Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Orhun Kitabeleri'ni Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Orhun Kitabeleri'ni Ziyaret Etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moğolistan'da Orhun Kitabeleri'ni ziyaretinde, "Orhun, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarına baktığımız zaman aslında onlar bize rehber oluyor, rehber olması gerekiyor, bize ışık tutuyor" dedi.

12.04.2015 14:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moğolistan'da Orhun Kitabeleri'ni ziyaretinde, "Orhun, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarına baktığımız zaman aslında onlar bize rehber oluyor, rehber olması gerekiyor, bize ışık tutuyor" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak için Moğolistan'a gelen Çavuşoğlu, Cengiz Han Havalimanı'ndan helikopterle başkentin güneybatısında bulunan Karakurum bölgesine gitti. Çavuşoğlu'na Moğolistan Savunma Bakan Yardımcısı Battur Avirmed, Türkiye'nin Ulan Batur Büyükelçisi Murat Karagöz ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Ulan Batur Koordinatörü Ekrem Kalan eşlik etti.

Yolda pilotun daveti üzerine kokpite geçen Çavuşoğlu, bozkırlardaki Moğol çadırlarıyla vahşi at ve geyik sürülerini gözlemledi.

Çavuşoğlu, TİKA tarafından 2008 yılında yaptırılan ve Orhun Kitabeleri'nin sergilendiği Höşöö Tsaidam Müzesi'ni ziyaret ederek yetkililerden eserlerle ilgili bilgi aldı.

Türkiye'nin Orhun Yazıtları'nı ziyaret eden ilk Dışişleri Bakanı olmaktan onur duyduğunu ifade eden Çavuşoğlu, TİKA tarafından bölgeye kazandırılan müzenin Türk tarihinde önemli yere sahip eserlerin korunarak sergilenmesine vesile olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde toprak yoldan bölgeye ulaşarak anıtları ziyaret ettiğini anımsatan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla TİKA tarafından yaptırıldığını söylediği 46 kilometrelik Bilge Kağan yolunu inceledi ve Orhun Yazıtları'na bu yolu kullanarak gitti. Çavuşoğlu, Bilge Kağan yolunun açılışının Cumhurbaşkanı Erdoğan ya da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapılacağını söyledi.

Türkiye'nin TİKA tarafından yürütülen çalışmalarla atalarının mirasına sahip çıktığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Burada Orhun, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarına baktığımız zaman aslında onlar bize rehber oluyor, rehber olması gerekiyor, bize ışık tutuyor" dedi.

Tonyukuk abidelerini de müze haline getireceklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Bugün burada bulunmaktan çok büyük gurur duydum, duygulandım" dedi.

Daha sonra geleneksel Moğol kıyafeti giyerek Moğol çadırında öğle yemeğine katılan Çavuşoğlu'na Moğol atı hediye edildi. Bakan kendisine hediye edilen ata "Toroslar" adını verdi ve bir süre Moğol çadırları arasında at bindi.

Yüzde 90'ı Budist olan Moğolistan'da UNESCO Dünya Kültür Mirasları arasında yer alan Endenezuu adlı Budist manastırını gezen Çavuşoğlu'na, tapınak yetkilileri tarafından Budizm'in temel öğretilerine dair bilgi verildi. Manastırdaki Budizm figürleriyle rahip adayı olan çocukların ezber çalışmalarını izleyen Çavuşoğlu, Moğol yetkililerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Orhun vadisindeki bir başka önemli müze olan Karakurum Müzesi'nde incelemelerde bulanan Çavuşoğlu, müzede sergilenen ilk Türk devletlerine ait eserler hakkında bilgi aldı. Müzedeki müzik dinletisini dikkatle dinleyen Çavuşoğlu, çocukların danslarını izledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun yarın Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Basbakan Noroviin Altanhuyag ve Dışişleri ve Ticaret Bakanı Luvsanvandan Bold ile görüşmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Orhun Kitabeleri'ni Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement