DİYARBAKIR - Osmanlı ve Mevlevi motiflerle bezenmiş tespihler sergileniyor - Son Dakika
Güncel

DİYARBAKIR - Osmanlı ve Mevlevi motiflerle bezenmiş tespihler sergileniyor

Diyarbakır'da ince işçilikle ve uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan, Osmanlı ve Mevlevi motiflerle bezenmiş tespihlerin sergisi açıldı.

22.04.2022 14:52  Güncelleme: 15:46

Diyarbakır'da ince işçilikle ve uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan, Osmanlı ve Mevlevi motiflerle bezenmiş tespihlerin sergisi açıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, "Feqiye Teyran Kültür ve Sanat Sezonu" çerçevesinde etkinleri sürüyor.

Tarihi Sur ilçesinde Ulu Cami içerisindeki Yazma Eser Kütüphanesi'nde, açılışı gerçekleştirilen "La Havle Tesbih" sergisi Mahir Turaner'in koleksiyonundan oluşuyor.

Sergide, tesbih sanatının en nadide örneklerinin bulunduğu, farklı malzemelerden yapılmış, Osmanlı ve Mevlevi motifleri ile bezenmiş ender tesbihler sergileniyor.

Necef, fil, mamut dişi, Osmanlı kehribar, zarlar ve haçlardan yapılan tesbihlerin en önemli özelliği, el işçiliği ve uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan motif ve nakış çalışmalarıyla dikkat çekiyor.

Eski model tesbihlerin tespih ustalarının kendi elleriyle, ceviz ağacından imal ettiği "kemane torna"da yapılmış olması ince nakışların kıymetini arttırıyor.

Tesbih kültürünün anlatılması ve hatırlanması amaçlanan sergi 7 Mayıs'a kadar açık olacak.

Serginin açılışında konuşan Vali Münir Karaloğlu, İslam sanatının en güzellerinden birisi olan tesbihin şükür, hamd ve sabrın nişanesi olduğunu söyledi.

Tesbih hediyesinin dostluğu bağlayıcı etkisinden bahseden Karaloğlu, şöyle devam etti:

"Diyarbakır'da yaşayan ve Türkiye'nin en önemli tespih koleksiyonerlerinden birisi olan Mahir Turaner'in koleksiyonunda bulunan nadide eserlerden oluşan bir tesbih sergisini açacağız. İnşallah bunu her sene Ramazan ayının son haftasında geleneksel hale getiririz. Çünkü Diyarbakır'ın gerçekten çok önemli bir tesbih kültürü var. İşte cami kapılarında, eski çarşı aralarında tesbih mezatlarını yapıldığı, insanların birbirine tesbih hediye ettiği, alıp sattığı önemli değerlerimizden bir tanesi bu sergimiz bugün açılıyor. Diyarbakır'da geçmişten bugüne taşıdığımız önemli değerlerimizden olan ve tesbih sanatıyla ilgili var olan değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak için bu ve benzeri etkinliklerimiz devam edecek."

Serginin hayırlı uğurlu olmasını dileyen Karaloğlu, vatandaşları sergiyi gezmeye davet etti.

Konuşmanın ardından Karaloğlu, Turaner, Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemil Alp tarafından serginin açılışı gerçekleştirildi.

Koleksiyoner Turaner, Karaloğlu ve beraberinde sergiye gezenlere tesbihler hakkında bilgi verdi.

DİYARBAKIR - Osmanlı ve Mevlevi motiflerle bezenmiş tespihler sergileniyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel DİYARBAKIR - Osmanlı ve Mevlevi motiflerle bezenmiş tespihler sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement