Eski ABD Savunma Bakanı Panetta, Obama'yı Eleştirdi - Son Dakika
Güncel

Eski ABD Savunma Bakanı Panetta, Obama'yı Eleştirdi

Panetta, yeni kitabında, Obama’nın halkına karşı kimyasal silah kullanan Esed’e karşı sınırlı askeri eylemde bulunmaya karar verip daha sonra fikir değiştirmesinin “tüm dünyaya yanlış mesaj gönderdiğini ve Amerika'nın kredibilitesine darbe vurduğunu” yazdı Panetta, Irak'tan Amerikan askerlerini çekerken geride küçük bir birlik bırakılsaydı bugün Irak'ta daha farklı bir ortamın farklı olabileceğini savundu.

04.10.2014 01:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin eski Savunma Bakanı Leon Panetta, ABD Başkanı Barack Obama'nın, halkına karşı kimyasal silah kullanan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e karşı sınırlı askeri eylemde bulunmaya karar verip daha sonra fikir değiştirmesinin "tüm dünyaya yanlış mesaj gönderdiğini ve Amerika'nın kredibilitesine darbe vurduğunu" yazdı.

ABD'nin 2011-2013 yılları arasında Savunma Bakanlığı görevini üstlenin Panetta,  "Değerli Savaşlar" isimli yeni kitabında Obama yönetimini eleştirdi.

Haftaya piyasaya çıkacak kitabın erken kopyasını alan bazı Amerikan medya organlarına göre Panetta, Obama'nın kimyasal silahlar kullanan Esed'e karşı sınırlı askeri eylemde bulunmaya karar verip daha sonra fikir değiştirmesinin "tüm dünyaya yanlış mesaj gönderdiğini" kaydetti.

Panetta, kitabında, "Başkan Obama bocaladı ve sonuç olarak bunu, Amerika'nın kredibilitesine bir darbe olarak hissettim. Başkumandan olarak başkan bir kırmızı çizgi çekerse bu çizgi geçildiği zaman harekete geçmesi hayati önemdedir" ifadesini kullandı.

Kitabının Irak bölümünde, kamusal olarak ve perde arkasında, 2011 yılında ABD askerleri çekilirken geride küçük bir birliğin bırakılması gerektiğini yönetime söylediğini belirten Panetta, "Bu küçük ABD askeri birliği, ülkeyi sarıp sarmalayan mezhep çatışmaları ve El Kaide'nin yeniden canlanmasıyla nasıl başa çıkılacağı noktasında Irak ordusuna etkili danışmanlık yapabilirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Panetta, Irak'taki durumun bozulması konusunda eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki'ye de kitabında suçladı. IŞİD'in saldırılarının Irak'ın El Kaide'nin yeni güvenli bölgesi olması riskini ciddi oranda artırdığını ifade eden Panetta, "Bu tam da 11 Eylül saldırıları öncesi Afganistan'da olanlardı" diye yazdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, Obama'nın dış politikasını eleştiren çoğu eski yönetim yetkililerinin, görevleri başlarındayken bu konulara dahil olduklarını ve ABD askerlerine dokunulmazlık verilmeden Irak'ta birlik bırakılmayacağı da dahil yönetimin stratejilerini desteklediklerini söyledi. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski ABD Savunma Bakanı Panetta, Obama'yı Eleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement