Eski Pakistan Başbakanı Hakkında Tutuklama Kararı - Son Dakika
Güncel

Eski Pakistan Başbakanı Hakkında Tutuklama Kararı

Eski Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.

27.08.2015 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.

Karaçi'deki Yolsuzlukla Mücadele Mahkemesi tarafından Gilani'nin görevde bulunduğu dönemde yolsuzluk yaptığı suçlaması ile kefaletsiz tutuklama kararı alındı.

Mahkeme, Gilani'nin başbakanlığı döneminde, 2008-2013 yıllarında ticaret bakanlığını yürüten Makdum Amin Fahim hakkında da yine yolsuzluk suçlaması ile tutuklama kararı çıkardı.

Tutuklama kararının 10 Eylül'de yapılacak duruşmaya Gilani ve Fahim'in katılmaması halinde yürürlüğe gireceği öğrenilirken, ikili Pakistan Ticaret Kalkınma Kurumu (TDAP) aracılığıyla hayali sübvansiyonlar kullanarak devleti zarara uğratmak ve 12 kez rüşvet alarak görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Bu işlemlerden Gilani ve Fahim'in 67  milyon dolarlık haksız kazanç elde ettikleri iddia ediliyor.

Yolsuzluk ile itham edilen Gilani ve Fahim hakkında daha önce de kefalet karşılığı birçok kez tutuklama kararı çıkmıştı ancak son olarak kefaletsiz tutuklama kararı Federal Soruşturma Otoritesi'nin raporunun ardından alındı.

Pakistan Halk Partisi'nin liderlerinden olan Gilani, 2008-2012 yıllarında başbakanlık görevinde bulunmuştu. Gilani, 2012 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından, yine halk partili Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin İsviçre'deki hesaplarının incelenmesi talebiyle başlatılan soruşturmayı engellediği gerekçesi ile görevden alınmıştı.

Pakistan'da 2013 yılı mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından Navaz Şerif'in başbakanlık koltuğuna oturması ile eski döneme ait yolsuzluk dosyaları tekrar açılarak ülkede birçok siyasetçi, emekli asker ve bürokrat incelemeye tabi tutuldu.

Dün eski petrol bakanı Dr. Asım Hüseyin, geçmişteki petrol anlaşmalarında usulsüzlük yaptığı ve rüşvet aldığı iddiası ile gözaltına alınmıştı.

Gilani'nin liderleri arasında yer aldığı Pakistan Halk Partisi, 1967 yılında Zülfikar Ali Butto tarafından kuruldu, son olarak 2008-2013 yılları arasında iktidarda bulundu. Partinin birçok yöneticisi bu süre içinde ülkede yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eski Pakistan Başbakanı Hakkında Tutuklama Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement