Dünyaca Ünlü Bir Ev: Casa Vicens - Son Dakika
Emlak

Dünyaca Ünlü Bir Ev: Casa Vicens

Dünyaca Ünlü Bir Ev: Casa Vicens

09.01.2018 20:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet veya hemen herkes tarafından bilinen adıyla, Antoni Gaudi. Barselona'da hayat verdiği eserler sayesinde ünü, ülkesiyle sınırlı kalmayıp dünyaya ulaşan ünlü mimarın yapıları arasında öyle bir tanesi var ki, inşasının üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen hala sayısız insana ilham kaynağı olmayı başarıyor. Bu eser, Gaudi'nin henüz otuzlu yaşların başında olmasına rağmen ustalıkla ele alıp, otuzlu yaşlarının sonunda tamamladığı, Vicens ailesine özel ev; Casa Vicens.

Modernizmin kanatları altındaki Mozarabik esintiler

Barselona'ya öyle ya da böyle yolu düşen herkesin rastladığında, hayranlıkla bakakaldığı Casa Vicens, Gaudi'nin, Manuel Vicens i Montaner tarafından görevlendirilmesiyle 1883 – 1888 yılları arasında yaptığı sıra dışı bir ev. Mozarabik kültürün neoklasik ve modernizm akımlarıyla iç içe geçtiği eser, aynı zamanda Art Nouveau tarzını da yansıtıyor. Dikkat çekici dış görünüşünü, Gaudi'nin etkilendiği çiçeklere borçlu olan yapının çatı kısmında ise kubbeler yer alıyor. İlgili alana çıkıldığında çevrenin keyifle seyredilebilmesini sağlayan Casa Vicens'in iç bölümleri de en az dışı kadar kusursuz.

Gaudi'nin üç boyutlu algısı yaratacak figürlerle donattığı evin her bir odası, bambaşka bir deneyim sunuyor. Doğa kaynaklı figürlerin ağırlıkta olduğu yemek odası, kubbe boyasıyla öne çıkan ve adeta gökyüzüne uzanan oturma odası ve floranın renklerini eksiksiz yansıtan süslemeler, Casa Vicens'in kendine özgülüğünün imzası niteliğinde.

Artık ziyaret edilebilen yapı UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde

Yüz yılı aşkın süredir tüm ihtişamıyla ayakta kalan eserin, daha uzun yıllar ayakta kalabilmesi adına restore edilmesi gerekiyordu. 2015'ten 2017'nin son aylarına kadar süren restorasyon işleminin tamamlanmasının ardından Casa Vicens, müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı. Her noktası aslına sadık kalınarak restore edilen ve iyileştirilen eser, Gaudi'nin ilk başyapıtı sayıldığı için ayrı bir önem taşıyor.

Arz ettiği önem nedeniyle UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne dahil olan ve modern zamanların mimari mirasına olağanüstü yaratıcı bir katkı şeklinde nitelendirilen yapı, ziyarete gelenleri bir sürprizle karşılıyor. İspanyol ressam Francesc Torrescassana i Sallarés'in 32 tablosu ve Antoni Gaudi'nin yaptığı mobilyaların koleksiyonunun da bulunduğu ev, bu detaylarla daha da değer kazanıyor. Gaudi'nin hayata bakış açısı ve sanat anlayışının ilginç bir yansıması haline gelen Casa Vicens, Katalan Modernizm'inin yolunu açan eserlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Barselona gezisi planlıyorsanız ve Gaudi'nin eserlerini görmeden dönmeye niyetli değilseniz, Casa Vicens, haftanın her günü 10.00 ila 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Dünyaca Ünlü Bir Ev: Casa Vicens - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement