçı olmak üzere kooperatife kayıtlı 383 tekne bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Halkımızın önemli geçim kaynaklarından biri olan tekne gezilerinin, bölgenin hassas ekolojik dengesine ve doğal güzelliğine zarar vermeden yürütülmesi için yapılan çalışmalar neticesinde mevcut motorlu teknelerinin elektrikli motora dönüştürülmesi alternatifini destekliyoruz.

Bunun yanında Dalyan kanalında çalışan teknelerin sintine ve atık suları belediyemizce toplanıyor. Böylelikle kanal suyuna yakıt artıkları karışmıyor. Ayrıca kanaldan ve atık su toplama sistemimizden periyodik olarak su örnekleri alınarak ölçümler yapılıyor. Dalyan Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı öncülüğünde Dalyan Tekne Kooperatifi ve Dalyan Belediyesinin katkılarıyla yürütülen 'Mavi Deniz Özgür Caretta, Yenilenebilir Kaynaklı Elektrik Motorlu Tekne Sistemi Projesi' kapsamında, Dalyan kanalları üzerinde içten yanmalı, yüksek emisyon oranlı, fosil yakıtla çalıştırılan gezi teknelerinin motorları, çevre dostu elektrikli motorlu sisteme dönüştürülüyor. "

-"ÇEVRECİ TEKNE ESNAFI KURALLARA RİAYET EDİYOR"-

Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin ise Dalyan Deltası'nın korunmasının Dalyan tekne esnafı ve Dalyan halkına borçlu olunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Çamur banyoları, Köyceğiz Gölü, Sultaniye Kaplıcaları, Kaunos Antik Kenti ve Dalyan Boğazağzı Plajı ile bütünleşip Akdeniz'e açılan Dalyan kanalları, alt yapının oluşumuyla hızla temiz bir görüntüye kavuştu. Yoğun tekne trafiğinin olduğu aylarda iskelede bulunan sintine toplama deposu ve sintine alım flaşları sayesinde tekne içinde az da olsa biriken yağ ve mazot kanala karışmadan tekne dışına alınarak atık su ayrıştırma merkezine gönderiliyor. Çevreci ve geleceğini düşünen tekne esnafı bu kurallara riayet ediyor. "

Turizm işletmecisi Özay Akdoğan da yıllardır güneş enerjisi ve elektrik enerjisiyle çalışan teknelerin yaygınlaştırılması projesini desteklediklerini belirterek, "motorlu tekneler kullanılarak Dalyan kanalları ölüyor" denilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

- MUĞLA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dalyan Kanallarının Kirletildiği İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement