Dünya Tüketiciyi Koruma Haftası - Son Dakika
Güncel

Dünya Tüketiciyi Koruma Haftası

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, elektrik enerjisi dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak, sayaç okuma bedeli gibi fatura bileşenlerinin haksız, hukuki temelden yoksun olduğunu savundu.

17.03.2016 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, elektrik enerjisi dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak, sayaç okuma bedeli gibi fatura bileşenlerinin haksız, hukuki temelden yoksun olduğunu savundu.

İzmir Adliyesi Baro Biriminde basın toplantısı düzenleyen Özcan, Birleşmiş Milletler'in, 15 Mart'ın içinde bulunduğu haftayı Dünya Tüketiciyi Koruma Haftası olarak ilan ettiğini ve "Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi"nin bu tarihte düzenlediğini hatırlattı.

2014 yılında yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile tüketici mahkemelerinin yanı sıra tüketici hakem heyetlerinin ihdas edildiğini ifade eden Özcan, "Her ne kadar hakem heyetleri yargı merci değilse de kendine özgü bir yapısı vardır. Bu bağlamda tarafsız ve bağımsız olması gerekir. Tüketici hakem heyetlerinin işlevleri, kararlarının ilam niteliğinde kabul edilip, o şekilde infaz edildiği ve diğer bazı düzenlemelere bakıldığında daha bir önem arz etmektedir" dedi.

Özcan, tüketici hakem heyetlerinin kaymakamlıklara bağlı olduğunu, Adalet Bakanlığı bünyesinde düzenlenmesinin başta bağımsızlık ve tarafsızlığı olmak üzere çoğu sorunları ortadan kaldıracağını söyledi.

Elektrik enerjisi dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak, sayaç okuma bedeli gibi fatura bileşenlerinin haksız, hukuki temelden yoksun olduğunu savunan Özcan, "Haksız şart içerisinde değerlendirip alınan bu paraların tüketicilere iade edilmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu da Yargıtayımız için takdire şayan bir yaklaşımdır. Baromuz da bir tüketici olduğundan kendisinden haksız olarak tahsil edilen kayıp-kaçak ve diğer haksız fatura bileşenleri için en kısa sürede hukuki girişimlerde bulunacaktır. Baromuz gerektiğinde bu hususta tüketicilere yol gösterebilir" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Tüketiciyi Koruma Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement