DSP'li Ağırbaş'tan "2011 Bireysel Silahsızlanma Yılı Olsun" Teklifi - Son Dakika
Güncel

DSP'li Ağırbaş'tan "2011 Bireysel Silahsızlanma Yılı Olsun" Teklifi

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, 2011 Yılının Bireysel Silahsızlanma Yılı Olarak İlan Edilmesine İlişkin Kanun Teklifi Verdi.

16.12.2010 17:08

DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, 2011 yılının Bireysel Silahsızlanma Yılı Olarak ilan edilmesine ilişkin kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinin gerekçesinde, dünyada ve Türkiye'de silahlanan bireylerin sayısında son yıllarda büyük artış yaşandığı vurguladı. Dünyada 875 milyona ulaşan silahların yüzde 74'ünün siviller, yüzde 22.9'unun Hükümet ve silahlı kuvvetler, yüzde 3'ünün polis, yüzde 0.1'inin silahlı muhalif grupların elinde bulunduğuna işaret edilen gerekçede "Türkiye'de bireysel silahlanma ile ilgili net istatistikler olmamasına rağmen 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere 10 milyonun üzerinde silah bulunduğu yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre her 10 kişiden 1'inde, her 3 evden ise 1'inde ateşli silah bulunmaktadır. Her 10 gençten biri delici-kesici alet, her 20 gençten biri ise ateşli silah taşımaktadır. Ortalama olarak her 65 kişiden birinin silahının olduğu Türkiye, silaha sahip olma sıralamasında dünya ülkeleri arasında 20'nci sırada yer almaktadır. Yüksek düzeyde bireysel silahlanmanın yaşandığı ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kişi bu silahların kurbanı olmaktadır. Her yıl 28 Eylül "Bireysel Silahsızlanma Günü' olarak ve Haziran ayının ilk haftası ise "Silah Şiddetine Karşı Küresel Eylem Haftası' olarak ilan edilmesine ve tüm dünya genelinde, silah kullanımını engellemeye yönelik bir bilinç oluşturulmaya çalışılmasına rağmen bireysel silahlanmanın önü bir türlü alınamamaktadır" denildi.

Dünyada her gün bin kişinin silahın ateşlenmesi sonucu hayatını kaybettiği, 3 katı kadarının ise ciddi yaralanmalara maruz kaldığı ifade edilen gerekçede, Türkiye'de bireysel silahlanmanın ve silah kullanımının önüne geçmek için ülke çapında kolektif çalışmalar yapılması gerektiği belirtildi. Teklifte "Sigaraya karşı yapılan kampanyanın bir benzeri, silahlanmaya karşı da yapılmalı ve toplumsal bir seferberlik başlatılmalıdır" denildi.(ANKA)

EG/ÖMR

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel DSP'li Ağırbaş'tan '2011 Bireysel Silahsızlanma Yılı Olsun' Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement