Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: "Kazanan Milletimiz Olmuştur" - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: "Kazanan Milletimiz Olmuştur"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016 yılı Türkiye’nin ekonomik alanda sıçrama yapacağı bir yıl olacağını söyledi.

03.11.2015 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016 yılı Türkiye'nin ekonomik alanda sıçrama yapacağı bir yıl olacağını söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1 Kasım Pazar günü yapılan Milletvekili seçimleri ardından yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye 1 Kasım itibariyle büyük bir sınavı başarıyla geçtiğini, seçim sonuçlarının milletin istikrara olan ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi. Sandıktan çıkan kararla milletin tek başına güçlü bir iktidarla yola devam dediğini belirten Bakan Zeybekci, milli iradenin istikrardan yana tecelli ettiğini söyleyerek şunları söyledi:

"Kazanan milletimiz olmuştur, Türkiye olmuştur, demokrasi olmuştur. 7 Haziran'dan bu yana yaşanan olumsuz gelişmeler milletimize istikrardan başka bir çıkış yolu olmadığını bir kez daha göstermiştir. Türkiye son 5 ayda, bir koalisyon ihtimalinin bile ülke için ne kadar zararlı sonuçlara yol açabileceğini gördü. Geçen Hazirandan bu yana ülkemizde yaratılmış olan terör destekli belirsizlik ve umutsuzluk ortamı ekonomimizi dış dünyadakinden fazla bir dalgalanma ve spekülatif hareketler içine sokmuştu.

Biz ısrarla bu durumun geçici olduğunu ekonomimizin temel göstergelerinin söylenenlerin tersini işaret ettiğini, endişeye gerek olmadığını vurgulayageldik. Bir bardak suda fırtına yaratmak isteyenlerin oyununa gelmeyelim diye uyarı ve çağrılarımızı sürekli yaptık. Bu durumdan kurtulmanın en kesin yolunun "Tek Başına İş Başına" olduğunu kapı kapı dolaşarak milletimize açık yüreklilikle anlattık. Hamdolsun milletimiz, felaket tellallarına aldırış etmeden 1 Kasım günü bu çağrıya büyük bir destekle cevap verdi ve bize tekrar ülkemizi içine düşürüldüğü karanlıktan aydınlığa çıkarma görevini verdi.

Son 5 aylık dönemde yaşananlar milletimizin unuttuğu, bir daha hatırlamak istemediği siyasal çekişmeleri kısır koalisyon tartışmalarının yol açtığı sorunları ve ağır ekonomik faturaları tekrar hafızalarda canlandırdı ve engin bir ferasete sahip halkımızın "Güçlü bir siyasi iktidarın, hem siyasi istikrarı hem de ekonomik istikrarı beraberinde getireceği ve ülkemizin uluslararası alandaki konumunu daha da güçlendireceği" fikrine sarılmasını sağladı".

Daha sandıklar açılmaya başladığından itibaren, tek başına iktidar resminin ortaya çıkmasıyla birlikte karamsarlık ortamı hızla dağılmaya başladığını ve Türk Lirasının, dolar ve euroya karşı 2008'den bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdiğini belirten Zeybekci, "Bu gelişme ile birlikte, TL gelişmekte olan ülkeler arasında %3'ün üzerinde pozitif ayrıştı. Aynı şekilde borsa da 2 Kasım günü %5'in üzerinde yükselerek güne başladı. Bu yükseliş eğilimi önümüzdeki dönemde de sürmeye devam edecektir.

1 Kasım seçimleri yalnızca kısa geçmişte yaşanan olumsuzlukları yok etmekle kalmadı, aynı zamanda bize gelecek 4 yıl için, güçlü siyasi istikrara dayalı tecrübeli kadrolarla yönetilen öngörülebilir ve güvenilir bir Türkiye hediye etti".

Önümüzdeki dönemde Türkiye, büyüme performansını güçlü bir biçimde sürdürmeye; üretimini, ihracatını, istihdamını, yatırımlarını artırmaya devam edeceğini açıklayan Ekonomi Bakanı Zeybekci açıklamasına şöyle devam etti: "2016 yılı Türkiye'nin ekonomik alanda sıçrama yapacağı bir yıl olacaktır. Diğer taraftan, TL'nin değer kazanması ile birlikte kurların enflasyon üzerindeki baskısı azalacak olup, faiz oranlarında da aşağı yönlü bir eğilim söz konusu olacaktır. Bu sayede ülkemizde yatırımlar çok daha cazip bir hale gelecektir. Halihazırda Türkiye ekonomisine güvenin bir göstergesi niteliğinde olan doğrudan yabancı yatırım girişi ilk 8 ayda %35,5 artmış olup, bu yatırımlar hem 2015 sonu itibariyle hem de 2016'da artmaya devam edecektir.

Önümüzdeki 4'üncü Ak Parti hükümeti döneminde hiç kuşkunuz olmasın, ekonominin yapısal sorunlarına da kalıcı çözümler üretecek adımları kararlı bir şekilde atmaya devam edecek ve ekonomik altyapıyı destekleyecek büyük kamu yatırımlarına hız kesmeden devam edeceğiz. Milletimizden aldığımız bu büyük desteğin gücüyle, dünya ekonomisiyle entegre olma çabalarımıza da hız vereceğiz. Türkiye'de çarklar yeniden güçlü bir şekilde dönmeye başlayacaktır. Bu dönemde, istikrarsızlık endişesi ile ertelenen yatırım ve tüketim kararlarının da devreye girmesi ile büyümemiz hız kazanacaktır. Büyümenin önümüzdeki yıllarda yüzde 5'ler düzeyinde gerçekleşmesi Türkiye için bir sürpriz olmayacaktır. Yakaladığımız büyüme oranları ile iş gücüne katılım oranından daha yüksek istihdam yaratarak, işsizlik oranlarında da iyileşmeler göreceğiz.

Bu çerçevede, daha önce de açıkladığımız üzere önümüzdeki dönemde, 2012 yılından bu yana başarı ile uyguladığımız bölgesel teşvik sistemimizi geliştirerek, yatırımların artarak devam etmesini sağlayacağız.

Ayrıca ihracatta yaşayacağımız olumlu gelişmeler neticesinde net ihracatın büyümeye sağlayacağı pozitif katkı ile yeni bir ihracata dayalı büyüme dönemine girilecek ve kalıcı bir trend yakalanacaktır.

Bu arada, dış ticaret açığımızdaki gerilemenin yıl sonuna kadar artan bir hızla devam edeceğini, paritedeki gerilemenin baz etkisinin ortadan kalkmaya başlamasıyla 2016 yılından itibaren ihracatımızda tekrar bir artış dönemine gireceğimizi de ifade etmek isterim. Tabii ihracatımızın ne kadar artacağı Türkiye'nin performansı kadar hedef pazarlarımızdaki büyümeye ve bu ülkelerin talebine bağlı. Bu gelişmeler ışığında hizmet ticareti fazlası, Serbest Bölgeler net ihracatı ve bavul ticaretini de eklediğimizde ihracatımızın ithalatı karşılama oranında tarihi rekor seviyelere ulaşacağımızı da olumlu ortama katkı sağlayacak önemli bir ilerleme olarak vurgulamak isterim".

Dış ticaret açığındaki daralmayla paralel olarak, cari açığın iki yıldır düşüş eğilimi içerisinde olduğunu belirten Zeybekci, bu düşüş eğiliminin yıl sonuna kadar devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Önümüzdeki dönemde, istikrarın getirdiği olumlu ortam ve alacağımız tedbirlerle bir taraftan milli gelirin artarken, cari açığın gerileyeceğini ve cari açığın milli gelirimize oranının yüzde 5'lerin altına indiğini görüleceğini ifade eden Zeybekci, "Bu sayede, inşallah cari açığın ekonomimiz açısından sorun olmaktan çıkacağına şahit olacağız. Son dönemlerde sürekli siyasi istikrarsızlığa vurgu yapan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının, Türk ekonomisinde yaşanmasını beklediğimiz olumlu gelişmelere paralel olarak kredi notumuzda iyileştirmeye gitmelerini bekliyoruz".

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Biz Türkiye olarak yeniden çizilen dünya ekonomik haritasında edilgen bir ülke olarak değil etken bir ülke olarak yolumuza devam etmek zorundayız. Bunun için de daha fazla güç, enerji ve çabaya ihtiyacımız var. Milletimiz bize bu güç ve enerjiyi hamdolsun dün itibariyle verdi" ifadelerini kullandı ve bundan sonra bu güç ve enerji ile Türkiye'yi kalkındırma yolunda durmadan çalışmaya devam edeceklerini söyledi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: 'Kazanan Milletimiz Olmuştur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement